Data modyfikacji:

Ekspres kolbowy do domu – jaki ekspres kolbowy wybrać?

Jeżeli nie wyobrażasz sobie poranka bez pobudzającej dawki kofeiny, ekspres do kawy jest wręcz obowiązkowym elementem w twojej kuchni. Niedrogie ekspresy kolbowe do domu. Pozwolą na przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy. Zobacz, jaki ekspres kolbowy kupić.

Ekspres kolbowy do domu – dlaczego warto?

Często można spotkać się z opinią, że ekspresy kolbowe do domu to tańsza (w domyśle gorsza) alternatywa dla automatycznych ekspresów ciśnieniowych. Gdy przyjrzysz się jednak profesjonalnym ekspresom w kawiarniach, ujrzysz właśnie ekspresy kolbowe. Mitem jest więc przekonanie, że ekspresy kolbowe parzą gorszą kawę lub mają mniejszy wachlarz możliwości. Do przyrządzenia wielu rodzajów kaw, np. americano, caffe latte, latte macchiato czy cappucino, potrzebujesz wyłącznie espresso oraz spienionego mleka. Z tym ekspres kolbowy radzi sobie doskonale. Wiesz już, jaki jest najlepszy ekspres kapsułkowy. W dzisiejszym wpisie podpowiem, jaki ekspres kolbowy do domu wybrać.

Nie można zapomnieć o wielu innych zaletach ekspresu kolbowego do domu. Umożliwia on parzenie różnego rodzaju kaw i nie trzeba się ograniczać do tego, co oferują producenci kapsułek (jak w ekspresie kapsułkowym). Łatwiej też żonglować rodzajami kaw, gdyż nie wsypuje się jej do dużego podajnika, jak ma to miejsce w ekspresie automatycznym, a podaje odmierzoną porcję w kolbie. Na plus ekspresu kolbowego do domu przemawiają także kompaktowe rozmiary, które nie pochłoną dużej części blatu roboczego. Ekspresy automatyczne zazwyczaj są dużo większe. Warto też wspomnieć o łatwości czyszczenia ekspresu kolbowego. Po zaparzeniu kawy fusy od razu wyrzucisz do kosza na bioodpady, a kolbę umyjesz pod bieżącą woda.

Jakie ciśnienie ekspresu kolbowego do domu?

Ekspres ciśnieniowy, w odróżnieniu od przelewowego, zaparza kawę wodą wytryskiwaną pod dużym ciśnieniem. Pozwala to skrócić ekstrakcję, czyli kontakt zmielonych ziaren kawy z wodą, oraz wydobyć z kawy maksymalną ilość aromatu, smaku oraz cremy. Dzięki temu kawa pozbawiona jest goryczki charakterystycznej dla zbyt długiego parzenia i zyskuje kremową konsystencję.

Mogłoby się wydawać, że im większe ciśnienie jest w stanie osiągnąć ekspres, tym lepszy będzie napar. Producenci niejednokrotnie szczycą się, że ich ekspresy osiągają ciśnienie 15, a nawet 19 barów. Tymczasem do zaparzenia dobrego espresso wystarczy już 9-11 barów. Po co więc ten zapas? Pozwala uniknąć momentów obniżonego ciśnienia, umożliwia parzenie wielu rodzajów kaw (także tych mocno zbitych) i gwarantuje bardzo szybkie zaparzenie kawy.

Wybierając ekspres kolbowy do domu, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, aby osiągał ciśnienie minimum 9-11 barów. W innym wypadku nie uda ci się osiągnąć idealnego espresso z orzechową pianką zwaną cremą, a jedynie mocny napar.

Przeczytaj również: Co zamiast ekspresu? Alternatywne metody parzenia kawy

Ekspres kolbowy do domu – jaka moc?

Od mocy ekspresu ciśnieniowego zależy głównie szybkość zaparzenia się wody do pożądanej temperatury. Niedrogie ekspresy niskociśnieniowe (3,5 bara) mają moc 800 W. Ekspresy osiągające wyższe ciśnienie (powyżej 9 barów) mają dużo wyższą moc, niezbędną do zaparzenia espresso. Są w stanie zaparzyć kawę w czasie poniżej 30 sekund. To ważne, długie parzenie może bowiem doprowadzić do przepalenia ziaren, które skutkuje gorzkim naparem i utratą cennych aromatów.

Jaki ekspres kolbowy do domu?

Niezbędnym wręcz elementem ekspresów kolbowych do domu jest spieniacz do mleka. Spienione mleko jest składnikiem wielu popularnych kaw, m.in. cappucino, caffe latte czy latte macchiato. W podstawowych modelach rolę spieniacza pełni dysza wyrzucająca gorącą parę. Jej obsługa jest bardzo łatwa, ale wymaga wprawy. Jeżeli zależy ci na wygodzie, wybierz ekspres z pojemnikiem na mleko lub rurką zasysającą mleko z kartonu lub naczynia. Taki ekspres kolbowy do domu sam spieni mleko i przeleje je bezpośrednio do filiżanki.

Ekspres kolbowy do domu – jaki wybrać?

Porcja tradycyjnego espresso to zaledwie 25-35 ml kawy. Przelanie takiej ilości gorącego napoju do chłodnej filiżanki sprawi, że w kilka sekund straci on swoją temperaturę, a co za tym idzie także część smaku oraz aromatu. Z tego względu producenci wyposażają ekspresy kolbowe w płytę podgrzewającą filiżanki, znajdującą się na pokrywie ekspresu. Gwarantujemy, że kawa wypita z ciepłej filiżanki jest znacznie smaczniejsza. Wybierz którąś propozycję z rankingu kaw, a na pewno zaparzysz pyszną kawę.

Ekspres kolbowy do domu – kawa w saszetkach

Parzenie kawy w ekspresie kolbowym to wręcz rytuał. Wymaga zmielenia kawy, odmierzenia idealnej porcji, przesypania jej do kolby i starannego ubicia w sitku. Po wszystkim musisz pozbyć się fusów oraz wyczyścić wszystkie elementy ekspresu. Choć stanowi to istotę wydobywania z kawy tego co najlepsze i przez pasjonatów uznawane jest za zaletę, w wielu sytuacjach może okazać się… zbyt zajmujące.

Jeżeli parzysz kawę w pośpiechu, tuż przed wyjściem do pracy, lepiej sprawdziłby się ekspres kapsułkowy, do którego wystarczy wrzucić kapsułkę. Na szczęście ekspresy kolbowe do domu też mają taką możliwość. Wystarczy wybrać model z dodatkowym sitkiem przeznaczonym do kaw w saszetkach. Kawy szaszetkowe, podobnie jak herbaty, ukryte są w okrągłej torebce wykonanej z bibuły, umożliwiające łatwe i szybkie zaparzenie. Dominujące systemy kaw w saszetkach to E.S.E (Easy Serving Espresso) oraz Senseo.

Co dokupić do ekspresu kolbowego do domu?

Każdy miłośnik kawy wie, że najlepszy napar przygotowuje się ze świeżo zmielonych ziaren kawy. Ekspresy ciśnieniowe kolbowe z reguły nie mają wbudowanych młynków, więc warto dokupić przy okazji osobny młynek. Co ważne powinien być to młynek żarnowy, który równomiernie mieli kawę i nie wytwarza tak dużo pyłu kawowego co młynki udarowe (z ostrzami). Ceny dobrej jakości młynków elektrycznych zaczynają się od ok. 200 zł, ale jest tańsze rozwiązanie w postaci młynków ręcznych. Te można kupić już za ok. 30 zł.

Autor: Szymon Sonik