Data publikacji:

Jak spienić mleko?

Podstawą idealnego espresso czy kremowego cappuccino jest delikatna, kremowa i gęsta pianka mleczna. Może ona również stanowić podstawę wielu deserów czy pełnić rolę „wisienki na torcie” przy zwykłej kawie rozpuszczalnej. Wbrew mylnej opinii, do uzyskania perfekcyjnej mlecznej pianki wcale nie jest niezbędny profesjonalny i drogi ekspres do kawy. Jak zatem zrobić idealnie spienione mleko bez profesjonalnego ekspresu do kawy? I czy istnieją typowo domowe metody na spienienie mleka?
jak spienic mleko

Spienianie mleka i rodzaje pianki

Spienianie mleka jest procesem, w którym zachodzi denaturacja, czyli ścinanie białek. By proces ten mógł zajść, niezbędna jest odpowiednio wysoka temperatura, ale nieprzekraczająca 70 stopni Celsjusza, i błyskawiczne tempo mieszania. Jednoczesne wystąpienie obu tych czynników jest niezbędne do odpowiedniego napowietrzenia mleka i utworzenia piany.

Istnieją trzy podstawowe rodzaje pianki: latte, latte macchiato oraz cappuccino. W przypadku latte, napój kawowy jest zalewany spienionym mlekiem. Z kolei przy latte macchiato to mleko zalewane jest bardzo powoli kawą, dzięki czemu pianka zwiększa swoją objętość niemal dwukrotnie. Przy cappuccino pianka mleczna jest z kolei nakładana na powierzchnię kawy.

Jak spienić mleko w domu?

Brak specjalistycznego ekspresu nie oznacza przymusowej rezygnacji z kawy w wielkim stylu, podanej z odpowiednio spienionym mlekiem. Istnieje bowiem kilka domowych sposobów na uzyskanie pysznej pianki. Można ją mianowicie uzyskać przy użyciu elektrycznego spieniacza, spieniacza tłokowego, zwykłego miksera ręcznego, słoika z pokrywką czy przy użyciu zwykłej trzepaczki.

Spienianie mleka przy użyciu elektrycznego spieniacza

Elektryczny spieniacz jest urządzeniem dwufunkcyjnym. Podgrzewa mleko do idealnej temperatury i wytwarza z niego puszystą piankę. Dodatkowo jego obsługa jest bardzo prosta i nie wymaga nakładów czasowych. Ponadto niektóre spieniacze posiadają również możliwość spieniania mleka na zimno, co umożliwia przygotowanie kawy mrożonej.

Tłokowy spieniacz do mleka

Spienianie mleka do kawy przy użyciu spieniacza tłokowego jest równie proste, jak w przypadku spieniacza elektrycznego. Wystarczy podgrzane do odpowiedniej temperatury mleko wlać do urządzenia i energicznie ubijać tłokiem do uzyskania pianki o pożądanej konsystencji.

Doskonałym przykładem wysokiej klasy spieniacza tłokowego jest model La Cafeterie Modena. Wykonany z aluminium, umożliwia przygotowanie mlecznej pianki z ciepłego lub zimnego mleka. Posiada także funkcję podgrzewania mleka bez spieniania.

Jak spienić mleko bez spieniacza?

Z mleka można również wyczarować gęstą piankę przy użyciu zwykłego kuchennego miksera. Najpierw należy podgrzać mleko do odpowiedniej temperatury. Następnie w ciepłym mleku zanurzamy pokrętła miksera i włączamy urządzenie. Celem zapobieżenia rozchlapania mleka, warto użyć wysokiego naczynia.

Jak spienić mleko przy pomocy słoika z pokrywką?

Do domowych sposobów spieniania mleka należy też metoda z użyciem słoika z pokrywką.

Podgrzane mleko należy wlać do maksymalnie 2/3 wysokości słoika, a następnie mocno zakręcić słoik. W kolejnym kroku potrząsamy mocno słoikiem do czasu uzyskania mlecznej pianki, którą dodajemy do kawy.

Spienianie mleka do kawy przy użyciu trzepaczki

Jedną z efektywniejszych metod spieniania mleka domowym sposobem jest zastosowanie zwykłej trzepaczki. Oczywiście najpierw należy podgrzać mleko do odpowiedniej temperatury. Następnie w wysokim naczyniu należy je bardzo energicznie ubijać.

Najlepiej sprawdzą się trzepaczki ze sprężynową końcówką. Metoda ta wymaga odrobiny wysiłku i czasu, jednakże efekt „jest murowany”.

Jak spienić mleko? Kilka słów zakończenia

Dla miłośników dobrej kawy brak specjalistycznego ekspresu nie musi być przeszkodą do przygotowania ulubionego napoju. Opisane powyżej metody zostały spraktykowane i są skuteczne. Zatem wszystkim miłośnikom kawy należy tylko życzyć smacznego.

Autor: Jadwiga Kucharczyk