Data publikacji:

Co to jest szynkowar i jaki kupić?

Chcesz rozpocząć samodzielną produkcję szynki domowej roboty? W takim razie koniecznie zaopatrz się w szynkowar – wyposażenie kuchni, które sprawdzi się nie tylko w trakcie przygotowywania wędlin. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy poradnik, w którym znajdziesz wszystkie informacje na temat tego praktycznego urządzenia. Co to jest szynkowar, jak działa i jaki wybrać? Podpowiadamy!

szynki

Co to jest szynkowar?

Jeżeli chcesz zacząć przyrządzać domowe wędliny, powinieneś zainwestować w szynkowar. Co to jest? To urządzenie, które z wyglądu przypomina garnek, jednak jest wyższe i węższe. Jego przeznaczenie jest proste – możesz z jego pomocą przyrządzać szynkę i wiele innych wyrobów mięsnych, takich jak golonka, mielonka, kiełbasa czy rolada. Co ciekawe, niektórzy wykorzystują je również do samodzielnej produkcji chleba czy masła!

Co istotne, zakup szynkowaru pozwala na domową produkcję wędlin o dobrym i zdrowym składzie. Gotowe wyroby mięsne będą mieć także przyjemny, o wiele lepszy od swoich sklepowych odpowiedników aromat. Jeśli dbasz o swoją dietę, to zdecydowanie warto rozważyć inwestycję w szynkowar.

Dostępne na rynku szynkowary są wykonane z odpowiednich materiałów, najczęściej z metalu lub tworzywa sztucznego, które są bezpieczne w kontakcie z żywnością. Dodatkowo można je bez problemu podgrzewać. Dzięki temu nie musisz martwić się o swoje zdrowie.

Jak działa szynkowar?

A jak w takim razie działa szynkowar? Najprościej mówiąc, urządzenie kuchenne jest przeznaczone do parzenia mięsa, co pozwala na stworzenie pysznej, aromatycznej szynki. Jego budowa jest dość prosta – naczynie składa się z głównego pojemnika, w którym umieszcza się wyrób mięsny, oraz płytki dociskowej i pokrywki.

Jak gotować w szynkowarze? Aby przygotować domowy wyrób, należy rozpocząć od zamarynowania mięsa. Najlepiej zrobić to przynajmniej dobę przed włożeniem go do szynkowaru. Możesz umieścić je w specjalnym w woreczku lub pominąć ten krok, jeśli nie masz woreczka akurat pod ręką. Kolejny krok to dociśnięcie kawałka mięsa umieszczonego w głównym pojemniku. Służy do tego płytka dociskowa. Całość przykryj pokrywką ze sprężynką.

Czas umieścić szynkowar w garnku napełnionym wodą, maksymalnie do ⅘ jego wysokości. Pamiętaj także, aby go nie gotować, a jedynie podgrzewać. Dzięki temu mięso będzie stopniowo dochodzić oraz nie straci swojego aromatu i soczystości. Czas parzenia wynosi około 2 godziny.

Jaki szynkowar wybrać?

Jaki szynkowar będzie strzałem w dziesiątkę? W trakcie zakupu zwróć przede wszystkim uwagę na materiał, z którego wykonano naczynie kuchenne. Zdecydowanie najlepszym pomysłem będzie zafundowanie sobie urządzenia ze stali nierdzewnej, która jest odporna na korozję, bez problemu radzi sobie nawet z wysokimi temperaturami oraz jest uznawana za najbezpieczniejsze tworzywo w kontakcie z żywnością. Tańszymi odpowiednikami stalowych szynkowarów są modele wykonane z aluminium, plastiku lub silikonu.

Równie ważny jest kształt urządzenia. Szynkowar, o ile nie jest sprzedawany z garnkiem, musi bez problemu zmieścić się w wyposażeniu, które masz już w swojej kuchni. Najczęściej w sklepach można znaleźć modele w formie walca, które są praktyczne, łatwe w przechowywaniu i polecane do przygotowania praktycznie każdej szynki. Oprócz nich na półkach znajdziesz urządzenia owalne, kwadratowe lub prostokątne.

Na zakończenie sprawdź pojemność szynkowaru. Warto dopasować ją do swoich potrzeb i liczby osób w rodzinie. Dla singla lub pary strzałem w dziesiątkę będą mniejsze modele, w których zmieści się mniej niż 1 kg mięsa. Z kolei w większych gospodarstwach domowych o wiele lepiej sprawdzą się urządzenia o pojemności wynoszącej nawet 2 l.

Autorka: Katarzyna Wendzonka