Zastanawiasz się, czy patelnia do grillowania to dobry wybór? Chcesz wiedzieć, jak działa patelnia do smażenia bez tłuszczu? Dobrze trafiłeś. W tym artykule dowiesz się wszystkiego na temat patelni grillowych.
Patelnię do grillową do smażenia bez tłuszczu docenią wszyscy miłośnicy zdrowego trybu życia. Zobacz, czym się charakteryzują te rodzaje patelni i jaka patelnia będzie dobrym wyborem.
Chcesz cieszyć się potrawami z grilla o każdej porze roku? Wystarczy, że zaopatrzysz się w patelnię do grillowania. Jeśli nie masz ogrodu, w którym mógłbyś postawić grilla, przetestuj patelnię grillową. To naprawdę prosty sposób na to, żeby cieszyć się aromatycznymi i zdrowymi potrawami.
Patelnie grillowe dobrze naśladują sposób przygotowywania potraw z użyciem prawdziwego grilla. Wszystko za sprawą wypukłości rozmieszczonych równomiernie na dnie patelni, które odwzorowują proces smażenia na grillu. Patelnia grillowa umożliwia powolne przygotowywanie potraw, które zamyka soki w mięsie, drobiu, warzywach czy też owocach morza.
Co ciekawe, ten rodzaj patelni możesz wykorzystać również do gotowania potraw na parze – umożliwiają to uniesione krawędzie urządzenia, w którym gromadzi się wilgoć.
W sklepach internetowych znajdziesz mnóstwo propozycji patelni do grillowania. Poniżej przygotowaliśmy zestawienie najpopularniejszych typów ze względu na materiał, z którego zostały wykonane.
Ten rodzaj patelni sprawi, że przygotowywane przez ciebie mięso i warzywa będą bardziej aromatyczne. Patelnia żeliwna grillowa nagrzewa się stosunkowo powoli, ale dobrze utrzymuje ciepło. Pamiętaj: żeliwo pokryte emalią ma powłokę zapobiegającą przywieraniu, natomiast żeliwo niepowlekane łatwo rdzewieje i będzie wymagało regularnej impregnacji w celu uzyskania powłoki ochronnej. Zalecane jest mycie ręczne.
Przeczytaj także: Polecane patelnie żeliwne. Ranking
Mocna i lekka patelnia tytanowa to w rzeczywistości mieszanka tytanu i ceramiki lub stali albo aluminium. Patelnia tego typu jest odporna na zarysowania i szybko się nagrzewa. Jednak jej cena jest dość wysoka.
Sprawdź także: Najlepsze patelnie tytanowe. Ranking
Sama stal nie przewodzi zbyt dobrze ciepła, więc materiałem towarzyszącym będzie miedź bądź aluminium. Patelnia tego typu szybko się nagrzewa, jest trwała i można ją myć w zmywarce.
Wiele patelni aluminiowych ma emaliowaną powłokę na zewnątrz i nieprzywierającą powłokę wewnątrz. Dzięki temu są wytrzymałe, łatwe do czyszczenia i odporne na zarysowania oraz plamy.
Patelnia tego typu jest niezwykle łatwa do czyszczenia i niedroga. Niestety nie jest zbyt wytrzymała, ponieważ nieprzywierająca powłoka może się szybko ścierać.
Smażenie na patelni grillowej wydaje się proste, jednak należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Istnieją dwa główne sposoby przygotowania jedzenia na grillu: możesz wykorzystać dużą temperaturę lub możesz smażyć dłużej przy niższym poziomie ciepła.
W przypadku prawdziwego grilla większość „pracy” wykonuje gorące powietrze. Z kolei smażenie na patelni wykorzystuje ciepło metalu do przygotowania potrawy. Im cięższa i solidniejsza patelnia, tym więcej ciepła może wytworzyć do gotowania. Naszym zdaniem najlepszą patelnią do grillowania jest ta wykonana z solidnego żeliwa.
Zanim zaczniesz smażyć przygotowane przez siebie jedzenie, dobrze nagrzej patelnię. Ustaw wysoki płomień lub jeden z najwyższych poziomów grzania w kuchence indukcyjnej. Pamiętaj, że jeśli posiadasz kuchenkę indukcyjną, twoja patelnia grillowa musi być dostosowana do indukcji.
