Suszarka do grzybów, warzyw i owoców [Polecane urządzenia]

Czy wiesz, że suszenie warzyw i owoców to jeden z najlepszych sposobów ich konserwowania? Teraz, gdy jesień na horyzoncie, możesz zachować na dłużej całe mnóstwo typowo letnich przysmaków. Niezbędnym gadżetem jest suszarka do grzybów, warzyw i owoców. Dziś radzimy, jak suszyć dobrze i jaki sprzęt wybrać.

Suszenie grzybów, warzyw, owoców i ziół - dlaczego warto?

Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Polega na odparowaniu z niej 60-70% wody, co zapewnia produktom trwałość i hamowanie rozwoju drobnoustrojów. Dodatkowo, suszone warzywa i owoce są znacznie mniej narażone na niekorzystne przemiany chemiczne, które zachodzą w ich “nawodnionych” odpowiednikach.

Suszyć możemy niemal wszystko - owoce, warzywa, grzyby, zioła oraz niektóre rodzaje mięs. W odróżnieniu od wielu metod obróbki cieplnej żywności, suszenie nie pozbawia jej cennych witamin i minerałów. Warzywa i owoce suszone zachowują zatem wszystko to, co najlepsze - w tym również garbniki, kwasy, karoten, błonnik oraz pektyny. Utlenianiu podlegają jedynie witaminy B oraz C.

Jak odpowiednio suszyć owoce?

Do suszenia doskonale nadają się:
  • jabłka
  • gruszki
  • żurawina
  • śliwki
  • morele
  • winogrona
Unikaj suszenia owoców bogatych w witaminy C i B (jako, że w trakcie suszenia ulegają utlenieniu), a więc truskawek, poziomek, czy porzeczek. Przygotowanie owoców do suszenia jest bardzo proste: wystarczy dokładnie je umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. To świetny sposób na przygotowanie zdrowych, owocowych chipsów - na przykład z jabłek, czy bananów.

Owoce twarde susz w temperaturze 70 stopni Celsjusza, stopniowo zmniejszając temperaturę do 50 stopni, by były elastyczne. W ostatnich minutach suszenia ustaw ją ponownie na wyższą (około 60 stopni).

Suszone warzywa - jakie wybrać?

Do suszenia idealnie nadają się pietruszka, marchew, por, seler, burak oraz bakłażan. Jeśli chcesz zaserwować rodzinie zdrową przekąskę, suszenie warzyw okaże się opcją idealną - wystarczy podać je z ulubionym, domowej roboty sosem i zdrowe chipsy gotowe. Przygotowanie warzyw do suszenia przebiega tak samo, jak w przypadku owoców. Umyj je, osusz i cienko pokrój, a następnie umieść w suszarce do warzyw. Ponownie manewruj temperaturą tak, by twoje suszone warzywa były miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.

Jesień - pora na suszenie grzybów

To idealna pora na to, by ususzyć zebrane w lesie grzyby. Tak przygotowane poczekają z tobą do świąt Bożego Narodzenia, by móc stać się składnikiem pysznych pierogów czy bigosu. O czym należy pamiętać, susząc grzyby w suszarce?
  • Grzybów przed suszeniem nie wolno myć w wodzie. Ręcznie oczyść je z resztek ziemi i ściółki leśnej.
  • Najlepsze do suszenia będą kurki, pieczarki, smardze i koźlarze, jednak możesz wybrać każdy inny gatunek.
  • Najsmaczniejszy susz powstaje z dużych grzybów.
  • Kapelusze susz w całości, jednak trzonki pokrój w grubsze plasterki.

Suszenie ziół

Suszarka do warzyw doskonale sprawdzi się również do przygotowania suszu z ulubionych ziół. Wystarczy je umyć, osuszyć i drobno posiekać. Doskonałe do suszenia okażą się:
  • majeranek
  • oregano
  • pietruszka
  • kolendra
  • koperek

Najlepsze suszarki do warzyw i owoców

Szukasz dobrej suszarki do warzyw? Skorzystaj z naszej listy najlepszych produktów. Na tej liście znajdziesz dobre suszarki z różnych półek cenowych. Kieruj się przede wszystkim ich pojemnością - jeśli jesteś amatorem suszonych przekąsek i chcesz przygotowywać je często, najlepszym rozwiązaniem będzie szuszarka do warzyw i owoców o dużej ilości sit. Do okazjonalnego suszenia sprawdzą się mniejsze modele.

1. Suszarka ZELMER ZFD2250W

Ususzysz w niej warzywa, owoce, zioła i grzyby. Posiada 4 poziomy, dzięki czemu jednocześnie przygotujesz susz z wielu produktów. Została wyposażona w zabezpieczenie przed przegrzaniem. Jest łatwa w przechowywaniu - doskonale sprawdzi się nawet w małych mieszkaniach.

2. Suszarka Maestro MR-765

Wielofunkcyjna suszarka z pięcioma tacami wyróżnia się równomiernym rozprowadzaniem powietrza i płynną regulacją temperatury. Ma prosty, modny wygląd, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Nie zajmuje wiele miejsca i, jest prosta w czyszczeniu.

3. Suszarka Hendi 229002

Jeśli chcesz zająć się suszeniem bardziej profesjonalnie, wybierz produkt z wyższej półki - suszarkę do warzyw i owoców Hendi. W oczy rzuca się nowoczesny, modny design oraz solidna konstrukcja. Doskonale suszy owoce, warzywa, mięso, ryby, zioła i grzyby. Z jej użyciem w kilka chwil bez problemu przygotujesz pyszne, zdrowe przekąski.

4. Suszarka Concept SO-1060

Ta suszarka oferuje aż 9 sit suszących, co pozwoli ci na przygotowanie mnóstwa suszu za jednym razem. Regulacja temperatury pozwala optymalne suszenie różnego rodzaju produktów. No i dodatkowo - wygląda naprawdę ciekawie!

5. Suszarka Paradiso Big

Szeroka, pojemna suszarka Paradiso to propozycja dla prawdziwych miłośników suszonych przekąsek. Pozwala na przygotowanie dużej ilości suszu różnego rodzaju. Jej użytkownicy wskazują na zalety takie jak cicha praca oraz solidność.
Co zamierzasz suszyć tej jesieni? Zaopatrz się w dobrą suszarkę i przygotuj zdrowe przekąski dla całej rodziny niemal bez żadnego wysiłku!

Autorka: Joanna Stanuch