Data publikacji:

Jaki sokownik kupić? Jak używać? Rodzaje sokowników

Planujesz rozpocząć samodzielną produkcję soków w domowych warunkach, ale nie chcesz wydawać przysłowiowej fortuny na zakup sokowirówki? Alternatywą dla tego sprzętu jest sokownik parowy, który z wyglądu przypomina zwykły garnek. Czym tak właściwie jest, jak działa i który model wybrać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule!

jaki sokownik

Czym jest sokownik parowy i jaką ma budowę?

Sokownik parowy to budżetowa i równie skuteczna alternatywa dla sokowirówki, która z wyglądu przypomina zwykły garnek. Sprzęt kuchenny służy przede wszystkim do przygotowywania soków owocowych i warzywnych za pomocą pary. Nowocześniejsze modele, np. sokowniki elektryczne, doskonale sprawdzą się podczas gotowania innych produktów spożywczych.

Sokownik parowy składa się z kilku elementów. Do jego standardowej konstrukcji zaliczamy naczynie dolne, środkowe i górne, które są na sobie ustawione. Każde z nich pełni określoną funkcję.

  • Naczynie dolne jest zbiornikiem na wodę.
  • Naczynie środkowe służy do odprowadzania soku, jest wyposażone w kranik spustowy i ma miejsce na podłączenie specjalnej rurki.
  • Naczynie górne to miejsce, w którym umieszczasz owoce, warzywa i inne produkty spożywcze, które poddajesz obróbce termicznej w sokowniku.

Całość jest zamykana pokrywką.

Sokownik parowy – jak działa?

Zarówno instrukcja obsługi sokownika parowego, jak i sposób działania są banalnie proste. Wystarczy napełnić dolne naczynie wodą, a w górnym umieścić warzywa lub owoce. Po postawieniu na gazie lub płycie indukcyjnej nie musisz nic więcej robić. Wytwarzająca się para jest przenoszona rurką do najwyższego elementu, powodując skraplanie się soku.

Aby bez problemu oddzielić go od świeżych produktów spożywczych, środkowe naczynie zostało wyposażone w specjalne dziurki, przez które gotowy sok przedostaje się do oddzielnego pojemnika. Cały proces trwa maksymalnie 60 minut.

Rodzaje sokowników – parowe i elektryczne

Szukając sokownika, trafisz na dwa rodzaje specjalnego garnka: parowy lub elektryczny. Który z nich będzie dobrym zakupem?

  • Sokownik parowy jest przeznaczony do użytku na tradycyjnych kuchenkach gazowych i czasami także na płytach indukcyjnych.
  • Sokownik elektryczny jest wyposażony w element grzewczy, dzięki czemu nie wymaga stawiania na kuchence.

Co ciekawe, różnice między rodzajami sokowników polegają nie tylko na działaniu, ale także na sposobie przygotowywania w nich ulubionych przetworów czy soków. Poniżej przygotowaliśmy dla ciebie kilka wskazówek na temat używania sokownika parowego i elektrycznego.

W przypadku standardowego sokownika parowego wystarczy wlać wodę do dolnego naczynia i umieścić produkty spożywcze w wyznaczonym miejscu. Po postawieniu garnka na kuchence następuje obróbka termiczna warzyw i owoców, dzięki której sok z nich ulega skraplaniu i jest doprowadzany do odpowiedniego pojemnika.

Jak to wygląda w sokowniku elektrycznym? Tego typu garnek daje ci o wiele większe możliwości, ponieważ większość modeli dostępnych obecnie na rynku została wzbogacona o szereg funkcji. Przykładowo po wlaniu wody i włączeniu urządzenia nie musisz samodzielnie kontrolować czasu – sprzęt zrobi to za ciebie, jednocześnie dostosowując temperaturę wewnątrz garnka.

Sokownik – jaki kupić? Najważniejsze parametry, na które należy zwrócić uwagę

Chcesz kupić sokownik parowy lub elektryczny, ale nie wiesz, jaki model będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę? Mamy dla ciebie kilka wskazówek, które z pewnością okażą się pomocne podczas poszukiwania odpowiedniego sprzętu kuchennego.

