Data modyfikacji:

Czym jest szuflada grzewcza i jak działa?

Szuflada grzewcza to praktyczny dodatek do wyposażenia kuchni, o którym nadal wiele osób nie ma pojęcia. Najczęściej znajdziesz ją w piekarnikach, jednak wielu producentów umożliwia dokupienie jej osobno. Zastanawiasz się, czy warto mieć w swojej kuchni szufladę do podgrzewania naczyń? Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się, czym jest i jak działa!

szuflada grzewcza

Szuflada grzewcza – czym jest?

Czym tak właściwie jest szuflada grzewcza? Jak wspomnieliśmy już we wstępie artykułu, to kuchenny dodatek, który zdecydowanie przyda się w trakcie gotowania. Może przyjmować klasyczną postać szuflady (bez dodatkowych funkcji) albo zaskakiwać dostępnymi programami i wbudowaną płytą ceramiczną, dzięki którym szuflada do podgrzewania naczyń sprawdzi się też do wyrastania ciast czy rozmrażania.

Nadal niszowe sprzęty są zbudowane w taki sposób, aby pobierały ciepło z piekarnika (lub generowały je samodzielnie), a następnie równomiernie je rozprowadzały. Głównym zadaniem szuflad grzewczych jest podgrzewanie i utrzymywanie temperatury naczyń oraz gotowych dań.

Jak działa szuflada grzewcza?

Działanie szuflady grzewczej nie jest skomplikowane. Dzięki pobieranemu lub generowanemu ciepłu podgrzewa talerze, miski, filiżanki czy wazy. W ten sposób serwowane w nich potrawy i napoje zachowują ciepło na dłużej.

Szuflada grzewcza ma wbudowany specjalny nawiew ciepłego powietrza albo ceramiczną płytę. Po podłączeniu do prądu to właśnie te elementy odpowiadają za utrzymanie w środku szuflady optymalnej temperatury.

To jednak nie wszystko! Najbardziej zaawansowane szuflady do podgrzewania na rynku mogą być również wykorzystywane do:

  • podgrzewania potraw, 
  • podgrzewania ciasta, 
  • wyrastania ciast, 
  • suszenia warzyw, owoców i ziół, 
  • rozmrażania, 
  • roztapiania, 
  • przygotowywania jogurtów domowej roboty.

W momentach, kiedy akurat nie korzystasz z szuflady grzewczej, możesz z powodzeniem wykorzystywać ją do przechowywania naczyń czy akcesoriów kuchennych.

Jak wybrać najlepszą szufladę do podgrzewania naczyń?

Na co zwrócić uwagę w trakcie zakupu szuflady podgrzewającej? Ważne są przede wszystkim wymiary. Musi być ona idealnie dopasowana do zabudowy i miejsca, w którym planujesz ją umieścić. Co ciekawe, nie musi znajdować się bezpośrednio pod piekarnikiem. Wiele osób decyduje się na zamontowanie szuflady grzewczej gdzie indziej, na przykład pod blatem.

Na rynku znajdziesz szuflady do podgrzewania naczyń w wielu rozmiarach. Najczęściej mają wysokość 14 cm oraz szerokość wynoszącą około 59–60 cm. Oczywiście, ważna jest także pojemność, która powinna bez problemu zmieścić wybraną liczbę elementów zastawy stołowej.

Równie ważny jest sposób ogrzewania. Jak wspomnieliśmy wcześniej, producenci oferują szuflady do podgrzewania z ceramiczną płytą grzewczą lub nawiewem gorącego powietrza. W asortymencie niektórych marek znajdziesz też modele łączące dwa rodzaje ogrzewania.
Podczas zakupu koniecznie sprawdź moc szuflady grzewczej. Im jest większa, tym lepsze możliwości sprzętu. Standardowe modele mogą pochwalić się parametrem na poziomie 400 W, jednak nie brakuje propozycji o mocy wynoszącej nawet ponad 1000 W.
Wybierając najlepszą szufladę grzewczą, zwróć również uwagę na:
  • sposób sterowania – może być mechaniczne, elektroniczne lub sensorowe (najnowocześniejsze rozwiązanie); 
  • materiał frontu – producenci oferują stal albo szkło; 
  • dodatkowe funkcje – do wyboru masz obróbkę termiczną potraw, timer, podtrzymywanie ciepła, rozmrażanie, odgrzewanie oraz wyrastanie ciasta; 
  • zabezpieczenia – dobrze sprawdzi się system zabezpieczający przed przegrzaniem, funkcja automatycznego wyłączania czy zimny front; 
  • maksymalne obciążenie.
Zdjęcia: Andrea Davis/Unsplash