Data publikacji:

Jaka mocna maszynka do mielenia mięsa?

Maszynka do mielenia pozwala na własnoręczne rozdrobnienie świeżego mięsa, pozwalając uniknąć sięgania po nie zawsze wysokiej jakości produkty, które znajdziemy w zamrażarkach marketów spożywczych. Urządzenia te z powodzeniem można wykorzystać także do obróbki innych składników używanych podczas przygotowywania różnego rodzaju posiłków. Nowoczesne maszynki do mielenia mięsa odznaczają się bardzo szybką pracą i sporą wydajnością, znajdą więc z powodzeniem miejsce w każdym domu. Tłumaczymy, jak działają, a także na co zwracać uwagę podczas ich zakupu.
female hands cutting meat for minced meat

Maszynka do mielenia mięsa - co to?

Tradycyjne ręczne maszynki do mielenia, które wciąż można znaleźć w kuchennych szufladach, to ciężkie metalowe maszyny przyczepiane do blatu lub stołu. W ich wnętrzu znajdują się obrotowe ostrza ślimakowe, które powoli rozkrawają i rozdrabniają mięso, a następnie przepychają tak powstałą masę przez drobne otwory w specjalnym sitku. Sprzęt jest napędzany za pomocą korbki, dlatego też przy mieleniu niektórych składników trzeba włożyć w to bardzo dużo siły i czasu. Nowoczesne maszynki rozwiązują jednak ten problem, bowiem są zasilane za pomocą silnika elektrycznego, co znacząco przyspiesza pracę i pozwala poradzić sobie nawet z najbardziej włóknistym i twardym mięsem. Dzięki temu w błyskawicznym tempie przetworzymy składniki, których normalna ręczne obróbka zajęłaby nawet ponad kilkadziesiąt minut.
Nowoczesne elektryczne maszynki do mielenia mięsa ustawiamy bezpośrednio na stole lub blacie kuchennym. Konstrukcja elementu mielącego nie różni się znacząco od tej spotykanej w modelach ręcznych, producenci wprowadzili jednak szereg innowacji, które dodatkowo poprawiają funkcjonalność sprzętu. Przede wszystkim wiele modeli oferuje możliwość wymiany sitek – dzięki temu możemy kontrolować to, jak drobno zostaną zmielone składniki. Zazwyczaj w zestawie znajdziemy co najmniej dwa lub trzy różne sitka do wyboru.
Nieco inaczej wygląda tutaj tacka, w której umieszczamy składniki gotowe do zmielenia. Ma ona znacznie większą średnicę niż rura prowadząca do komory mielenia z ostrzami, dzięki temu jednorazowo umieścimy na niej większą ilość produktów. To ułatwia pracę, ponieważ nie musimy ich stale dodawać lub dosypywać.
Ostrza zasilane są przez silnik elektryczny znajdujący się w obudowie maszynki. Większość urządzeń na rynku jest przez to dość głęboka i zajmuje sporo miejsca, dlatego warto o tym pamiętać, rozważając ich zakup. W sprzedaży znajdziemy jednak rzadziej także modele o bardziej pionowej orientacji, które mają rozkładane elementy – sprawdzą się one w mniejszych kuchniach, łatwiej będzie je również przechowywać w szafce.

Jaka mocna maszynka do mielenia mięsa – na co warto zwracać uwagę podczas zakupów?

Jeżeli zależy nam na kupnie dobrej maszynki do mielenia, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka kluczowych cech, wpływających na jej wydajność i komfort pracy. 

Moc silnika i jego funkcje

Zdecydowanie najważniejszy parametr maszynki do mielenia, wpływający bezpośrednio na szybkość i skuteczność mielenia, a także ilość zużywanej przez nią energii elektrycznej. Moc podawana jest tradycyjnie w watach. Dostępne na rynku urządzenia mają silniki mające od ok. 200 W do ponad 2000 W. Najsłabsze urządzenia z silnikami do ok. 400 W nadają się przede wszystkim do najprostszych prac i nie poradzą sobie z obróbką bardziej twardych i opornych składników. Modele pracujące w ponad 1000 W powinny poradzić sobie nawet z trudniejszymi zadaniami. Sprzęt o mocy powyżej 1500 W sprawdzi się w zastosowaniach profesjonalnych (np. kuchniach restauracyjnych), a także wówczas, gdy obrabiamy bardzo duże ilości mięsa. 
Szybko pracująca maszynka bardzo szybko się nagrzewa, dlatego też większość urządzeń ma wbudowaną blokadę wyłączającą silnik, gdy jego temperatura zbliża się do niebezpiecznego poziomu grożącego awarią. Warto podkreślić, że korelacja pomiędzy mocą a wydajnością nie jest jednak tak prosta, na skuteczność mielenia wpływa też konstrukcja komory i jakość wykonania ostrzy. Nie zaszkodzi również porównać ze sobą liczby maksymalnych obrotów silnika.
Kiedy mówimy o silniku maszynki do mięsa, warto zainwestować w sprzęt z regulowaną prędkością obrotów ostrza, który daje nam większą kontrolę nad jego pracą. Bardzo przydatna jest też funkcja wstecznego biegu, pozwalająca na cofnięcie mielonych produktów, co daje nam możliwość uniknięcia zapchania się lub zaklinowania ostrza na skutek chrząstki lub kostki, a także przeprowadzenia dokładniejszej obróbki.

Wykonanie

Eksperci radzą, aby wybierać maszynki z jak najmniejszą liczbą elementów wykonanych z tworzyw sztucznych, dotyczy to przede wszystkim tych części sprzętu, które mają bezpośredni kontakt z mielonymi składnikami. W przeciwieństwie do metalu, plastik znacznie szybciej ulega zarysowaniom oraz odbarwia się pod wpływem kontaktu z jedzeniem. Jest też trudniejszy w czyszczeniu i łatwiej ulega uszkodzeniom mechanicznym, skracając czas życia maszyny. Wadą dużej liczby metalowych elementów jest jednak ich waga, dodatkowo zwiększająca ciężar maszynki i utrudniająca jej przenoszenie z miejsca na miejsce.

Dodatkowe akcesoria

Dzięki dodatkowym akcesoriom dołączonym przez producentów, maszynki do mielenia mięsa mogą wykonywać wiele dodatkowych funkcji. Wśród najpopularniejszych można wymienić szatkownicę (otrzymujemy najczęściej kilka bębnów z różnymi ostrzami do wyboru) tnącą produkty na paski, plastry lub bardzo drobne kawałki, a także wyciskarki do owoców i warzyw, pozwalające uzyskać zdrowy i świeży sok. Z tego uzyskujemy także pulpę, która może być podstawą lub dodatkiem do deserów i sosów. Niektóre modele po instalacji specjalnej przystawki zamieniają się z kolei w młynki do mielenia kawy.
Zdjęcie: Envato Elements