Data modyfikacji:

Piekarnik parowy z funkcją pieczenia – ranking

Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni jest dobry piekarnik. Obecnie na rynku dostępne są modele, które oprócz podstawowego działania, jakim jest pieczenie, posiadają także możliwość przyrządzania dań przy użyciu pary. Taki sposób gotowania uchodzi za wyjątkowo zdrowy i w ostatnim czasie niezwykle popularny. Przygotowywanie potraw na parze sprawia, że jedzenie jest soczyste, posiada cienką, chrupiąca skórkę i jest pełne doskonałego smaku. Sprzęt, którego działanie opiera się na emitowaniu pary, to innowacyjne rozwiązanie, które szybko zyskało duże grono zwolenników. Piekarnik parowy z funkcją pieczenia to sprzęt, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną wersję piekarnika. Można w nim przygotować potrawy gotowane na parze oraz upieczone w tradycyjny sposób. Takie łączenie funkcji w jednym sprzęcie AGD to świetne rozwiązanie, które pozwala oszczędzić pieniądze oraz miejsce w kuchni.

Przeczytaj również: Jak wyczyścić piekarnik?

piekarnik parowy z funkcją pieczenia ranking

Piekarnik parowy – jak działa?

Piekarnik parowy to nowoczesne urządzenie, z którego pomocą można przyrządzić najwyższej jakości potrawy, bogate w smak oraz ważne dla organizmu człowieka wartości odżywcze. Tego typu urządzenie pozwala na gotowanie i pieczenie produktów bez konieczności dodawania tłuszczu. Piekarniki parowe posiadają szereg funkcji, wśród nich zazwyczaj znaleźć można:

  • grzanie dolne – świetnie sprawdza się podczas przygotowania potraw zanurzonych w wodzie lub sosie. Ta funkcja daje możliwość przyrumienienia dania od spodu, w tym celu należy uruchomić ją kilka minut przed końcem przygotowywania potrawy,
  • grzanie górne/dolne – to najbardziej standardowa funkcja, która sprawdza się podczas przygotowywania większości potraw. Sprawdzi się podczas długiego cyklu, ponieważ rozprowadza ciepło równomiernie po całym daniu,
  • termoobieg – ta funkcja pozwala na szybkie przygotowywanie potraw na wszystkich poziomach w piekarniku,
  • rozmrażanie – ten program pozwala na stopniowe rozmrażanie potraw, szczególnie ryb, mięsa, ciast oraz pieczywa. 

Najlepsze piekarniki parowe – jak działają?

Piekarnik parowy to innowacyjne urządzenie, które szybko zdobyło sporą grupę miłośników. Piekarnik parowy z funkcją pieczenia to wyjątkowo praktyczne urządzenie, na które znajdzie się miejsce w kuchni każdego miłośnika zdrowego gotowania. Taki typ urządzenia świetnie radzi sobie z przygotowaniem potraw oraz z podgrzewaniem wcześniej przyrządzonych dań.

Dzięki gotowaniu na parze stworzone potrawy będą zdrowe oraz zachowają niemal wszystkie najważniejsze wartości odżywcze. Smak przygotowanych na parze dań jest wyrazisty i niezakłócony smakiem tłuszczu, którego używa się podczas tradycyjnego smażenia czy pieczenia. Takie urządzenie łączy w sobie działanie wielu sprzętów kuchennych: mikrofalówki, podstawowego piekarnika oraz parowaru. W tego typu piekarnikach z łatwością można przygotować kilka dań jednocześnie, korzystając z różnych poziomów. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika parowego do zabudowy?

Chociaż piekarnik parowy to stosunkowo nowe urządzenie, to już teraz łatwo można określić najlepsze parametry tego typu urządzeń. Stojąc przed wyborem odpowiedniego piekarnika parowego, warto zapoznać się z podstawowymi funkcjami i właściwościami tego typu sprzętu. Wybierając dla siebie odpowiedni model, warto zwrócić szczególną uwagę na poniższe kryteria:

  • moc – określa to, ile prądu potrzebuje urządzenie do prawidłowego działania. Najpopularniejsza i najbardziej optymalna moc dla tego typu urządzeń mieści się w przedziale od 1,75 do 3,5 W. Warto pamiętać, że moc w znacznym stopniu przekłada się na wydajność piekarnika parowego,
  • system sterowania – znaczna większość egzemplarzy wyposażona jest w prosty i intuicyjny wyświetlacz LCD, z pomocą którego można ustawić funkcje piekarnika i dostosować parametry gotowania do przygotowywanego dania,
  • klasa energetyczna – określa stopnień ekonomiczności urządzenia. Klasę energetyczną określa się literami, przy czym litera A oznacza najbardziej ekonomiczny w użytkowaniu sprzęt. Na rynku znaleźć można piekarniki parowe określone mianem A+++ i jest to obecnie najkorzystniejsza klasa energetyczna,
  • ilość dostępnych poziomów wewnątrz piekarnika – to, czy w jednym piekarniku uda się przygotować więcej niż jedno danie jednocześnie jest ściśle zależne od ilości poziomów w piekarniku. Opcja, która pozwala przygotowywać potrawy na różnych poziomach w jednym czasie, sprawdza się szczególnie podczas gotowania dla wielu osób,
  • czyszczenie – często czyszczenie piekarnika to trudne zadanie, które wymaga zręczności oraz dużego nakładu czasu. Niektóre dostępne w sklepach modele piekarników parowych wyposażone są w pyrolizę, dzięki której usuwanie trudnych zabrudzeń jest znacznie łatwiejsze,
  • dodatkowe wyposażenie i funkcje – rozbudowane modele piekarników parowych posiadają szereg dodatkowych funkcji i ulepszeń. Wśród nich znaleźć można na przykład funkcję grilla, system automatycznego dopasowania programu do przygotowywanej potrawy czy termosondę monitorującą temperaturę panującą wewnątrz piekarnika.

Ranking piekarników parowych do zabudowy

Bogata oferta piekarników parowych pozwala na stworzenie rankingu pokazującego, który z dostępnych modeli posiada najlepsze parametry.

Bosch ParaPlus HSG636BB1

Model łączący w sobie funkcję gotowania z użyciem pary z klasycznym pieczeniem. Posiada system automatycznego odprowadzania pary, dzięki temu przygotowywane potrawy zawsze są odpowiednio nawilżone. Klasa energetyczna urządzenia określona jest jako A+, a specjalna powłoka absorbująca tłuszcz sprawia, że czyszczenie jest niezwykle łatwe.

Piekarnik posiada szereg funkcji, wśród nich znajdują się: termoobieg 4D zapewniający równomierne rozłożenie ciepła na czterech poziomach, grill z termoobiegiem, funkcja pieczenia w niskiej temperaturze, rozmrażanie potraw, podtrzymywanie ciepła oraz teleskopowe prowadnice, które umożliwiają swobodne wysuwanie blach. System wyboru potrawy PerfetChef automatycznie dostosowuje parametry gotowania, wystarczy jedynie wybrać rodzaj potrawy na prostym panelu sterowania.

Samsung Dual Cook BQ1VD6T131

Ten model piekarnika parowego został wyposażony w technologię Dual Cook, która pozwala na podzielenie piekarnika na dwie strefy pieczenia. Zastosowanie takiego rozwiązania pozwala znacznie skrócić czas przygotowywania potraw. System tego piekarnika posiada aż 60 różnych automatycznych programów, które można wybrać, korzystając z intuicyjnego panelu sterowania. Ważną zaletą tego urządzenia jest możliwość czyszczenia parą SteamClean.

Electrolux EOD6C71Z

Piekarnik parowy z wyjątkowo szerokim zakresem możliwych temperatur – od 30 stopni do aż 300 stopni Celsjusza. Ten egzemplarz został wyposażony w innowacyjną funkcję SteamBake, która umożliwia wypiekanie puszystych i miękkich ciast oraz chlebów. Termosonda, w którą został wyposażony ten model, pozwala kontrolować temperaturę, jaka panuje podczas pracy wewnątrz piekarnika. Ten piekarnik został wyposażony w dodatkowe funkcje, takie jak szybkie nagrzewanie, rozmrażanie lub turbo grill.

Zdjęcie: LightFieldStudios/Envato Elements
Patrycja Wojas
Patrycja Wojas

Medycyna, lotnictwo, motoryzacja – to moje największe pasje. W wolnych chwilach maluję obrazy i wypoczywam z najbliższymi osobami w różnych krajach. Kocham podróże!