Herbata czarna, biała, zielona – co je łączy?
Wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów herbaty i łatwo można domyślić się, że dzielimy je ze względu na kolor. Trzeba się mieć jednak na baczności, ponieważ nazewnictwo nie w każdym zakątku świata jest takie samo. Przykładowo Chińczycy herbatę u nas uznawaną za czarną nazywają czerwoną.
Czy można znaleźć jeden wspólny punkt dla każdego z rodzajów herbaty? Oczywiście! Nieważne więc, czy pijemy zielony, biały, czy czerwony napar. Liście każdego z nich pochodzą z tego samego krzewu – Camellia Sinensis. To roślina uprawiana między innymi w Chinach, Indiach czy na Sri Lance. Co zatem sprawia, że każda ze spożywanych herbat ma inny kolor oraz właściwości? Liście zebrane z krzewów poddawane są bowiem różnym procesom i to właśnie na ich skutek każda z herbat nabiera swoich niepowtarzalnych cech. Nie bez znaczenia pozostaje także konkretne miejsce uprawy, temperatura, sposób zbierania liści. Jak zatem rozpoznać poszczególne napary? Poniżej czekają praktyczne wskazówki!