Data modyfikacji:

Suszenie grzybów w suszarce: zasady i polecane urządzenia

Świeżo zebrane grzyby w sezonie letnio-jesiennym cieszą się ogromną popularnością. Z ich pomocą można przygotować rozmaite, aromatyczne potrawy. Jednak co zrobić, by móc cieszyć się zbiorami znacznie dłużej? To proste – należy je odpowiednio zakonserwować. Jednym z najprostszym sposobów na to jest suszenie grzybów w suszarce. Dowiedz się, jak robić to prawidłowo i która z suszarek nada się do tego najlepiej.
suszone grzyby

Suszarka do grzybów. Czemu warto jej używać?

Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Polega na odparowaniu z niej 60-70% wody, co zapewnia produktom trwałość i hamowanie rozwoju drobnoustrojów. Dodatkowo, suszone warzywa i owoce są znacznie mniej narażone na niekorzystne przemiany chemiczne, które zachodzą w ich “nawodnionych” odpowiednikach.

Suszyć możemy niemal wszystko - owoce, warzywa, grzyby, zioła oraz niektóre rodzaje mięs. W odróżnieniu od wielu metod obróbki cieplnej żywności, suszenie nie pozbawia jej cennych witamin i minerałów. Warzywa i owoce suszone zachowują zatem wszystko to, co najlepsze - w tym również garbniki, kwasy, karoten, błonnik oraz pektyny. Utlenianiu podlegają jedynie witaminy B oraz C.

Suszenie owoców w suszarce

Grzyby to nie jedyne produkty, które można wysuszyć, by przedłużyć ich trwałość. Suszarka pozwoli ci również dokładnie wysuszyć owoce – to sposób na przygotowanie zdrowej przekąski, takiej jak np. owocowe chipsy.

Do suszenia doskonale nadają się:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • żurawina,
  • śliwki,
  • morele,
  • winogrona.

Unikaj suszenia owoców bogatych w witaminy C i B (jako, że w trakcie suszenia ulegają utlenieniu), a więc truskawek, poziomek, czy porzeczek. Przygotowanie owoców do suszenia jest bardzo proste: wystarczy dokładnie je umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. To świetny sposób na przygotowanie zdrowych, owocowych chipsów - na przykład z jabłek, czy bananów.

Owoce twarde susz w temperaturze 70 stopni Celsjusza, stopniowo zmniejszając temperaturę do 50 stopni, by były elastyczne. W ostatnich minutach suszenia ustaw temperaturę ponownie na wyższą (około 60 stopni).

Suszarka do owoców i warzyw

Do suszenia idealnie nadają się pietruszka, marchew, por, seler, burak oraz bakłażan. Jeśli chcesz zaserwować rodzinie zdrową przekąskę, suszenie warzyw okaże się opcją idealną - wystarczy podać je z ulubionym, domowej roboty sosem i zdrowe chipsy gotowe.

Przygotowanie warzyw do suszenia przebiega tak samo, jak w przypadku owoców. Umyj je, osusz i cienko pokrój, a następnie umieść w suszarce do warzyw. Ponownie manewruj temperaturą tak, by twoje suszone warzywa były miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.

Suszarki do grzybów – kiedy je stosować?

To idealna pora na to, by ususzyć zebrane w lesie grzyby. Tak przygotowane poczekają z tobą do świąt Bożego Narodzenia, by móc stać się składnikiem pysznych pierogów czy bigosu.

Suszenie grzybów w suszarce – zasady

  • Grzybów przed suszeniem nie wolno myć w wodzie. Ręcznie oczyść je z resztek ziemi i ściółki leśnej.
  • Najlepsze do suszenia będą kurki, pieczarki, smardze i koźlarze, jednak możesz wybrać każdy inny gatunek.
  • Najsmaczniejszy susz powstaje z dużych grzybów.
  • Kapelusze susz w całości, jednak trzonki pokrój w grubsze plasterki.
Suszenie ziół Suszarka do warzyw doskonale sprawdzi się również do przygotowania suszu z ulubionych ziół. Wystarczy je umyć, osuszyć i drobno posiekać. Doskonałe do suszenia okażą się:
  • majeranek,
  • oregano,
  • pietruszka,
  • kolendra,
  • koperek.

Suszenie mięsa w suszarce do grzybów

Niektóre modele suszarek oferują znacznie więcej funkcji, niż pozbawianie wody grzybów, owoców i warzyw. Urządzenia o większej mocy nadają się również do suszenia mięs. W ten sposób możesz przygotować np. suszone kawałki wołowiny, uznawane za świetną, energetyczną przekąskę podczas długich wycieczek.

