Data publikacji:

Jak działa i czym jest nóż elektryczny? 

W każdej dobrze wyposażonej kuchni nie może zabraknąć zestawu odpowiednio naostrzonych noży o różnym przeznaczeniu, które przydają się zarówno w trakcie przygotowywania potraw, jak i ich spożywania. W Polsce noże elektryczne pozostają stosunkowo niszowymi urządzeniami, używanymi głównie w restauracjach lub w sklepach spożywczych, a także w warsztatach. Mimo niskiej popularności mogą być także atrakcyjnym rozwiązaniem dla domu, zwłaszcza gdy lubimy przygotowywać wiele mięsnych potraw. Odpowiadamy na pytania – czy jest i jak działa nóż elektryczny?
Hands of the Cook that with electric knife cut the doner kebab.

Jak działa nóż elektryczny? 

Nóż elektryczny to urządzenie, którego wynalezienie przypisuje się utalentowanemu amerykańskiemu inżynierowi Jerome’owi L. Murrayowi, mającemu na swoim koncie aż 75 patentów, wśród których znajdziemy ruchomą zadaszoną rampę łączącą terminal lotniska z samolotem, do dziś ułatwiającą życie pasażerom na całym świecie. Murray oficjalnie zarejestrował nóż elektryczny w 1964 roku. 
Sprzętem bardzo szybko zainteresowali się producenci sprzętu AGD z USA. Pierwszym na rynku była firma General Electric, która dzięki sukcesywnej kampanii reklamowej sprawiła, że na początku lat 70. jedna trzecia gospodarstw domowych w Stanach Zjednoczonych miała nóż elektryczny. Wynalazek bardzo szybko zaczął być utożsamiany przez Amerykanów ze świętami Bożego Narodzenia oraz Świętem Dziękczynienia, kiedy tradycyjnie je się indyka lub pieczenie, w których krojeniu elektryczny nóż do mięsa jest niezastąpiony. Poza USA noże elektryczne są jednak stosunkowo rzadko spotykane w domach. 
Czytaj również: Nóż szefa kuchni – ranking 
Elektryczny nóż kuchenny ma dość nieskomplikowaną konstrukcję, dlatego trochę trudno uwierzyć, że trafił on do sprzedaży zaledwie kilka dekad temu. Urządzenie wyposażone jest w zamontowane na stałe lub wymienne ostrza (prawie zawsze mają ułatwiające krojenie ząbki), które połączone są z mechanizmem zasilanym elektrycznym silnikiem. Wprawia on je w szybki ruch, pozwalając bez dużego wysiłku przeciąć nie tylko mięso, kości, ale także chleb, a nawet drewno lub plastik. Ostrza wykonuje się ze stali nierdzewnej, która nie wymaga ostrzenia. 
Nóż elektryczny może być bezprzewodowy, wówczas jest zasilany dzięki wbudowanemu akumulatorowi lub bateriom. Urządzenia tego typu są jednak często przewodowe i wymagają stałego dostępu do gniazdka elektrycznego.

Zalety używania noża elektrycznego w kuchni 

Ze względu na sposób pracy nóż elektryczny do mięsa i kości oraz innych składników kulinarnych obsługujemy nieco inaczej niż standardowe ostrza. Korzystania z narzędzia trzeba się więc nauczyć, jednak jeżeli opanujemy odpowiednią technikę, sprzęt okaże się niezastąpiony w wielu sytuacjach, zarówno podczas przygotowywania, jak i spożywania posiłków. 
Największą zaletą noży elektrycznych jest to, że z łatwością radzą sobie nawet z najtwardszymi składnikami. Bez problemu przetną bardzo żylaste mięso oraz kości, wszelkiego rodzaju mrożonki, a także zeschnięte bochenki chleba. W trakcie krojenia nie musimy używać dużej siły, dzięki czemu nóż elektryczny kuchenny jest idealnym prezentem dla osób starszych lub z różnych przyczyn nie mogących posługiwać się skutecznie zwykłymi ostrzami. 
Krojenie nożem elektrycznym przyspiesza też pracę w kuchni, zmniejszając ryzyko wypadków, o które nietrudno, gdy próbujemy z dużą siłą przeciąć żeberka lub bochenek chleba. Dają one też względnie dużą precyzję podczas krojenia – ostrze nie ześlizguje się ani nie zmienia pozycji, pozwalając na wykonywanie czystszych i bardziej estetycznych cięć.

