Data modyfikacji:

Co to jest dripper i jak go używać?

Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy, jednak masz dość picia kawy rozpuszczalnej, a nie chcesz także kupować ekspresu do kawy ziarnistej? Mamy na to sposób! Poznaj dripper, który zagwarantuje ci przepyszną kawę mieloną każdego dnia. Czym jest i jak go używać? Dowiesz się tego z naszego najnowszego artykułu.
Co to jest dripper

Dripper do parzenia kawy – co to?

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez jednej lub dwóch filiżanek kawy, jednak masz już dość picia kawy rozpuszczalnej, a nie chcesz zakupić profesjonalnego ekspresu do kawy, który często kosztuje kilka tysięcy złotych – dobrze trafiłeś. Gdyż chcemy ci przedstawić dripper – sposób na przepyszną kawę, który nie będzie kosztować cię małej fortuny.
A więc czym jest dripper? Jest to niewielkie urządzenie mające kształt stożka/lejka, jednak przypominające filiżankę. W jego podstawowej wersji możesz przygotować porcję swojej ulubionej kawy, a więc około 300 mililitrów. Jego nazwa pochodzi od słowa „drip”, które oznacza „ściekać, kapać”, a więc doskonale określa sam dripper, gdyż kawa w postaci małych kropel właściwie z niego ścieka stałym strumieniem. Stanowi on doskonałą alternatywę dla typowych form zaparzania kawy. Jest też bardzo łatwy w obsłudze oraz stosunkowo tani.
Dripper do parzenia kawy to bez wątpienia element niezbędny w kuchni każdego kawosza, bez którego czasami trudno wyobrazić sobie zaparzenie wyśmienitej kawy. Co więcej, dzięki swoim małym rozmiarom można go zabierać w podróż samochodem, a nawet na piknik. Dzięki niemu smak przepysznej kawy mamy gwarantowany!

Dripper do kawy – jak stosować?

Przed pierwszym użyciem drippera warto poznać sposób zaparzania kawy dzięki niemu, aby mieć pewność, że czarny płyn będzie możliwe najbardziej pyszny.
Na początek przygotuj swoją ulubiona kawę ziarnistą. Możesz wykorzystać kawę mieloną, ale my rekomendujemy zakupienie kawy ziarnistej, którą zmielisz młynkiem chwilę przed zaparzeniem napoju. Ponadto przygotuj przefiltrowaną wodę, dripper, papierowy filtr, filiżankę bądź kubek oraz czajnik. Najlepiej, aby czajnik posiadał podłużny dziubek, przypominający konewkę – dzięki takiej budowie czajnika łatwiej będzie kontrolować ilość wody spływającej do drippera z filtrem.
Jeśli masz pod ręka wszystkie powyższe elementy, czas zabrać się za parzenie kawy. Do drippera wkładamy papierowy filtr tak, aby w pełni przylegał do ścianek urządzenia. Dripper oraz filtr przelewamy gorąca wodą, aby pozbyć się „papierowego” posmaku z filtra. Następnie do pojemnika wsypujemy naszą ulubioną kawę, a następnie zalewamy ją wrzątkiem.
Na początek warto wlać małą ilość wody: około 50–60 mililitrów. Należy ją dolewać powolnymi, okrężnymi ruchami, tak aby kawa nasiąkła wodą z każdej strony. Następnie odczekujemy około 30 sekund w celu preinfuzji, a więc procesu, który „otwiera” zmielone ziarna i powoduje, że aromat wychodzi z nich intensywnej. Po 30 sekundach pozostałą ilość wody wlewamy stopniowo do drippera. W międzyczasie warto lekko mieszać kawę. Gdy napój przeleje się do kubka/filiżanki – wyjmujemy filtr i wrzucamy do go kosza. Tak zaparzona kawa z drippera będzie miała głęboki aromat, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Proces parzenia kawy poprzez dripper powinien nam zająć około 3–4 minuty, w przypadku standardowego rozmiaru. W ofercie wielu sklepów dostępne są jednak duże drippery, w których jednorazowo możemy zaparzyć kawę dla kilku osób. Należy jednak pamiętać, że w takiej sytuacji czas parzenia wydłuża się proporcjonalnie do porcji parzonej kawy.
Porada: nie musisz wyrzucać fusów z drippera. Możesz ich użyć jako nawozu do swoich roślin lub peeling na twarz bądź ciało. Efekt gwarantowany!
Zdjęcie: ArtRachen / Envato Elements