Szampan to alkohol nieodzownie kojarzący się z sylwestrową nocą. Sprawdza się on także na różnego rodzaju przyjęciach jako aperitif, napój, przy którym wznosi się toasty, albo dodatek do dań. Po czym rozpoznać prawdziwego szampana? Jak powstaje taki alkohol i ile kosztuje? Które rodzaje szampana pasują do dań mięsnych, a które do słodkich deserów?
Prawdziwy dobry szampan nie może zostać rozlany do butelek gdziekolwiek. Wywodzi się on z północno-wschodniej Francji, dokładniej z Szampanii i tylko tam jest produkowany. Nie oznacza to oczywiście, że nie produkuje się podróbek tego drogiego alkoholu. Najpopularniejszą jest wino musujące, znacznie tańsze i błędnie określane w Polsce mianem szampana.
Oryginalny francuski szampan powstaje z trzech odmian winogron, mianowicie Chardonnay, Pinot Noir oraz Pinot Meunier. Co ciekawe, chociaż najlepszy szampan słynie ze swojego jasnego koloru, jedynie Chardonnay to biała odmiana winogron, podczas gdy pozostałe są czerwone. Dlaczego więc dobre szampany są zwykle jasne? Barwnik owoców zawarty jest w ich skórce. Winogrona zbierane są odpowiednio wcześnie, aby nie przeniknął on do miąższu owoców, który pozostaje białego koloru. Winogrona, które będą wykorzystane do produkcji szampana, zbiera się ręcznie. Trzeba robić to bardzo ostrożnie, ponieważ muszą dotrzeć do winiarni w nienaruszonym stanie.
W Szampanii, w której produkowany jest najlepszy szampan, warunki nie sprzyjają uprawie winogron i korzystania z tradycyjnych metod wytwarzania wina. To z tego powodu w rejonie tym powstał szampan, który poddaje się wtórnej fermentacji już w zamkniętych butelkach.
Butelki powinny leżakować przez 15 miesięcy ułożone szyjką do dołu. Ciśnienie tworzące się w środku podczas fermentacji mogłoby uszkodzić szyjkę, gdyby butelka była ustawiona inaczej. Co więcej, powinny być one codziennie obracane. Dziś proces ten jest w pełni zautomatyzowany, jednak lata temu zajmowali się tym niezwykle cierpliwi francuscy zakonnicy.
W Polsce szampan to często synonim dla wina musującego, co jest błędem. Wina musujące, jak można się domyślić, nie leżakują przez 15 miesięcy podczas wtórnej fermentacji, ani nie są codziennie obracane o 45 stopni. Najtańsze napoje tego typu mogą być nawet produktami gazowanymi, a nie musującymi, co oznacza wtłoczenie do nich dwutlenku węgla przez producenta. W oryginalnych alkoholach tego typu musujące bąbelki powstają podczas fermentacji – w przypadku szampana w butelce, a wina w kadzi.
Jak poznać, że to prawdziwy francuski alkohol? Dobry szampan na prezent lub na imprezę weselną powinien być oryginalny. Najpierw warto zwrócić uwagę na jego cenę. Jeżeli jest to prawdziwy szampan, cena za butelkę wynosić będzie zwykle nie mniej niż 150 złotych. Wartą uwagi propozycją możliwą do kupienia za mniej niż 200 złotych jest popularny szampan Moët & Chandon.
Wina musujące kosztują znacznie mniej. Propozycją dobrego musującego wina może być na przykład bezalkoholowe białe wino wytrawne Pearl Blanc.
Cena, jaką może osiągać prawdziwy szampan, potrafi być naprawdę szokująca. Za najdroższe dobre szampany trzeba zapłacić wiele tysięcy złotych. Jedną ze sprawdzonych propozycji najlepszych szampanów jest alkohol od marki Dom Perignon.
Znawcy alkoholi potrafią rozróżnić wino musujące od szampana także po bąbelkach. Wino wytwarzane w tradycyjny sposób pozyskuje swoje bąbelki w kadzi, w której panuje niższe ciśnienie niż w butelce, w której fermentuje prawdziwy szampan. Bąbelki w szampanie są więc mocniej wyczuwalne niż w musującym winie.