Suszarki do grzybów mogą okazać się również przydatne w przygotowywaniu domowych dekoracji – można w nich suszyć również kwiaty.

Jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza?

Jaką suszarkę do grzybów wybrać, by służyła ci skutecznie i długo? Przed dokonaniem decyzji o zakupie, należy wziąć pod uwagę kilka ważnych kryteriów.

Suszarka do grzybów – jaką wybrać moc?

Moc wiąże się z wydajnością suszarki do grzybów, dlatego jest to bez wątpienia jeden z najważniejszych jej parametrów. Najczęściej spotykane suszarki do grzybów mają moc mieszczącą się w przedziale od 240 do 400 W. Należy mieć na uwadze to, że mniejsza moc oznacza dłuższe i mniej dokładne suszenie produktów spożywczych.

Słabe suszarki wysuszą grzyby, owoce i warzywa z zewnątrz, jednak nie usuną wody z wnętrza produktu. Wniosek jest jasny – im suszarka do grzybów mocniejsza, tym lepsza.

Suszenie grzybów – temperatura

Szeroki zakres temperatur to zaleta dobrych suszarek do grzybów. Urządzenie nim dysponujące pozwoli ci na dopasowanie ciepła do danych produktów i ich wielkości. Wysokie temperatury suszą bardzo szybko i dokładnie, jednak wiążą się z większymi stratami witaminowymi, dlatego zaleca się stosować je krótko. Niższa temperatura suszenia to mniejszy ubytek witamin, jednak dłuższy proces.

Energooszczędna suszarka do owoców i grzybów

Jak w przypadku każdego sprzętu AGD, suszarka do grzybów powinna być energooszczędna. Interesującą funkcją dobrych suszarek jest okresowe wyłączanie grzałki, co zmniejsza zużycie energii, przy tymczasowym zachowaniu wysokiej temperatury wewnątrz urządzenia.

Odpowiedni rozmiar suszarki do grzybów

Parametrem, który należy dostosować indywidualnie jest rozmiar suszarki. Jeśli okazjonalnie suszysz niewielkie ilości grzybów, nie ma sensu decydować się na wielkie urządzenie – kompaktowa suszarka w zupełności wystarczy. Prawdziwi fani suszenia grzybów, owoców i warzyw z pewnością będą zadowoleni z dużych suszarek, które za jednym razem pozwalają przygotować duże ilości suszu.

Łatwość obsługi suszarki do grzybów

Suszarka do grzybów powinna być prosta w użyciu – tak, aby przygotowywanie przekąsek nie zajmowało wiele czasu. Na szczęście większość tego typu urządzeń cechuje się prostymi, czytelnymi panelami sterowania i nie wymaga długotrwałego studiowania instrukcji obsługi.

Dodatkowe funkcje suszarki

Suszarka do grzybów i owoców musi mieć przezroczystą obudowę, która pozwala kontrolować stan suszonej żywności bez otwierania urządzenia. Zwróć również uwagę na ilość pięter w suszarce – powinno być ich co najmniej cztery, co pozwala na optymalne wykorzystanie mocy.

Suszarka do grzybów – ranking najlepszych produktów

Szukasz dobrej suszarki do warzyw? Skorzystaj z naszej listy najlepszych produktów. Na tej liście znajdziesz dobre suszarki z różnych półek cenowych. Kieruj się przede wszystkim ich pojemnością - jeśli jesteś amatorem suszonych przekąsek i chcesz przygotowywać je często, najlepszym rozwiązaniem będzie suszarka do warzyw i owoców o dużej ilości sit. Do okazjonalnego suszenia sprawdzą się mniejsze modele. Sprawdź nasz ranking suszarek do grzybów i wybierz coś dla siebie!

Suszarka do grzybów – ranking najlepszych produktów

Szukasz dobrej suszarki do warzyw? Skorzystaj z naszej listy najlepszych produktów. Na tej liście znajdziesz dobre suszarki z różnych półek cenowych. Kieruj się przede wszystkim ich pojemnością - jeśli jesteś amatorem suszonych przekąsek i chcesz przygotowywać je często, najlepszym rozwiązaniem będzie suszarka do warzyw i owoców o dużej ilości sit. Do okazjonalnego suszenia sprawdzą się mniejsze modele. Sprawdź nasz ranking suszarek do grzybów i wybierz coś dla siebie!

