Data modyfikacji:

Mole w domu. Jak pozbyć się moli spożywczych?

Zaczyna się niepozornie – posklejane grudki sypkich produktów czy niewielkie białe pajęczynki na opakowaniach ryżu lub kaszy. Z czasem niestety robi się coraz gorzej – w szafkach z jedzeniem pojawiają się niewielkie białe larwy, a następnie szaro-brązowe owady. Inwazja moli w domu to nic przyjemnego – ich obecność może skutecznie odebrać apetyt nawet największym łasuchom. Jeśli w twojej kuchni również pojawili się tacy nieproszeni goście, zobacz, skąd się biorą i jak pozbyć się moli spożywczych.

słoiki kuchenne

Czy mole spożywcze w domu są szkodliwe dla zdrowia?

Omacnica spichrzanka, bo tak naprawdę nazywa się mól spożywczy, to motyl nocny powszechnie uznawany za szkodnika. Owad żeruje na suchych produktach spożywczych takich jak mąki, kasze, płatki zbożowe czy cukier. Na szczęście inwazję moli spożywczych można skutecznie zwalczyć, podobnie jak mole ubraniowe.

Obecność moli spożywczych w kuchni czy ich larw w jedzeniu budzi przede wszystkim niesmak. Ale jak podaje portal ABC Zdrowie, powołując się na badania dr Agnieszki Chruścikowskiej z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, okazuje się, że spożywanie zanieczyszczonych produktów może mieć także zły wpływ na nasze zdrowie. Wedle przytoczonych badań, w efekcie żerowania owadów, w produktach spożywczych pojawiać się mogą chorobotwórcze bakterie i grzyby.

Skąd się biorą mole spożywcze w domu?

Niestety, najczęściej nie mamy wpływu na to, że mole pojawiają się w naszych kuchniach. Okazuje się, że z reguły przynosimy je do domu wraz z produktami spożywczymi. Owady te powszechnie występują w młynach czy miejscach, gdzie pakowane są produkty sypkie. W efekcie jaja i larwy moli spożywczych trafiają do naszych szafek kuchennych, gdzie z czasem rozwijają się w niewielkie szaro-brązowe owady.

Sprawdź również, co odstrasza pluskwy.

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Żerowanie moli na produktach spożywczych w twoich szafkach kuchennych można zaobserwować znacznie szybciej, niż wtedy, gdy pierwsze owady zaczną pojawiać się w kuchni.

Pierwszym symptomem świadczącym o obecności szkodników, mogą być posklejane w grudki produkty sypkie oraz niewielkie białe osnowy przypominające pajęczynki, widoczne na opakowaniach z jedzeniem. To wyraźny znak, że czas zabrać się do działania. Co stosować na mole spożywcze w domu?

Jak zwalczyć mole? Przegląd produktów sypkich

Wiesz, jak skutecznie pozbyć się moli spożywczych? Zacznij od przeglądu zapasów. Najczęściej mole pojawiają się w opakowaniu, które utknęło gdzieś na dnie szafki i długo stało otwarte.

Przejrzyj zawartość wszystkich pudełek i torebek w celu wyeliminowania źródła. Musisz jednak wiedzieć, że jeśli w pobliżu znajdowały się inne otwarte i niezabezpieczone produkty, je również trzeba będzie wyrzucić.

Porządki w szafkach na żywność sposobem na mole spożywcze w kuchni

Kolejny etap w zwalczaniu moli spożywczych to gruntowne sprzątanie szafek. Trzeba dokładnie odkurzyć wszystkie zakamarki, w których mogą zbierać się drobinki rozsypanej mąki czy kaszy – w tych miejscach również z czasem mogą pojawić się larwy moli spożywczych.

Następnie dokładnie przetrzyj wnętrze szafek. Do tego zadania warto wykorzystać ocet winny czy domowe preparaty czyszczące na bazie cytrusów – zapachy te działają na mole odstraszająco.

Pułapki na mole spożywcze

Na koniec trzeba także wyeliminować dorosłe osobniki, czyli owady, które latają w twojej kuchni. Co stosować na mole? Aby rozprawić się z problemem gruntownie, najlepiej sięgnąć po specjalne pułapki. Mają one postać lepu nasączonego aromatem, który wabi mole. Po kilku dniach problem nieproszonych gości powinien zostać wyeliminowany.

Wypróbuj także nasze sposoby na mrówki w ogrodzie.

Jak uniknąć pojawiania się moli w domu?

Niestety, jak już ustaliliśmy na wstępie, pojawianie się moli spożywczych w kuchni często jest od nas zupełnie niezależne – przynosimy je do domu wraz z produktami spożywczymi. Aby zaradzić inwazji i rozprzestrzenianiu się szkodników, warto zdać się na domowe sposoby na mole spożywcze.

Unikanie długiego przechowywania produktów

Robienie zapasów, które leżą w naszych szafkach czy spiżarniach, sprzyja zagnieżdżaniu się i rozwojowi moli. Warto zatem ograniczyć nieco zasobność szafek spiżarnianych i gromadzić produkty, które będą spożywane na bieżąco. To dodatkowo pomoże ograniczyć marnotrawstwo jedzenia, spowodowane chociażby przekroczeniem terminu przydatności do spożycia.

Słoiki i pojemniki do przechowywania żywności

Akcesoria do przechowywania produktów sypkich to świetny domowy sposób na mole spożywcze. Postaw na szklane słoiki, ponieważ przez ich ścianki widoczne będzie jak na dłoni, jeśli szkodniki pojawią się w danym produkcie.

Dodatkowo zasobniki tego typu są szczelne, co sprawi, że nieproszeni goście nie będą się rozprzestrzeniać w pozostałych produktach przechowywanych w szafce czy spiżarni. Pomocne mogą być także specjalne klipsy do szczelnego zamykania opakowań.

Wymrażanie

Chociaż mole spożywcze powszechnie uznaje się za owady, którym niestraszne są niskie temperatury, to na szczęście w domowych warunkach można sobie z nimi poradzić za pomocą zamrażalnika. Po zakupie sypkich produktów spożywczych warto profilaktycznie włożyć je na kilka dni do zamrażarki.

Okazuje się, że w temperaturze sięgającej -15 stopni Celsjusza giną zarówno owady, jak i ich lawy. Następnie wystarczy wyciągnąć jedzenie z zamrażarki, a przed spożyciem przesiać produkty na sitku, co pozwoli wyeliminować ewentualne zanieczyszczenia.

Jak widzisz, możliwa jest skuteczna walka z nieproszonymi gośćmi w kuchni. Domowe sposoby na mole spożywcze oraz racjonalne podejście do zakupów mogą sprawić, że ten przykry problem nie będzie pojawiał się w twojej kuchni.


Autorka: Kamila Zalińska-Woźny