Data publikacji:

Płyta gazowa bez płomieni. Wady i zalety

Gotowanie na gazie jest najbardziej oszczędną możliwością, jednak kuchenki gazowe mają wiele wad, które zniechęcają do ich używania. Innowacyjnym rozwiązaniem jest szklana płyta zasilana gazem, jednak skonstruowana na wzór swoich najbardziej nowoczesnych elektrycznych lub indukcyjnych odpowiedników. Dzięki niej możesz oszczędzić pieniądze i w prosty sposób zachować czystość w kuchni. Nie ryzykujesz również posiadaniem otwartego ognia w domu. Czy warto kupić płytę gazową bez płomieni? Poznaj jej wady i zalety. 

Jak działa płyta gazowa bez płomieni? 

Jaka płyta gazowa będzie dobrym wyborem? W nowoczesnej płycie gazowej bez płomieni palniki umieszczone są pod szklaną taflą, która zabezpiecza przed przypadkowym poparzeniem ogniem oraz podpaleniem ubrania lub ścierki kuchennej. Nie tylko zwiększa ona poziom bezpieczeństwa, ale także zapewnia wygodę, ponieważ jest łatwa do wyczyszczenia, bez względu na to, co wydarzy się podczas gotowania. Tego typu płytę należy podłączyć również do prądu, ponieważ jest on potrzebny do uruchomienia zapalarki, a także do poprawnego działania panelu sterowania i niektórych funkcji dodatkowych. Jakie cechy sprawiają, że płyta gazowa bez płomieni zbiera tak pozytywne opinie? Wygoda, niskie koszty eksploatacji oraz nowoczesność. 

Płyta gazowa bez płomieni – wady i zalety 

Jak każdy sprzęt AGD, również płyta gazowa bez płomieni posiada wady i zalety. To rozwiązanie ma wiele dobrych stron, dla których warto rozważyć zakup urządzenia. Co znajduje się na szali pozytywów, a co po drugiej stronie? 
Zalety płyt gazowych bez płomieni: 
  • Oszczędność. Gotowanie na gazie jest dużo korzystniejszą opcją niż używanie prądu, jednak płyta, w której palniki są ukryte pod szkłem, jest również lepsza od tradycyjnej kuchenki gazowej. Szklana powierzchnia dłużej utrzymuje ciepło i pozwala na podgrzewanie potraw nawet wtedy, gdy gaz jest wyłączony. Płyty mają do tego wyznaczone specjalne miejsce, czasami nawet na dwa garnki. 
  • Łatwość utrzymania higieny. Czyszczenie tradycyjnej kuchenki gazowej jest bardzo uciążliwe. Wystarczy chwila nieuwagi, żeby mleko czy zupa zalały palniki, które trzeba w takim przypadku zdemontować i dokładnie wyczyścić. Szklaną płytę wystarczy wytrzeć. 
  • Możliwość używania dowolnych garnków. W przeciwieństwie do kuchenek indukcyjnych, płyta gazowa bez płomieni nie wymaga korzystania ze specjalnych naczyń. 
  • Bezpieczeństwo. Nie ma ryzyka kontaktu z otwartym ogniem, a konstrukcja nowoczesnych płyt gazowych bez płomieni zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa. 
Czy płyty gazowe bez płomieni mają wyłącznie zalety? Niestety, nie istnieją urządzenia idealne, dlatego każdy musi sam rozważyć plusy i minusy wybranego sprzętu. Największą wadą tego urządzenia jest cena, która jest wynikiem zastosowania najnowszych rozwiązań. Jednak jeśli wziąć pod uwagę niskie koszty eksploatacji oraz brak konieczności wymiany kompletu garnków i patelni, sprawa przedstawia się w jaśniejszych barwach. 
Drugą istotną wadą jest czas nagrzewania – płyta gazowa robi to zdecydowanie wolniej niż indukcyjna, co może być dla niektórych osób niedogodnością, gdy podczas gotowania liczy się każda minuta. 

Czy warto kupić płytę gazową bez płomieni? 

Jak widzisz, płyta gazowa bez płomieni ma wady i zalety, jednak jeżeli tylko możesz pozwolić sobie na taką inwestycję i chcesz korzystać z gazu, zdecydowanie warto przyjrzeć się jej bliżej. Jest nieporównywalnie lepsza i wygodniejsza niż tradycyjna kuchenka gazowa, a jednocześnie oszczędniejsza niż elektryczna. Jeśli obawiasz się wysokich rachunków za prąd i lubisz bezproblemowe gotowanie, może się okazać, że właśnie szklana płyta gazowa będzie dla ciebie idealnym rozwiązaniem. 
Zdjęcie: twenty20photos / Envato Elements
Natalia Dymarczyk
Natalia Dymarczyk

Absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Gdańskim. Miłośniczka bliskich i dalekich wędrówek, po których chętnie zasiada do klawiatury. Lubi pisać o rodzicielstwie, aktywności i życiu codziennym