Okazuje się jednak, że odpowiednie przygotowywanie frytek może sprawić, że staną się naprawdę pożywnym posiłkiem. Ziemniaki są źródłem:
Nie warto wykluczać ich z diety! Kluczem do sukcesu będzie ich przyrządzenie, bez wykorzystywania szkodliwych dodatków.
Smażenie frytek w oleju sprawia, że stają się prawdziwą bombą kaloryczną. Jeśli oszczędzasz na oleju i podgrzewasz go więcej, niż jeden raz, zwiększasz ryzyko, że uzyska rakotwórcze właściwości. Oczywiście – o wszystkich, cennych właściwościach ziemniaka, możesz w tej sytuacji zapomnieć.
Funkcjonowanie frytkownicy beztłuszczowej można porównać do piekarnika konwekcyjnego. Oznacza to, że frytki nie smażą się w oleju, a w gorącym powietrzu. Dzięki temu, pozostają chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku, a na dodatek – są mniej kaloryczne.
Zaletą frytkownicy beztłuszczowej jest bez wątpienia fakt, że pozwoli na przygotowywanie różnych potraw – nie tylko ziemniaków. Z powodzeniem usmażysz w niej innego typu warzywa, a nawet… mięso!