Pasteryzacja to prosty sposób konserwowania żywności. Polega na podgrzaniu wypełnionych jedzeniem słoików i zabiciu drobnoustrojów, w wyniku czego przedłuża się termin ważności dania. Przeczytaj, jak pasteryzować słoiki domowymi sposobami – w piekarniku, garnku oraz… w zmywarce.
Pasteryzacja jest świetną metodą przedłużenia terminu ważności wielu potraw – kompotów owocowych, mięs, zup, warzyw czy marynowanych sałatek. Jednak wiele osób zastanawia się, czy wydłużenie trwałości nie odbywa się kosztem składników odżywczych.
Jeśli i ty masz podobne wątpliwości, to śmiało możesz je porzucić. Pasteryzacja pozwala przetworom zachować wartości odżywcze – jest ich niemal dokładnie tyle, ile w chwili umieszczania ich w słoiku. Wyjątkiem są niektóre witaminy, których poziom rzeczywiście może się nieco obniżyć na skutek pasteryzacji – nie jest to jednak znaczący ubytek.
Zastanawiasz się, jak pasteryzować słoiki, żeby proces ten przebiegł bezpiecznie i zakończył się sukcesem? Oto kilka sprawdzonych sposobów.
To sposób najstarszy i najbardziej znany, a przy tym całkiem prosty. Jeśli będziesz stosować się do poniższych wskazówek, z pewnością odniesiesz sukces. Oto, jak pasteryzować słoiki w garnku.
Upewnij się, że żadne słoiki oraz nakrętki nie są uszkodzone (jeśli nakrętki były podważane nożem, mogą mieć charakterystyczne, dyskwalifikujące je wygięcia). Dla wygody wybierz słoiki podobnej wielkości – usprawni ci to cały proces. Wszystkie elementy muszą być dobrze wyparzone i wysuszone.
Słoiki napełnij bardzo gorącymi przetworami – zrób to tak, aby na samej górze zostało około 3 cm wolnego miejsca. Zanim zakręcisz słoik, przetrzyj jego rant suchym ręcznikiem papierowym. Na dno dużego garnka (im większy, tym lepszy) wyłóż czysty ręcznik kuchenny, a na niego – przygotowane wcześniej słoiki. Zwróć uwagę na to, by się nie dotykały.
Kolejny etap to wlanie do garnka wody o temperaturze pokojowej. Wlewaj ją tak, aby nie zamoczyć nakrętek. Wody musi być tyle, żeby sięgała do 2/3 wysokości słoików.
Następnie przykryj garnek pokrywką i poczekaj, aż woda zacznie się gotować – wtedy zmniejsz gaz pod garnkiem. Od tego czasu zacznij odliczać czas pasteryzacji. Będzie on inny dla różnych produktów.
Po zakończeniu gotowania możesz albo zostawić słoiki w garnku do całkowitego wystygnięcia, albo ułożyć je na blacie – na ręczniku kuchennym, wieczkami do dołu. Kiedy wyschną, upewnij się, że wszystkie mają zassane wieczka.
Jak wiesz, czas pasteryzacji poszczególnych produktów różni się. Dla przykładu buraczki należy pasteryzować zaledwie 15 minut. W przypadku mięsa pasteryzacja przebiega w kilku etapach. Pierwszego dnia mięso pasteryzuje się 60 minut, trzeciego 40 minut, piątego 30 minut.
Pasteryzacja słoików w piekarniku to tzw. metoda „na sucho”. Jest równie skuteczna jak pasteryzowanie w garnku. Przygotowanie słoików do pasteryzacji w piekarniku przebiega dokładnie tak samo, jak w przypadku metody z garnkiem: musisz wybrać nieuszkodzone słoiki i pokrywki, wyparzyć i wysuszyć. Następnie – pamiętając o trzycentymetrowej wolnej przestrzeni, wypełnić słoiki.
Uwaga! Jeśli wkładasz do słoików chłodną zawartość, to włóż je do chłodnego piekarnika. Jeśli danie jest gorące – piekarnik musi być nagrzany.
Słoiki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ustawiaj je nakrętką do góry i pamiętaj, że nie mogą się dotykać. Ustaw piekarnik na 130 stopni Celsjusza – gdy osiągnie taką temperaturę, zacznij odliczać 30 minut, czyli całkowity czas pasteryzacji.
Po 30 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw w nim słoiki na kolejne pół godziny. Następnie wyjmij je i ułóż na blacie na ręczniku kuchennym – nakrętkami do dołu. Kiedy ostygną, upewnij się, czy wszystkie zakrętki są zassane. Jeśli tak, przenieś je w chłodne i ciemne miejsce.
Nie każdy wie, że do przedłużenia terminu ważności dań można wykorzystać również… zmywarkę. To bardzo wygodna metoda – nie trzeba niczego pilnować, a i kuchenka nie jest zajęta przez wielki garnek. Jak pasteryzować słoiki w zmywarce? Oto wskazówki:
Powyższe opisy dotyczą najbardziej popularnych słoików – z zakrętkami typu „twist”, czyli zakręcane. A jak pasteryzować słoiki z gumką, czyli te mniej popularne? Oto ściąga: