Data publikacji:

Jaka frytkownica beztłuszczowa? Czy warto ją kupić?

Kochasz frytki, lecz rezygnujesz z nich w obawie przed przybraniem na wadze? Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom nie musisz zapominać o swoich ulubionych przekąskach – zamiast tego przygotuj je w wersji fit. Umożliwi ci to sprytne urządzenie, jakim jest frytkownica beztłuszczowa. Jak działa i którą wybrać? Zobacz nasz ranking.

jaka frytkownica beztłuszczowa

Nie takie frytki złe, jak je malują

Trudno o kogoś, kto nie przepada za frytkami. Mogą być zarówno pyszną przekąską, jak i elementem wymyślnego obiadu. Nie zmienia to faktu, że kojarzone są z barami szybkiej obsługi oraz niekoniecznie zdrowymi mrożonkami, a dodatkowo – ze smażeniem w głębokim tłuszczu. Raczej nie należą też do kategorii fit obiadu.

Okazuje się jednak, że odpowiednie przygotowywanie frytek może sprawić, że staną się naprawdę pożywnym posiłkiem. Ziemniaki są źródłem:

  • witamin z grupy B,
  • witaminy K,
  • witaminy C,
  • wapnia,
  • manganu,
  • żelaza,
  • potasu.

Nie warto wykluczać ich z diety! Kluczem do sukcesu będzie ich przyrządzenie, bez wykorzystywania szkodliwych dodatków. Smażenie beztłuszczowe nie tylko pozwala uniknąć szkodliwych produktów obróbki potraw w głębokim tłuszczu, ale dodatkowo zmniejsza kalorykę dań. Dzięki wykorzystaniu znacznie mniejszej ilości oleju, potrawy nie nasączają się nim. Oznacza to, że frytki przygotowane beztłuszczowo są znacznie mniej tuczące od tych, które kąpały się w tłuszczu.

Czym grozi smażenie w głębokim tłuszczu?

Smażenie potraw nie należy do najzdrowszych metod ich obróbki. Poza tym, że zwiększa ich kaloryczność, czyni zwykłe produkty (jak np. warzywa) bardzo ciężkostrawnymi. Smażenie tylko i wyłącznie na zdrowych tłuszczach nie jest opcją ekonomiczną – jak wiadomo, nie należą do najtańszych, a z założenia powinno się ich użyć tylko jeden raz. Długo przechowywany olej jełczeje, a potrawy przygotowywane na nim nie są tak smaczne, jak podczas pierwszego smażenia. Dodatkowym problemem jest utylizacja oleju – nie wolno go wylewać do zlewu, gdyż może zatkać odpływ.

Smażenie frytek w oleju sprawia, że stają się prawdziwą bombą kaloryczną. Jeśli oszczędzasz na oleju i podgrzewasz go więcej niż jeden raz, zwiększasz ryzyko, że uzyska rakotwórcze właściwości. Oczywiście – o wszystkich, cennych właściwościach ziemniaka, możesz w tej sytuacji zapomnieć. Przesiąknięte olejem frytki są wówczas równie szkodliwe, jak chipsy. Warto zatem zadać sobie pytanie, jak przygotować frytki, aby były zdrowe? Czy lepsza będzie frytkownica beztłuszczowa czy zwykla?

Jak działa frytkownica beztłuszczowa?

Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników frytek jest taka, że można jeść je praktycznie bez wyrzutów sumienia – wystarczy jedno urządzenie, by przygotować je w zdrowszej wersji. To frytkownica beztłuszczowa. Na czym polega jej działanie?

Funkcjonowanie frytkownicy beztłuszczowej można porównać do piekarnika konwekcyjnego. Oznacza to, że frytki nie smażą się w oleju, a w gorącym powietrzu. Dzięki temu, pozostają chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku, a na dodatek – są mniej kaloryczne. Oczywiście w dalszym ciągu wymagają oleju do uzyskania złocistego koloru oraz charakterystycznego smaku, ale to zdecydowanie mniejsze ilości niż podczas tradycyjnego smażenia. W większości przypadków wystarczy delikatnie spryskać je olejem lub obtoczyć w łyżce oleju. Obieg powietrza w środku frytkownicy jest bardzo duży (kilkadziesiąt litrów powietrza na sekundę), więc poszczególne kawałki nie zlepiają się ze sobą i są przypiekane równomiernie ze wszystkich stron.

Frytkownica beztłuszczowa – nie tylko do frytek!

Każda kuchnia ma ograniczone miejsce i kupowanie urządzeń wykorzystywanych kilka razy w roku nie ma większego sensu. Czy warto więc kupić frytkownicę beztłuszczową, która służy głównie do smażenia pokrojonych w słupki ziemniaków? Owszem, jeśli spojrzysz na nią nieco pod innym kątem!

Frytkownica beztłuszczowa przyda się w kuchni do wielu innych czynności, nie tylko do smażenia spożywanych sporadycznie frytek ziemniaczanych. Za jej pomocą opieczesz wiele innych smacznych warzyw. Frytki z selera, marchewki, buraka czy batata są równie pyszne, a dostarczą kolejnych witamin i minerałów. To ciekawa alternatywa dla ziemniaków w twoim jadłospisie.