Porównanie noża elektrycznego z tradycyjnym nożem kuchennym 

Warto podkreślić, że elektryczne noże do mięsa nie są jednak narzędziem, które zastąpi wszystkie tradycyjne noże w kuchni. Sprzęt ma bowiem kilka istotnych wad, o jakich należy wspomnieć. Przede wszystkim urządzenia te są dość głośne i często dość nieporęczne i ciężkie. Ze względu na dużą moc noże elektryczne nie nadają się do krojenia niewielkich lub bardzo miękkich i soczystych składników.
Nóż elektryczny do mięsa z reguły jest również bardziej kłopotliwy w czyszczeniu – ostrze po każdym użyciu należy zdemontować i dokładnie wymyć, zwłaszcza gdy kroimy surowe składniki. 
Jeżeli moc urządzenia nie jest odpowiednio dobrana i nie stosujemy odpowiedniej techniki cięcia, noże elektryczne zamiast ciąć będą rozszarpywać potrawy lub składniki. Ich ostrza z czasem będą się też tępić, zwłaszcza jeżeli wykorzystywane są do krojenia mięsa z kośćmi lub mrożonek, ponieważ nie da się ich naostrzyć – urządzenie będzie nadawało się wyłącznie do wymiany. Tymczasem wysokiej jakości nóż kuchenny służy przez lata. 

Najlepsze modele noży elektrycznych na rynku 

Clatronic EM3062 

Nóż elektryczny do chleba, mięsa i wielu innych produktów od firmy Clatronic. Model wyposażony jest w silnik o mocy 160 W, pracujący bez mocnych wibracji i dużego hałasu. Podwójne ostrza ze stali nierdzewnej nadają się do mycia w zmywarce. Na uwagę zasługuje też estetyczna i poręczna obudowa. Sprzęt jest zasilany za pomocą przewodu. Nożem nie możemy kroić mrożonek i kości.

Steba EM3

Elektryczny nóż do chleba i mięsa marki Steba. Silnik o mocy 120 W zapewnia solidne i pewne cięcie produktów. W zestawie znajdziemy dwa wymienne ostrza ze stali nierdzewnej, a także plastikowe etui ułatwiające przechowywanie modelu w kuchni. Sprzęt zasilany jest przewodowo.

Tefal Couteau Prep'line 

Nóż elektryczny do krojenia ryb, chleba, mięsa i warzyw od świetnie znanej firmy Tefal. Produkt odznacza się wygodną i ergonomiczną budową oraz silnikiem o mocy 100 W. W komplecie znajdziemy pojedyncze samoostrzące się ostrze ze stali nierdzewnej. 

Kenwood KN 650 

Nóż elektryczny do wędlin, pieczonego i surowego mięsa, a także wypieków. Model korzysta z silnika o mocy 100 W i odznacza się kompaktowymi wymiarami oraz niską wagą. W komplecie otrzymujemy urządzenie w poręcznej i minimalistycznej białej obudowie, a także pojedyncze ząbkowane ostrze ze stali nierdzewnej. 

Camry CR 4513 

Kompaktowy nóż elektryczny do drobiu i innych rodzajów mięsa, a także wypieków, warzyw i mrożonek. W zestawie znajdziemy dwa ostrza – jedno uniwersalne, drugie przeznaczone do głęboko zamrożonych produktów, a także widelec pozwalający na łatwą manipulację krojonymi składnikami. Wydajną pracę zapewnia silnik o mocy aż 200 W. Przydatnym dodatkiem jest także specjalne pudełko do przechowywania. 

Clatronic EM 3702 

Nóż elektryczny do mrożonek, mięsa, wędlin lub chleba marki Clatronic. Sprzęt dysponuje mocą 120 W, a jego ząbkowane ostrze wykonane zostały ze stali nierdzewnej. W zestawie otrzymujemy również plastikowy pojemnik do przechowywania. Model korzysta z zasilania sieciowego.
Zdjęcie: Envato Elements