Data publikacji:

Jak zrobić domowy chleb - piekarnik czy maszyna do chleba?

Świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką, to główny składnik każdego śniadania dla wielu z nas. Obecnie jednak nie tak łatwo o pieczywo, które byłoby pieczone według dawnym receptur. Najłatwiej dostępny jest produkt z głęboko mrożonego ciasta, który owszem smakuje jak jest świeżo upieczony, nie ma jednak wiele wspólnego z tradycyjnym chlebem na zakwasie. W związku, z tym coraz więcej osób decyduje się na samodzielne pieczenie chleba. Okazuje się, że nie jest to takie trudne i możemy jak najbardziej upiec chleb w domowych warunkach. Dzięki temu codziennie rano, możemy się delektować pysznym, naturalnym, często jeszcze ciepłym pieczywem. Może się wydawać, że pieczenie chleba to czasochłonne zadanie, które wymaga od nas wiele pracy. Mieszanie składników, wyrabianie ciasta kojarzy się nawet z ciężką fizyczną pracą. Nie zawsze jednak musi to tak wyglądać. Jest tyle sposobów na upieczenie domowego chleba, że każdy, nawet najbardziej zapracowany, znajdzie metodę dla siebie.

Jak upiec chleb?

Samodzielnie możemy upiec wiele rodzajów chleba, z różnymi dodatkami i przyprawami. Ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, możemy eksperymentować i tworzyć więcej rodzajów od tych, które dostępne są w sklepach. Chleby lub bułki, z ziarnami i owocami, na drożdżach i zakwasie. Wiele jest pomysłów i wiele jest przepisów. Jedne wymagają od nas większego zaangażowania, inne są bardzo szybkie. Warto przetestować przynajmniej kilka z nich i wybrać te, które najbardziej nam odpowiadają.

Na rynku są już także dostępne specjalne maszyny do pieczenia chleba, które znacznie ułatwiają i przyśpieszają ten proces. Jednak nie są one niezbędne by upiec dobry, zdrowy chleb. Jak najbardziej wystarczy do tego zwykły piekarnik. Najlepiej rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba od prostych przepisów, a później w miarę nabywania umiejętności, sięgać po bardziej skomplikowane przepisy.

Chleb pieczony w domu nie będzie zawierał żadnych dodatków, które mają za zadanie zwiększyć jego trwałość. Jednak mimo to, nie będzie się psuł i przez parę kolejnych dni będzie pozostawał smaczny.

Chleb z piekarnika

Każda z metod pieczenia ma swoje plusy i minusy. Pieczenie chleba w piekarniku nie wymaga od nas żadnych zaawansowanych sprzętów, które są często dość drogie. Wystarczy piec i odrobina chęci. Możemy w nim upiec każdy rodzaj chleba lub bułeczek, o każdym rozmiarze i kształcie, jak i również inne wyroby piekarnicze. Większość z nas posiada piekarnik w kuchennym wyposażeniu, więc można od razu przystąpić do dzieła.

Pieczywo upieczone w piekarniku jest chrupiące, jednak wymaga od nas czasu i zaangażowania. Musimy samodzielnie zmieszać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Jest to podstawa, jeśli chcemy otrzymać dobry wyrób. Wyrabianie ciasta wymaga od nas również trochę siły fizycznej, jeśli posiadamy robota kuchennego, to on może nas wyręczyć w zagniataniu ciasta. Następnie ciasto musi wyrosnąć. Proces ten trzeba kontrolować, ale dzięki temu wiemy, kiedy możemy zacząć piec nasz chleb.

Niektóre mieszanki wymagają trochę więcej czasu na wyrośnięcie, więc możemy go wydłużyć jeśli zajdzie taka potrzeba. Możemy również sprawdzać pieczywo podczas pieczenia.

Chleb z automatu

Maszyna do chleba ułatwia cały proces, gdyż wystarczy że wsypiemy składniki do urządzenia, a ono za nas je zmiesza, zagniecie a następnie upiecze. Te etapy nie wymagają naszego udziału. Jednak w maszynie nie upieczemy różnych rodzajów pieczywa. Niektóre mają wprawdzie specjalne formy na bagietki, ale już bułki nie są możliwe do wykonania. Wprawdzie nie musimy poświęcać dużo czasu i zaangażowania, to jednak czasami nie jest to dobra sytuacja.

W przypadku automatu nie mamy możliwości sprawdzić, czy mieszanka dobrze wyrosła, a to jest podstawą pysznego chleba. Maszyny mają zazwyczaj różne programy do pieczenia i funkcje opóźnionego startu, a także funkcje podgrzewania po upieczeniu. Jeśli odpowiednio ją ustawimy możemy rano po przebudzeniu cieszyć się ciepłym, dopiero upieczonym chlebem.

Chleb upieczony w maszynie może nie mieć odpowiedniej konsystencji, tylko kruszyć się. Chleb na zakwasie będzie również trudniej upiec w maszynie niż w piekarniku, gdyż czas jego wyrastania jest uzależniony od zakwasu, warunków jakie w danym momencie panują w pomieszczeniu. W maszynie nie mamy możliwości tego skontrolować. Trzeba ją też za każdym razem umyć, co przy ilości różnych części również zabiera nasz czas. 

Co wybrać?

Wybór pomiędzy chlebem z piekarnika a maszyny, jest uzależniony od naszych potrzeb. Jeśli mamy bardzo mało czasu na gotowanie, automat wydaje się lepszym rozwiązaniem, gdyż zrobi większość za nas. Piekarnik z kolei daje nam więcej możliwości i kontrolę nad naszymi wyrobami. Jako, że piekarnik jest podstawowym wyposażeniem każdego domu, warto od niego zacząć i sprawdzić, czy ta metoda jest dla nas odpowiednia.

Przeczytaj również