Istnieją trzy podstawowe rodzaje pianki: latte, latte macchiato oraz cappuccino. W przypadku latte, napój kawowy jest zalewany spienionym mlekiem. Z kolei przy latte macchiato to mleko zalewane jest bardzo powoli kawą, dzięki czemu pianka zwiększa swoją objętość niemal dwukrotnie. Przy cappuccino pianka mleczna jest z kolei nakładana na powierzchnię kawy.
Doskonałym przykładem wysokiej klasy spieniacza tłokowego jest model La Cafeterie Modena. Wykonany z aluminium, umożliwia przygotowanie mlecznej pianki z ciepłego lub zimnego mleka. Posiada także funkcję podgrzewania mleka bez spieniania.
Podgrzane mleko należy wlać do maksymalnie 2/3 wysokości słoika, a następnie mocno zakręcić słoik. W kolejnym kroku potrząsamy mocno słoikiem do czasu uzyskania mlecznej pianki, którą dodajemy do kawy.
Najlepiej sprawdzą się trzepaczki ze sprężynową końcówką. Metoda ta wymaga odrobiny wysiłku i czasu, jednakże efekt „jest murowany”.