Umieść żeliwną patelnię na kuchence i nagrzewaj ją przez około 10 minut. W zależności od tego, w jaki sposób chcesz przygotowywać potrawę, po nagrzaniu możesz zmniejszyć lub pozostawić płomień. Po nagrzaniu naczynie będzie trzymać ciepło przez długi czas.
Dalsze kroki smażenia zależą od tego, jaki typ produktu przygotowałeś. Jeśli mowa jest o wielu niewielkich kawałków mięsa, najlepszym sposobem jest smażenie w dużej temperaturze na początku, a następnie długie smażenie na niewielkiej temperaturze. Wysoka temperatura sprawia, że powierzchnia staje się smaczna i chrupiąca.
Późniejsze zmniejszenie temperatury pozwala na gotowanie mięsa do odpowiedniego poziomu wypieczenia. Taki sposób smażenia możesz wykorzystać również do przygotowywania burgera, mięsa na gulasz, szaszłyków z mięsem i wielu innych.
Warto pamiętać, że patelnia żeliwna wymaga dużo pielęgnacji. Podczas smażenia w wysokiej temperaturze oleje zawarte w żeliwie, które zapobiegają rdzewieniu, mogą się rozpadać i odsłaniać goły metal. Dlatego po smażeniu, gdy naczynie żeliwne ostygnie, sprawdź, czy nie pojawiły się suche i odsłonięte miejsca. Dotyczy to w szczególności dna patelni, które jest najbardziej narażone na wysoką temperaturę. Jeśli jednak będziesz dbać o swoją patelnię żeliwną, z pewnością posłuży ci przez wiele lat.
Czyszczenie żeliwa jest naprawdę łatwe. Na początku należy umyć patelnię żeliwną delikatnym środkiem czyszczącym. Unikaj agresywnych detergentów, które mogą naruszyć zewnętrzną powłokę patelni. Zamiast tego skorzystaj z mydła. Po wyczyszczeniu i wysuszeniu patelni, wetrzyj w nią niewielką ilość oleju, który pomoże zapobiegać pojawieniu się rdzy.
Nie wiesz, na jaką patelnię grillową się zdecydować? Poniżej znajdziesz ranking najpopularniejszych patelni grillowych wśród internautów.
Jeśli szukasz niezawodnej patelni grillowej w dobrej cenie, sprawdź ofertę marki Ambition. To solidne modele, które posłużą ci przez wiele lat intensywnego użytkowania. Połączenie aluminium i tworzywa sztucznego sprawia, że patelnia dobrze przewodzi ciepło i szybko się nagrzewa.
Możesz używać jej na kuchence indukcyjnej, elektrycznej oraz gazowej. Dużą zaletą patelni od marki Ambition jest to, że możesz je wygodnie umyć w zmywarce.
Zależy ci na wytrzymałym produkcie wysokiej jakości? Zobacz, co przygotowała dla ciebie marka Berlinger Haus. Patelnie posiadają funkcję odłączanego uchwytu, dzięki czemu możesz używać ich w piekarniku i łatwiej przechowywać w lodówce. Oprócz tego do dyspozycji masz potrójną powłokę granitową z funkcją antyprzywierania, wygodny, silikonowy uchwyt oraz system Turbo Induction, który gwarantuje oszczędność energii na poziomie aż 35%.
Patelnię od Berlinger Haus możesz z powodzeniem stosować w piekarniku w temperaturze do +220 stopni Celsjusza. Oprócz tego możesz ją myć w zmywarce. Będzie odpowiednia do wszystkich rodzajów kuchenek: ceramicznej, halogenowej, indukcyjnej, gazowej oraz elektrycznej.
To z pewnością propozycje dla najbardziej wymagających osób. Dlaczego? W tych rodzajach patelni zachwyca wszystko – klasyczny design, wykonanie z wytrzymałych materiałów i dodatkowe, pomocne funkcje. Patelnia żeliwna ułatwi ci przygotowanie smacznego mięsa lub warzyw bez względu na porę roku. Ponadczasowy design i oryginalne zestawienia kolorów będą świetną ozdobą dla twojej kuchni.