To nie koniec funkcjonalności frytkownicy beztłuszczowej. Jako że jest to w zasadzie wydajny piekarnik, za jej pomocą przygotujesz także pyszne i zdrowe mięsa. We frytkownicy możesz upiec m.in. piersi z kurczaka, nuggetsy, skrzydełka, plastry bekonu, karkówkę czy burgery. Tłustsze mięsa nie wymagają nawet smarowania olejem i mają wystarczającą ilość tłuszczu w sobie.

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie frytkownicy w kuchni jest przygotowanie zapiekanek czy tostów. Niektóre modele mają specjalne tryby automatyczne, pozwalające dobrać odpowiednią moc frytkownicy i czas pieczenia. We frytkownicy rozmrozisz produkty, a także wysuszysz grzyby lub przygotujesz beef jerky. Podobno niektórzy pieką we frytkownicy nawet… ciasto!

Jak smażyć frytki we frytkownicy beztłuszczowej?

Frytki we frytkownicy beztłuszczowej przygotowuje się w podobny sposób, jak w piekarniku. Surowe ziemniaki warto więc delikatnie skropić olejem lub oliwą z oliwek, natomiast gotowe frytki są już nasączone niewielką ilością oleju. W przeciwieństwie do piekarnika frytkownica rozgrzewa się do wysokiej temperatury w zaledwie kilka minut (około 3 - 5), dlatego frytki od razu są przypiekane i nie rozmiękają. Cała procedura ogranicza się jedynie do ustawienia czasu, mocy, a następnie wrzucenia produktów na ruszt.

Nieco więcej uwagi wymagają mięsa. Wytapia się z nich tłuszcz, który mógłby przypalić się w urządzeniu. Z tego względu niektórzy producenci zalecają uzupełnić dolną część pojemnika, znajdującą się pod rusztem, odrobiną wody. Dodatkowo woda zapobiegnie przesuszeniu mięs i zachowa ich soczystość.

Jak wybrać najlepszą frytkownicę beztłuszczową?

Przed kupnem beztłuszczowej frytkownicy, weź pod uwagę kilka kryteriów. Będą one miały istotne znaczenie dla działania i wygody użytkowania urządzenia.

  • Moc frytkownicy - im większa, tym krótszy czas nagrzewania. Na rynku dostępne są frytkownice beztłuszczowe o mocy sięgającej nawet 2500 W. Jeśli chcesz nieco zaoszczędzić na zużyciu prądu, wybierz moc optymalną – 1200 W.
  • Pojemność koszyka - jeśli planujesz przygotowywać frytki dla jednej lub dwóch osób, wystarczy 0,5 kg. Bez problemu znajdziesz też frytkownicę z koszykiem o pojemności 1,5 kg.
  • Metoda grzania - najczęściej spotykane są tzw. frytkownice halogenowe, wyposażone w grzałkę nagrzewającą potrawy.
  • Skala temperatury - dobre frytkownice beztłuszczowe cechują się zakresem temperatur od 50 do 230 stopni Celsjusza. W niższych temperaturach możesz rozmrażać produkty lub je suszyć.
  • Progamy pracy - poza samym smażeniem, frytkownica powinna posiadać m.in. funkcję rozmrażania, opiekania mięs, suszenia czy podgrzewania.
  • Przezroczysty wizjer - dużym ułatwieniem jest przezroczysta szybka, która pozwala kontrolować koloru potraw. Dzięki niej nie trzeba co chwila wysuwać szuflady i przerywać smażenia, by sprawdzić, czy potrawa jest gotowa.

Zalety frytkownic beztłuszczowych:

  • mniej kaloryczne posiłki,
  • zachowanie smaku i chrupkości potraw,
  • brak nieprzyjemnego zapachu tłuszczu podczas pieczenia,
  • brak konieczności czyszczenia frytkownicy po każdym użyciu,
  • szybkie i proste przygotowywanie posiłków,
  • bezpieczna forma pieczenia – mniejsze ryzyko poparzeń.

Wady frytkownic beztłuszczowych:

  • nieco inny smak w porównaniu ze smażeniem na głębokim oleju (tłuszcz jest nośnikiem smaku),
  • bledszy kolor potraw,
  • dłuższa obróbka termiczna.

Polecane frytkownice beztłuszczowe

Czas na zestawienie najpopularniejszych i najlepiej ocenianych frytkownic beztłuszczowych. Która z nich znajdzie się w twojej kuchni?

Tristar FR-6988 – inteligentna

Frytkownica o nowoczesnym i minimalistycznym designie, zasługuje na uwagę ze względu na inteligentny system zapobiegający przegrzewaniu urządzenia. Posiada antypoślizgowe nóżki, które zapobiegają przesuwaniu frytkownicy w trakcie używania. Poszczególne elementy frytkownicy bez obaw możesz myć w zmywarce.

Botti AF-06 – ładna i prosta w obsłudze

To frytkownica beztłuszczowa o optymalnej mocy 1300 W oraz szerokim zakresie temperatur: od 80 do 200 stopni Celsjusza. Wyróżnia się dużą pojemnością (2,5 l), estetycznym wyglądem i prostotą użytkowania.

Autor: Szymon Sonik