Data modyfikacji:

Co zamiast ekspresu? Alternatywne metody parzenia kawy

Aeropres, kawiarka, french press... Istnieje wiele sposobów na uzyskanie pysznego smaku kawy bez konieczności wydawania kroci na ekspres. Poznaj alternatywne metody parzenia kawy.

Alternatywne sposoby na przygotowanie kawy

Aby cieszyć się smakiem pysznej kawy, musisz zadbać o jej jakość (przyda się na pewno Ranking najlepszych kaw). Dodaj do tego przefiltrowaną wodę i... No właśnie, nie musisz mieć ekspresu za pół pensji, żeby cieszyć się bogatym smakiem małej czarnej. Poznaj pozostałe metody zaparzania kawy:

  1. aeropress
  2. kawiarka
  3. chemex
  4. french press
  5. dripper
  6. syfon

Aeropress

Aeropress to urządzenie dla prawdziwych pasjonatów, których nie przeraża dłuższy czas parzenia niż w przypadku innych sposobów. Obsługa aeropressu wymaga poznania kilku kroków, jednak efekt jest naprawdę zachwycający. Każde z urządzeń tego typu charakteryzuje się podobną budową i złożone jest z cylindra zaparzającego z sitkiem oraz kolby z gumową uszczelką. W zestawie najczęściej znajduje się także mieszadełko, lejek oraz łyżka do kawy. Kawa otrzymana w wyniku ręcznego parzenia w aeropressie przypomina espresso, którego smak i moc można kontrolować poprzez dodanie wody.

Kawiarka

Kawiarka to bardzo proste urządzenie, który swoim wyglądem przypomina dwuczęściowy czajniczek. Aby zaparzyć kawę, kawiarkę należy postawić na kuchence i poczekać na zaparzenie kawy z sitka. Wodę umieszcza się tylko w dolnej części urządzenia. Ten sposób jest popularny na całym świecie. Bardzo często kawę za pomocą kawiarki przygotowują Włosi, którzy słyną ze swojej miłości do małej czarnej.

Chemex

Chemex to urządzenie, które w swym działaniu przypomina ekspres. Górna część Chemexu zalewana jest wrzątkiem, który przesiąkając przez papierowy filtr, w którym znajdują się ziarna, wypełnia dolną część naczynia kawą. Kawa z Chemexu jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, gdzie wynaleziono ten przyrząd.

French press

French press to proste w obsłudze urządzenie, które jest bardzo popularne we Francji. Ten wyjątkowy zaparzacz cechuje się niską ceną. French press można kupić już za ok. 20-30 zł. Aby przygotować kawę za pomocą tego przyrządu, wystarczy wsypać zmielone ziarna na dno naczynia pod specjalny filtr, a następnie zalać je wrzątkiem. Pysznym naparem można rozkoszować się już po kilku minutach.

Dripper

Dripper to ostatnio coraz bardziej modny przyrząd służący do przelewowego zaparzania kawy. Dzięki jego małym rozmiarom możesz cieszyć się ulubioną kawą bez żadnych ograniczeń, także podczas wyjazdów, ponieważ dripper bez problemu zmieści się w każdej, podręcznej walizce. Istnieje wiele różnych rodzajów tego urządzenia, jednak większość fanów przelewów zdecydowanie poleca porcelanowe drippery. O jakości kawy mogą decydować też używane filtry, które należy umieścić w dripperze.

Syfon

Jednym z alternatywnych sposobów parzenia kawy jest użycie syfonu. Urządzenie tego typu wyposażone jest palnik, nad którym znajduje się dolny zbiornik, gdzie należy wlać wodę, a po jego podgrzaniu, objawiającym się przepłynięciem do górnego zbiorniczka, dodać kawę. Parzenie kawy tym sposobem trwa ok. 2 minut i jest bardzo widowiskowe. Z tego powodu jest to sposób, który sprawdzi się raczej okazjonalnie niż jako rutyna.

Która z metod parzenia kawy wydaje ci się najciekawsza?

Autorka: Olga Wacholc