Data modyfikacji:

Zmień nawyki żywieniowe – wybierz frytkownicę beztłuszczową! 

Frytkownice to urządzenia, które pozwalają przygotować nie tylko chrupiące domowe frytki, ale również wiele innych potraw mięsnych lub warzywnych. Sprzęt pozwala zaoszczędzić czas, zapewniając równocześnie większą kontrolę nad smakiem i wypieczeniem jedzenia. W sklepach znajdziemy szeroki wybór frytkownic, przeznaczonych zarówno do intensywnego, jak i okazjonalnego użytku. Niezmienną popularnością wśród konsumentów stawiających na zdrową dietę cieszą się zwłaszcza modele beztłuszczowe, które podczas pracy nie wymagają dodawania oleju i innych tłuszczy. 
french fries

Czym jest frytkownica beztłuszczowa?

Zastanawiasz się, jaka frytkownica: tłuszczowa czy beztłuszczowa będzie dobrym wyborem? Frytkownice kuchenne to urządzenia przeznaczone do przygotowywania frytek, pieczonych ziemniaków, batatów i innych warzyw, a także mięsa. W standardowych urządzeniach tego typu składniki umieszcza się w metalowym koszyczku zanurzonym w zamykanym zbiorniczku wypełnionym olejem, który jest następnie podgrzewany do wysokiej temperatury. W zależności od ceny i stopnia skomplikowania sprzętu, frytkownica na olej pozwalają dodatkowo na regulację temperatury tłuszczu, a także innych parametrów pracy. 
Klasyczne frytkownice szybciej podgrzewają olej, a dzięki zamkniętej konstrukcji pozwalają uniknąć zachlapania tłuszczem ubrania oraz ewentualnych poparzeń w trakcie pracy, zmniejszają też ilość nieprzyjemnego zapachu wydzielanego podczas smażenia. 
Do smażenia w klasycznej frytkownicy używa się bardzo dużej ilości oleju (od ok. 1,5 litra do 3 litrów), co sprawia, że przygotowywane w niej dania są niezwykle kaloryczne i mogą stanowić wyzwanie dla osób z problemami trawiennymi. Coraz chętniej wybieraną alternatywą dla zwykłych frytkownic są więc modele beztłuszczowe, które do smażenia potraw używają gorącego powietrza.

Frytkownica beztłuszczowa – jak działa?

Jak działa frytkownica beztłuszczowa? Z zewnątrz urządzenie nie różni się znacząco od klasycznego odpowiednika, z reguły jest ono jednak nieco większe. Większość modeli wyposażona jest w standardowy zbiornik lub komorę, do której wkładamy pojemnik z koszykiem na frytki i inne składniki. Są one wystawione na działanie bardzo wysokiej temperatury za pomocą gorącego powietrza cyrkulującego wewnątrz sprzętu, które nagrzewane jest najczęściej za pomocą specjalnych lamp halogenowych lub grzałek elektrycznych. Zapewnia to równomierne wypieczenie składników, a brak dużych ilości oleju sprawia, że nie sklejają się one ze sobą. Frytkownica działa tutaj podobnie jak piekarniki konwekcyjne, ale ze względu na mniejszą objętość i wielkość, nie musi nagrzewać się przez długi czas.
Dzięki takiemu procesowi „smażenia”, kaloryczność potraw znacząco spada, są one dzięki temu znacznie atrakcyjniejsze dla osób na diecie. Warto zaznaczyć, że podczas przyrządzania dań nie musimy kompletnie zrezygnować z tłuszczu. Producenci zalecają, aby dla wzbogacenia smaku zbiorniczek spryskać delikatnie lub lekko wysmarować olejem. Zwłaszcza w przypadku mięsa poleca się też wlanie do wnętrza komory pieczenia niewielkiej ilości wody, co zapobiegnie wysuszaniu się potraw i pozwoli zachować soczystość składników.

Dania z frytkownicy beztłuszczowej – co przygotujemy w urządzeniu?

