Jak działa jogurtownica?
Jogurtownica jest urządzeniem, którego priorytetowym zadaniem jest utrzymywanie temperatury idealnej do procesu ukwaszenia jogurtu.
W sklepach dostępne są dwa rodzaje jogurtownic.
Pierwszy rodzaj posiada umieszczone na górze urządzenia dwa pojemniki. Do górnego wlewa się ciepłą wodę. Do dolnego z kolei mleko. Obydwa pojemniki ściśle do siebie przylegają, dzięki czemu we wnętrzu dolnego pojemnika wytwarza się temperatura idealna do kwaszenia.
Drugi dostępny w sprzedaży model składa się z kilku umieszczonych pod przykryciem pojemników przypominających kształtem kubki.
Częstymi elementami, które zawierają niektóre modele, są także wbudowane czujniki temperatury oraz czasomierze. Zatem, jak działa jogurtownica?
Zadaniem urządzenia jest utrzymanie stałej temperatury, około 40 stopni Celsjusza. Wówczas bakterie jogurtowe mają optymalne warunki do namnażania się, dzięki czemu cały proces przebiega prawidłowo.