Data publikacji:

Jaka ostrzałka do noży będzie najlepsza?

Twój ulubiony nóż nie radzi sobie już z twardymi produktami spożywczymi i nie jest tak ostry jak na samym początku? Na szczęście nie oznacza to, że musisz się raz na zawsze z nim pożegnać i szukać nowego. Wystarczy zainwestować w specjalne akcesorium kuchenne, dzięki któremu ostrzenie narzędzi kuchennych stanie się jeszcze łatwiejsze. Jaka ostrzałka do noży będzie dobrym wyborem? Sprawdzamy!

ostrzałka do noży

Jak używać ostrzałki do noży?

Ostrzałka do noży, jak sama nazwa wskazuje, służy do przywrócenia narzędziom kuchennym pierwotnej ostrości. Częste użytkowanie i niewłaściwa konserwacja może powodować, że staną się one tępe nawet po kilku tygodniach. Zakup praktycznego akcesorium jest szczególnie polecany osobom, które zainwestowały w produkty najwyższej jakości, przodujące w rankingu noży kuchennych.

Jak używać ostrzałki do noży? Bez względu na rodzaj akcesorium, które wybierzesz, cały proces polega na lekkim przyciskaniu narzędzia kuchennego do powierzchni modelu. Oczywiście musi odbywać się to pod odpowiednim kątem, który różni się w zależności od typu noża. Przykładowo te kuchenne wymagają pozycji pod kątem 17-20 stopni, a w przypadku myśliwskich wynosi on 20-25 stopni.

Jaka ostrzałka do noży? Rodzaje ostrzałek

Na rynku znajdziesz kilka rodzajów ostrzałek do noży. Który z nich będzie dobrym wyborem?

Ostrzałki kamienne

Ostrzałki, które nazywa się kamieniami wodnymi, wyróżniają się skutecznością, łatwością i intuicyjnością użytkowania. Na rynku znajdziesz między innymi modele dwustronne, czyli wyposażone w kamienie o różnej gradacji. Te o małej służą do ostrzenia, a o dużej sprawdzą się w trakcie polerowania.

Ostrzałki krążkowe

Są wyposażone w kilka krążków, między którymi znajdują się specjalne szczeliny. To właśnie w nich należy przeciągnąć nóż, aby go naostrzyć. Jaką ostrzałkę do noży wybrać na początek? Modele wykonane najczęściej z ceramiki lub metalu sprawdzą się doskonale w przypadku osób, które nie miały wcześniej do czynienia z ostrzałkami, ponieważ nie wymagają ustawienia noża pod odpowiednik kątem.

Ostrzałki typu stalki

Są zarezerwowane głównie dla profesjonalistów, takich jak rzeźnicy. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je w swoim domu, to warto pamiętać, że wymagają one odrobiny wprawy. Największą zaletą stalek jest ich uniwersalność, dzięki czemu sprawdzą się doskonale w przypadku każdego rodzaju noża.

Ostrzałki prętowe

Podobnie jak stalki wymagają odrobiny wprawy i doświadczenia oraz nie sprawdzą się w przypadku grubych noży. Tego typu modele wyglądem przypominają długi pręt – stąd właśnie ich nazwa. Akcesoria sprawdzą się nie tylko w przypadku narzędzi kuchennych, ale także nożyczek.

Ostrzałki kuchenne

To standardowe modele wyposażone w jeden z trzech mechanizmów: kółka diamentowe i ceramiczne, pręty z posypką diamentową oraz pręty ceramiczne razem z ich odpowiednikami z węglika wolframu. Akcesoria powstały z myślą o domowym ostrzeniu noży, dzięki czemu są szybkie, intuicyjne w obsłudze i bezpieczne.

Mówiąc o tym, jakie ostrzałki do noży znajdziesz na rynku, warto także wspomnieć o podziale akcesoriów na ręczne i elektryczne. W pierwszym przypadku to ty musisz zadbać o odpowiedni kąt i wykonywanie właściwych ruchów, podczas gdy drugi typ ułatwia proces ostrzenia i skraca go do minimum. Urządzenia zajmują się praktycznie wszystkim za ciebie.

Jak dobrać ostrzałkę do rodzaju noża?

To, jaką ostrzałkę do noży wybierzesz, powinno być uzależnione przede wszystkim od rodzaju narzędzia kuchennego. Mamy dla ciebie krótką ściągę, dzięki której znalezienie odpowiedniego modelu nie sprawi ci najmniejszego problemu.

  • Noże ceramiczne warto ostrzyć przy użyciu modeli diamentowych.
  • Noże japońskie najlepiej ostrzyć z pomocą profesjonalnych kamieni wodnych, czyli ostrzałek kamiennych.
  • Noże stalowe nie wymagają żadnego konkretnego modelu ostrzałki. Wyjątek stanowią narzędzia o podwyższonej twardości, które należy ostrzyć na przykład akcesoriami kuchennymi z prętami ceramicznymi lub węglika wolframu. Z powodzeniem możesz również wykorzystać kamienie wodne.

Sporym wyzwaniem może okazać się znalezienie ostrzałki do noży z ząbkami. Ze względu na budowę tego typu narzędzi kuchennych najlepszym wyborem będą ostrzałki prętowe. Szczególnie sprawdzi się akcesorium diamentowe.

Jaką ostrzałkę do noży wybrać?

Jeśli zastanawiasz się, jaką ostrzałkę do noży wybrać, to warto pamiętać, że liczy się nie tylko jej rodzaj. Równie ważny jest materiał, z którego została wykonana. Zdecydowanie polecamy unikać akcesoriów z plastiku, które są dość tanie, jednak ich skuteczność i trwałość mogą pozostawiać wiele do życzenia. Co więcej, w przypadku profesjonalnych i grubych noży mogą okazać się po prostu za słabe.

O wiele lepszym wyborem są ostrzałki do noży wykonane z takich materiałów, jak ceramika, kamień naturalny czy węglik wolframu. Coraz większą popularnością cieszą się również akcesoria z nasypem diamentowym. Zwróć również uwagę na tworzywo korpusu, które powinno być higieniczne i łatwe w czyszczeniu. W tym przypadku plastik jest jak najbardziej w porządku, podobnie jak i stal.

Łatwość obsługi to jedno z najważniejszych kryteriów podczas wyboru ostrzałki do noży dla osób początkujących. Jeśli wcześniej nie korzystałeś z tego typu akcesorium, to zdecydowanie polecamy na przykład modele kuchenne, w szczególności automatyczne. Dzięki temu nie tylko bez problemów przywrócisz nożom ostrość, ale także nie zrobisz sobie krzywdy. Przed pierwszym użyciem ostrzałki zachęcamy do obejrzenia kilku filmów instruktażowych, których jest mnóstwo w internecie.

Autorka: Katarzyna Wendzonka