Suszarka do grzybów ZELMER ZFD2250W

Ususzysz w niej warzywa, owoce, zioła i grzyby. Posiada cztery poziomy, dzięki czemu jednocześnie przygotujesz susz z wielu produktów. Została wyposażona w zabezpieczenie przed przegrzaniem. Jest łatwa w przechowywaniu - doskonale sprawdzi się nawet w małych mieszkaniach.

Suszarka do owoców, warzyw i grzybów Maestro MR-765

Wielofunkcyjna suszarka z pięcioma tacami wyróżnia się równomiernym rozprowadzaniem powietrza i płynną regulacją temperatury. Ma prosty, modny wygląd, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Nie zajmuje wiele miejsca i jest prosta w czyszczeniu.

Suszarka do grzybów Hendi 229002

Jeśli chcesz zająć się suszeniem bardziej profesjonalnie, wybierz produkt z wyższej półki - suszarkę do warzyw i owoców firmy Hendi. W oczy rzuca się jej nowoczesny, modny design oraz solidna konstrukcja. Doskonale suszy owoce, warzywa, mięso, ryby, zioła i grzyby. Z jej użyciem w kilka chwil bez problemu przygotujesz pyszne, zdrowe przekąski.

Suszarka do grzybów i owoców Concept SO-1060

Ta suszarka oferuje aż dziewięć sit suszących, co pozwoli ci na przygotowanie mnóstwa suszu za jednym razem. Regulacja temperatury pozwala na optymalne suszenie różnego rodzaju produktów. No i dodatkowo - wygląda naprawdę ciekawie!

Suszarka do grzybów Paradiso Big

Szeroka, pojemna suszarka Paradiso to propozycja dla prawdziwych miłośników suszonych przekąsek. Pozwala na przygotowanie dużej ilości suszu różnego rodzaju. Jej użytkownicy wskazują na zalety, takie jak cicha praca oraz solidność.

Suszarka do grzybów, owoców i ziół Niewiadów 970.02

To łatwa w użyciu suszarka do grzybów oferująca cztery piętra i dwa stopnie mocy suszenia. Urządzenie posiada specjalne zabezpieczenia przed przegrzaniem.

Suszarka do grzybów Sedona Raw Food

To cyfrowa suszarka do grzybów i owoców, stworzona z myślą o osobach stosujących zdrową dietę. Czytelny wyświetlacz znacznie ułatwia obsługę, a dzięki dużej ilości pięter ciepło równomiernie rozchodzi się po całym urządzeniu.

Suszarka do grzybów Counter Intelligence IR D5

Ta nowocześnie wyglądająca suszarka do grzybów wyróżnia się innowacyjną technologią suszenia. W tym przypadku proces nie zachodzi tylko za pośrednictwem temperatury, ale także promieni NIR, które pozwalają zachować więcej właściwości odżywczych produktów.

Sam producent porównuje ten typ suszenia do działania promieni słonecznych. Z suszarką Counter Intelligence przygotujesz nie tylko pyszne suszone grzyby, ale również owoce i warzywa.

Suszarka do grzybów i owoców Esperanza Delicatese

To szybka i wydajna suszarka do grzybów o wszechstronnym zastosowaniu. Cztery sitka pomieszczą produkty takie, jak warzywa, zioła i owoce. Dodatkowo suszarka umożliwia suszenie mięs oraz kwiatów. Urządzenie pozwala na regulację temperatury suszenia między 35 a 70 stopni Celsjusza.

Suszarka do grzybów Ravanson SD-2030

Niewielka suszarka Ravanson świetnie sprawdzi się w kompaktowych kuchniach, ale także podczas wakacyjnych wyjazdów – gdy suszonymi grzybami zechcesz cieszyć się od razu. Urządzenie jest bardzo proste w użyciu i dobrze sprawdza się nie tylko w suszeniu grzybów, ale także owoców, warzyw oraz ziół.

Suszenie grzybów w suszarce – prosty sposób na zdrowe przekąski

Co zamierzasz suszyć tej jesieni? Zaopatrz się w dobrą suszarkę i przygotuj zdrowe przekąski dla całej rodziny niemal bez żadnego wysiłku. Pamiętaj, że suszarka do grzybów to wielofunkcyjne urządzenie, które pozwoli ci w zdrowy sposób przygotować owoce, warzywa, zioła, a nawet mięso.
Autorka: Joanna Stanuch