Zacznij od materiału. Najlepsze sokowniki są wykonane ze stali nierdzewnej, która jest wytrzymała, odporna na korozję i wysokie temperatury, a także łatwa w czyszczeniu. Możesz również zdecydować się na zakup garnka z aluminium – jest tańszy, ale radzi sobie równie dobrze z niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi i nie ulega tak łatwo uszkodzeniom.

Upewnij się także, że dno interesującego cię sokownika jest odpowiednio grube i szczelne. Zbyt cienka konstrukcja sprawi, że po kilku użyciach garnek będzie po prostu do wyrzucenia, a ty stracisz możliwość wygodnego przygotowywania soków i przetworów.

Kolejny ważny parametr to oczywiście pojemność. Wielkość garnka, jakim jest sokownik, powinna być dopasowana do twoich potrzeb i wielkości rodziny. Jeśli planujesz wykorzystywać go do robienia dużych zapasów na zimę, to na rynku znajdziesz nawet modele 10-litrowe. Do sporadycznego użytku bez obaw możesz wybrać mniejszy garnek, który będzie o wiele łatwiejszy w przechowywaniu.

Nie zapomnij o upewnieniu się, że sokownik parowy, o ile to na ten rodzaj się zdecydujesz, może być używany na płycie indukcyjnej! W tym celu sprawdź oznaczenie typu grzania, które producent umieścił na opakowaniu sprzętu.

Na zakończenie sprawdź, czy sokownik ma jakieś dodatkowe funkcje. Podobnie jak wielkość garnka, tak i one są całkowicie uzależnione od twoich potrzeb. Przykładowo praktycznie wszystkie modele sprawdzą się do gotowania potraw na parze, ale tylko niektóre z nich umożliwią ci przygotowanie musu, powideł czy zupy.

Dlaczego warto zafundować sobie sokownik parowy?

Zastanawiasz się, dlaczego warto zafundować sobie sokownik parowy? Bez względu na rodzaj garnka, który wybierzesz, możesz mieć pewność, że będzie on nieocenioną pomocą podczas przygotowywania przetworów na zimę. Tego typu produkt kuchenny jest również niedrogi, dzięki czemu jego zakup nie nadwyręży domowego budżetu.

Do kolejnych zalet, które z pewnością zachęcą cię do zakupu garnka sokownika, jest jego działanie i możliwości. Z jego pomocą możesz przygotować nie tylko sok, ale także dżem i mus. Bez problemu sprawdzi się także w trakcie gotowania na parze ulubionych warzyw i nie tylko. Dodatkowo gotowe przetwory i koktajle zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i nie wymagają już dodatkowej pasteryzacji.

Dobry sokownik? Sprawdź, jaki kupić spośród setek produktów dostępnych na Ceneo.pl

Chcesz zafundować sobie dobry sokownik i szukasz garnka, który został już przetestowany przez innych konsumentów? Nie ma problemu! Na Ceneo.pl znajdziesz mnóstwo produktów, które zostały ocenione przez klientów. Poniżej przygotowaliśmy dla ciebie zestawienie modeli, które cieszą się obecnie największą popularnością wśród naszych użytkowników.

Florina Sokownik ze stali nierdzewnej 5S1684

Sokownik to garnek o pojemności wynoszącej aż 8 litrów, który sprawdzi się doskonale podczas przygotowywania dużych ilości przetworów. Model, przeznaczony do użytku na płytach indukcyjnych oraz kuchenkach ceramicznych, gazowych czy elektrycznych, jest wzbogacony o grube, wielowarstwowe dno oraz może być myty w zmywarce.

Sokownik parowy Konighoffer (Lk1961103)

To garnek ze stali nierdzewnej o pojemności 8 litrów, który został doceniony przez klientów za swoją funkcjonalność i wytrzymałość. Sprzęt jest kompatybilny ze wszystkimi kuchenkami, ma akutermiczne dno oraz został wyposażony w żaroodporną pokrywę.

Sokownik parowy Fresh Fruits 8L

Kolejny model wykonany z higienicznej i odpornej na korozję stali nierdzewnej. Do jego największych zalet można zaliczyć szklaną pokrywę, szeroki kołnierz do odcedzania oraz możliwość mycia w zmywarkach. Nie zabrakło także wysokiej jakości dna grzewczego, które rozprowadza równomiernie ciepło.

Autorka: Katarzyna Wendzonka