Data modyfikacji:

Kombucha – jak zrobić napój z grzybka herbacianego?

Kombucha to kolejna kulinarna moda, a napój znany od starożytności. Powstaje wskutek fermentacji herbaty, do której stosowany jest specjalny grzybek herbaciany. Efektem jest orzeźwiający, kwaskowaty napój o niesamowitych właściwościach. Dlaczego warto pić kombuchę i jak zrobić ją w domu? Sprawdź!

kombucha

Czym jest grzybek herbaciany?

Choć nazywany jest grzybem, w rzeczywistości nie należy do tego królestwa. Grzybek herbaciany należy do SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast), czyli symbiotycznych kultur bakterii i drożdży. Ma postać mlecznobiałej galaretki, która wyglądem przypomina grzyb lub pleśń. Grzybek herbaciany bywa nazywany także grzybem japońskim, ponieważ to właśnie na dalekim wschodzie był znany już w czasach starożytnych.

Grzybek herbaciany dodany do herbaty powoduje jej fermentację, czego efektem jest kombucha – obecnie bardzo modny, orzeźwiający napój o smaku kwaśnej lemoniady. Dlaczego warto ją pić? I jak zrobić ją samodzielnie?

Kombucha – właściwości fermentowanej herbaty

Dodanie grzybka herbacianego do dowolnego gatunku herbaty totalnie odmienia jej skład. W kombuchy zawarte są bakterie i drożdże, które uzupełniają napój o cenne witaminy z grupy B, enzymy i kwasy organiczne (np. jabłkowy czy foliowy). Poddana fermentacji herbata kombucha świetnie wpływa na układ trawienny, a nawet wspomaga odchudzanie. Zauważono również, że kombucha wspiera funkcjonowanie wątroby i pomaga pozbywać się toksyn z organizmu.

Ponadto fermentowana herbata wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy. Poprawia koncentrację, uspokaja, dodaje energii i zwiększa odporność na stres.

Nie można pominąć również kulinarnych walorów kombuchy. Jej zwolennicy uważają ją za najlepszy orzeźwiający napój, który sprawdza się szczególnie w upalne dni. Kombucha to zdrowa alternatywa dla słodzonych napojów. Jej smak wielu osobom przypomina cytrusową lemoniadę.

Kombucha – środki ostrożności

Ze względu na to, że fermentowana herbata zawiera niewielkie ilości alkoholu oraz kofeiny, nie powinny spożywać jej kobiety w ciąży oraz dzieci. Napój może wywoływać niepożądane skutki uboczne u osób zmagających się z cukrzycą oraz chorobą wrzodową.

Jeśli do tej pory nigdy nie próbowałeś kombuchy, na początku nie przesadzaj z jej ilością – zacznij od popijania małej ilości herbaty (50 ml) raz dziennie, aby sprawdzić, jak wpłynie na twój organizm. Jeśli po upływie tygodnia nie zauważysz negatywnych skutków ubocznych, możesz zwiększyć ilość wypijanej kombuchy.

Jak zrobić kombuchę w domu?

Kombucha dostępna jest w wielu kawiarniach i restauracjach, jednak nie należy do tanich napojów. Możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Do zrobienia fermentowanej herbaty będziesz potrzebować:

  • 8 torebek herbaty (najlepiej czarnej lub czerwonej),
  • 3 litrów wody,
  • grzyba herbacianego SCOBY,
  • 200 g cukru.
  1. Zaparz herbatę i przelej ją do słoika. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  2. Schłodź herbatę do temperatury pokojowej.
  3. Do słoika dodaj grzybek herbaciany. Zamiast zakręcać słój wieczkiem, nałóż na niego czystą bawełnianą szmatkę i dokładnie owiń np. gumką recepturką.
  4. Słoik z kombuchą umieść w ciepłym i zacienionym pomieszczeniu (min. 18 stopni Celsjusza).
  5. Kombucha będzie gotowa do picia po upływie 5-7 dni. Przechowuj ją w lodówce i spożyj maksymalnie do 5 dni.

Kombucha – oczyszczająca fermentowana herbata

Wiele osób, które spróbowały kombuchy, nie chcą powracać już do zwykłej herbaty. Napój wyróżnia się walorami smakowymi i prozdrowotnymi właściwościami. Spróbuj przygotować herbatę z grzybka herbacianego w domu!

Autorka: Joanna Stanuch