Data modyfikacji:

Domowa spiżarnia - jak przechowywać przetwory, aby długo utrzymały świeżość

Przetwory na zimę i lato mogą być świetnym dodatkiem do dań głównych czy deserów, a smak lata zamknięty w słoikach z pewnością będzie wyborny, szczególnie w środku zimy. Jednak aby twoje przetwory dotrwały do zimowych miesięcy, musisz przechowywać je w odpowiedni sposób. Dlatego przekonaj się, jak urządzić domową spiżarnię i poznaj najważniejsze zasady przechowywania słoików z warzywami czy owocami.
przetwory na zimę
Przygotowanie domowych przetworów do wdzięczne zadanie, które może zaangażować wszystkich członków rodziny we wspólną zabawę. A gdy już szczelnie zamkniecie letnie smaki w słoikach, trzeba znaleźć dla nich miejsce. Oto garść wskazówek, które pomogą ci zagospodarować domową spiżarnię lub szafkę spiżarnianą.

Domowa spiżarnia – jakie warunki powinny w niej panować?

Przede wszystkim, aby przetworzone warzywa i owoce utrzymały swój doskonały smak i wartości odżywcze, temperatura w spiżarni powinna wynosić około 8 stopni Celsjusza. Na tym jednak nie koniec. Ważne jest też zacienienie wnętrza. Musisz wiedzieć, że intensywne promienie słoneczne mogą powodować psucie się przetworów. Dlatego dobrym miejscem na domową spiżarnię jest piwnica. Jeśli jednak wygospodarujesz w tym celu inne pomieszczenie w domu, zakręć grzejniki i zasłoń okna.

W domowej spiżarni warto uwzględnić szereg pojemników i zasobników, które ułatwią ci przechowywanie zapasów. Dlatego umieść tu nie tylko regały czy półki na przetwory, ale też zasobne kosze wiklinowe na świeże warzywa – w warunkach panujących w domowej spiżarni z powodzeniem możesz przechowywać ziemniaki czy marchew.

Szafka spiżarniana – to może się udać?

Jeśli mieszkasz w niewielkim mieszkaniu lub po prostu nie możesz wygospodarować osobnego pomieszczenia na domową spiżarnię, rozwiązaniem może być szafka spiżarniana. Taki pomysł warto rozważyć już na etapie planowania kuchni, ponieważ najlepiej sprawdzi się tu szafka przeznaczona właśnie do takich zastosowań. Najczęściej szafki tego typu wyposażone są w wysuwane kosze, które pozwalają wygodnie sięgać do ich zawartości. Dodatkowo zabudowana szafka spiżarniana tego typu jest znacznie lepszym rozwiązaniem, niż eksponowanie przetworów na otwartych półkach. W tym ostatnim przypadku słońce może sprawić, że przetwory szybko się zepsują.

PRZECZYTAJ TEŻ: Suszarka do grzybów, warzyw i owoców [Polecane urządzenia]
Najlepiej, aby szafka spiżarniana znajdowała się w okolicach okna kuchennego pod warunkiem, że w tym miejscu nie zamontowano grzejnika. Wszystko to po to, aby zapewnić maksymalnie niską temperaturę otoczenia w miejscu, gdzie ustawisz słoiki z przetworami.

Jak przechowywać przetwory?

Gdy twoje dżemy, konfitury lub warzywa do marynowania będą gotowe, czas przygotować słoiki. Możesz postawić na te z metalowymi zakrętkami – sprawdź czy słoiki są w dobrym stanie, a nakrętki pozbawione rdzy. Alternatywą są słoiki typu weck wyposażone w szklaną pokrywkę, gumową uszczelkę i metalową sprzączkę. Nie tylko zapewniają sposób na przechowywanie przetworów w domowej spiżarni, ale też świetnie wyglądają.

Do słoików warto dodać też etykiety i osłonki na pokrywki. Dzięki tym pierwszym podpiszesz przetwory, opatrując je nazwą oraz datą przygotowania. W rezultacie nie tylko łatwo zorientujesz się w zawartości, ale też w dacie przydatności do spożycia. Musisz wiedzieć, że przetwory z warzyw i owoców z twojej domowej spiżarni należy zjeść najpóźniej w rok po przygotowaniu. Z kolei osłonki na słoiki zabezpieczą pokrywki przed osiadaniem kurzu i sprawią, że będą znacznie ładniej wyglądać. 


Autorka: Kamila Zalińska-Woźny