Codzienny pośpiech sprawia, że często nie masz czasu na samodzielne przygotowanie posiłku. Utrzymanie zdrowej diety nie musi być czasochłonne. Dania na parze są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też smaczne i zdrowe. Zobacz przykładowe przepisy na dania z parowaru.
Na początku warto zadać sobie jedno ważne pytanie: co sprawia, że przyrządzanie obiadu pochłania tak dużo czasu? Jednym z powodów tej sytuacji jest konieczność indywidualnego przygotowania każdego składnika, który ma znaleźć się w potrawie.
Zaoszczędź czas i skorzystaj z urządzenia wielofunkcyjnego, które umożliwi przygotowanie wszystkich składników razem. Doskonałym przykładem takiego urządzenia jest parowar. Gotowanie na parze to nie tylko zdrowa, ale i praktyczna metoda przyrządzania potraw.
Przekonaj się, że parowar nie bez powodu ląduje w kuchniach wszystkich miłośników domowego jedzenia. Oto 3 proste przepisy, dzięki którym przygotujesz nie tylko zdrowe, ale i smaczne dania w parowarze.
Potrawy z kurczaka biją rekordy popularności – w 2016 r. drób stanowił jedną trzecią całego spożycia mięsa w Polsce. Nie daj się kulinarnej nudzie i wypróbuj alternatywne rozwiązanie dla tradycyjnego kotleta w panierce smażonego na patelni.
Bułkę tartą zastąp ziołami, a smażenie – gotowaniem na parze. Zyskają na tym nie tylko twoje kubki smakowe, ale i sylwetka. Alternatywą dla tradycyjnej panierki mogą być zioła, a smażenie możemy zastąpić gotowaniem na parze.
Składniki:
Pierwszy przepis na danie z parowaru to coś dla miłośników prostoty, którzy od jadalnych kwiatów i musów z jarzębiny wolą tradycyjne smaki. Poza tym to danie robi się szybko i przyjemnie.
Aromatyczny smak ziół sprawi, że kurczak na parze nabierze wyjątkowego charakteru. Ryż oraz różyczki kalafiora będą stanowić idealne uzupełnienie całej potrawy. Jedno uruchomienie parowaru zapewni ci posiłek składający się z 3 składników. Sprytnie, prawda?
Drugą propozycją obiadową jest łosoś, który słusznie uznawany jest za jedną z najbardziej szlachetnych ryb. Swoją sławę zawdzięcza wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.
Przyrządzenie ryby na parze pozwoli uzyskać wyjątkowy smak, a jednocześnie zachować wiele ważnych substancji odżywczych zawartych w mięsie łososia. Dobroczynne związki są jednak podatne na działanie wysokiej temperatury. Wrzucając rybę na patelnię, możesz się ich pozbyć, dlatego lepiej przyrządź rybę na parze.
Składniki:
Ostatnią propozycją na danie z parowaru jest lekki posiłek bez mięsa – idealna propozycja na wegetariański obiad. Przygotowanie omletu w parowarze wymaga użycia specjalnej miski z zamkniętym dnem. Obejdzie się bez dodatkowych zakupów, bo taką miskę producenci zazwyczaj dołączają do wyposażenia sprzętu.
Składniki:
Ten przepis zakłada wykorzystanie różyczek brokuła jako dodatku do omletu. Ale jeśli za nim nie przepadasz, spokojnie możesz go zastąpić innymi warzywami.