Data publikacji:

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Którą wybrać?

Smażone potrawy cieszą się dużą popularnością z uwagi na znakomity smak i chrupkość. Doskonałe efekty smażenia uzyskuje się we frytkownicy, która coraz częściej staje się elementem wyposażenia kuchni. Obecnie na rynku drobnych sprzętów AGD można znaleźć frytkownice klasyczne, a także nowoczesne wersje beztłuszczowe. Którą z nich warto kupić – frytkownicę beztłuszczową czy zwykłą – jakie są wady i zalety rozwiązań w nich zastosowanych? Czy potrawy z urządzeń typu airfryer mogą smakować równie dobrze, co te smażone w głębokim tłuszczu?

frytkownica

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Porównanie urządzeń

Lubisz frytki i zastanawiasz się, co będzie lepsze, frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Klasyczna frytkownica do przyrządzania frytek, a także innych dań zwyczajowo smażonych we fryturze wykorzystuje najczęściej olej w dużej ilości.

Jej konstrukcja bazuje na zbiorniku na tłuszcz, systemie jego podgrzewania oraz metalowym koszyczku na frytki czy inne smażone potrawy, które są zanurzane we fryturze. Całość zamknięta jest w estetycznej i bezpiecznej obudowie, zwykle wyposażonej we włącznik, czasem także regulację temperatury.

Z kolei frytkownica beztłuszczowa może z zewnątrz wyglądać podobnie do tej zwykłej, tradycyjnej, jednak najczęściej jest nieco większa, a jej zasada działania odmienna. Tu również pojawia się koszyczek lub pojemnik na jedzenie, jednak zamiast tłuszczu „smażenie” następuje wskutek użycia gorącego powietrza.

Aby polepszyć efekt, zwykle dodaje się kilka łyżek tłuszczu, które rozgrzane krążą w powietrzu wewnątrz. Zasada działania urządzeń takich jak frytkownica bez tłuszczu jest zbliżona do popularnego niegdyś kombiwaru, jednak konstrukcja jest znacznie bardziej udoskonalona i efektywna.

Szukasz dobrego tostera? Ranking polecanych produktów jest dla ciebie

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Wady i zalety

Jak zatem wygląda użytkowanie frytkownicy tradycyjnej oraz typu airfryer? Czy frytkownica beztłuszczowa opinie ma lepsze od klasycznej? Co przygotuje zdrowsze danie, frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Sprawdź wady i zalety poszczególnych typów urządzeń.

  • Klasyczna frytkownica wymaga użycia dużej ilości tłuszczu średnio 1,5-3 litrów, frytkownica bez oleju najwyżej kilka łyżek.
  • Zwykła frytkownica smaży w kilka minut, beztłuszczowa – co najmniej kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt.
  • Frytki z klasycznej frytkownicy są bardziej tłuste, ale zwykle również bardziej chrupkie niż te z airfryera.
  • Frytkownica beztłuszczowa pozwala na przygotowanie lżejszych, mniej tłustych i kalorycznych, zwykle także bardziej różnorodnych dań, z kolei w klasycznej frytkownicy można również smażyć tradycyjne desery typu pączki czy faworki.
  • Frytkownica bez oleju zużywa więcej prądu, jednak nie wymaga częstej wymiany dużej ilości tłuszczu, jak nawet dobra zwykła frytkownica z dodatkowym filtrem.
  • Klasyczna frytkownica ma średnio znacznie niższą cenę niż beztłuszczowe frytkownice.

Warto zauważyć, że modele frytkownic mogą różnić się pomiędzy sobą dość znacznie, dlatego wady i zalety poszczególnych rozwiązań są w ujęciu dość ogólnym. Przed wyborem konkretnego sprzętu warto porównać różne modele.

Przeczytaj również: Jaki dobry blender ręczny: ranking top 10 blenderów

Którą frytkownicę lepiej wybrać – zwykłą czy beztłuszczową?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, która frytkownica – beztłuszczowa czy zwykła – będzie lepsza. Zależy to od stawianych urządzeniu wymagań i własnych preferencji smakowych. Ponadto oprócz decyzji o typie ważna jest także pojemność urządzenia, zakres regulacji temperatury czy programów, czas nagrzewania, gotowości do pracy czy też dodatkowa funkcjonalność. Nie bez znaczenia będzie również wygląd frytkownicy, estetyka wykonania, marka oraz gwarancja.

Autorka: Aleksandra Ginalska