We frytkownicy beztłuszczowej przygotujemy wiele różnych dań, które przyrządzimy również w standardowej wersji urządzenia. Frytki wykonamy nie tylko z ziemniaków, ale też z batatów, marchwi lub buraka i selera. Bez problemu upieczemy też kawałki wielu rodzajów mięs, w tym skrzydełka lub piersi kurczaka, bekon, karkówkę, a nawet burgery. W zależności od potrzeby i preferencji możemy je uprzednio nasmarować olejem, choć w większości przypadków nie jest to konieczne. Nie powinniśmy więc narzekać na brak możliwość wyboru smacznego dania obiadowego z frytkownicy beztłuszczowej.
Najlepsze frytkownice beztłuszczowe pozwalają też na przygotowywanie tostów i zapiekanek, a nawet pieczenie ciast. Z oczywistych względów wyjątek stanowią tutaj tylko potrawy zrobione wyłącznie na głębokim tłuszczu. Chodzi tutaj są między innymi o różnego typu desery, takie jak pączki czy faworki. Szczegółowe informacje na temat możliwości danego modelu frytkownicy znajdziemy zawsze w jego instrukcji obsługi oraz opisie producenta.

Frytkownica beztłuszczowa – jaka będzie najlepsza?

Jeżeli zastanawiasz się, jaka frytkownica beztłuszczowa jest najlepsza, odpowiedź zależy tutaj w dużej mierze od tego, czego wymagasz od urządzenia. Dokonując zakupu nowego urządzenia, zwracamy uwagę na kilka podstawowych czynników. Pierwszym z nich jest moc sprzętu, przekładająca się na maksymalną uzyskiwaną temperaturę, szybkość pracy, a także zużycie energii elektrycznej. Według ekspertów, dobra frytkownica beztłuszczowa ma moc ok. 1200 W lub wyższą.
Kolejnym istotnym czynnikiem wpływającym na wybór frytkownicy jest pojemność jej pojemnika/koszyka na składniki. Jeżeli planujemy przyrządzanie jedzenia dla jednej lub dwóch osób, w zupełności wystarczy nam model 0,5 kg, dla większych gospodarstw domowych albo często zapraszających gości, polecane są większe modele z większymi koszykami, potrafiącymi pomieścić nawet do 1,5 kg składników.
Najlepsza frytkownica beztłuszczowa to taka, która pozwala na dokładną regulację temperatury powietrza (zazwyczaj od 50 do 230 stopni Celsjusza), co pozwala nam dopasować ją do konkretnych produktów. Pomocne okażą się tutaj także programy pracy, automatycznie dostosowane do konkretnych zadań, poza smażeniem także np. do rozmrażania lub opiekania.
Nie bez znaczenia jest również wykonanie i design sprzętu, zwłaszcza jeżeli planujemy, że znajdzie on stałe miejsce na blacie. Dla osób mających dużo miejsca w kuchni ciekawym rozwiązaniem może być frytkownica beztłuszczowa dwukomorowa. Jak sama nazwa wskazuje, ma ona dwa koszyki na składanki, dzięki temu równocześnie można przygotować frytki i mięso. 

Frytkownice beztłuszczowe – FAQ

Jak długo trwa przygotowanie potraw w frytkownicy beztłuszczowej?
Beztłuszczowa frytkownica z reguły będzie przygotowywać potrawy dłużej niż klasyczne modele tłuszczowe. W zależności od rodzaju składników oraz programu i ustawień, pieczenie będzie trwać od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu minut.

Jak frytkownica beztłuszczowa wpływa na smak potraw?
Tak, nie powinniśmy spodziewać się, że potrawy zazwyczaj smażone w głębokim oleju będą smakować identycznie, gdy zostaną przygotowane w frytkownicy beztłuszczowej. Wiele osób potwierdza, że dania takie mają inny aromat, który nie jest zdominowany przez zapach i smak oleju. Zauważalna jest też inna tekstura dań wyjętych z urządzenia.

Czy frytkownice beztłuszczowe są energooszczędne?
Ze względu na przeciętny czas obróbki termicznej potraw, frytkownice beztłuszczowe przeciętnie zużywają więcej energii elektrycznej. Z drugiej strony, użytkownicy mogą zaoszczędzić pieniądze na oleju, którego duże ilości zużywane są w trakcie pracy modeli klasycznych. O potrzebach energetycznych sprzętu producenci informują nas w jego specyfikacji technicznej. Osoby poszukujące oszczędności powinny sięgać po frytkownice beztłuszczowe z dużą liczbą programów pracy.

Jakie potrawy można przygotować we frytkownicy beztłuszczowej?
Standardowe frytki ziemniaczane i warzywne, pieczone mięsa, od burgerów wołowych, po udka, piersi i nóżki kurczaka, tosty, zapiekanki, szaszłyki (mięsne i warzywne) a także proste ciasta i wypieki. Frytkownice radzą sobie też z owocami morza oraz rybami.
Zdjęcie: Envato Elements