Wybieramy spiralizer do warzyw. Jak zrobić warzywny makaron?

Spiralizer do warzyw to urządzenie, które pozwala zrobić pyszny i zdrowy makaron z cukinii, marchewki czy ogórka. Jeśli jesteś na diecie lub po prostu chcesz zdrowo się odżywiać, koniecznie wypróbuj ten gadżet. Jaki model wybrać? Jak zrobić warzywny makaron? Sprawdź w artykule.

Spiralizer do warzyw – do czego służy?

Zastanawiasz się, które gadżety do kuchni będą odpowiednie? Spiralizer do warzyw to nowoczesne urządzenie, które służy do krojenia produktów na długie i cienkie paski czy serpentyny. Występuje w postaci ręcznej lub automatycznej. W każdym przypadku ma otwór do wkładania warzyw oraz wymienne tarcze z ostrzami, dzięki którym stworzysz warzywne spirale różnej grubości i kształtu.

Urządzenie jest doskonałą opcją dla wszystkich osób na diecie. Pozwala bowiem stworzyć warzywny makaron, którego z powodzeniem można używać zamiast tradycyjnej pasty. Jest mniej kaloryczny i dużo zdrowszy, a wymieszany z sosem czy dodatkami bez problemu zastępuje klasyczne tagliatelle czy spaghetti.

Jak wybrać spiralizer do warzyw?

Zanim zdecydujesz się na konkretny spiralizer do warzyw, zwróć uwagę na kilka parametrów.

Rodzaj ostrzy

Najważniejszą kwestią jest rodzaj ostrzy. Chcesz przyrządzać jarzynowe spaghetti, tagliatelle, a może i to, i to? Wiele modeli ma wymienne tarcze, które pozwalają kroić produkty na paski różnej grubości. Warto, aby były zrobione ze stali nierdzewnej.

Ręczne czy automatyczne

Drugim istotnym parametrem jest sposób użytkowania. Ręczny spiralizer do warzyw jest zazwyczaj wyposażony w rączkę, którą należy kręcić, aby uzyskać makaron. W automatycznym wystarczy nacisnąć guzik, a jarzyny zetrą się same. Sprawdź także, czy urządzenie ma pojemnik, a jeśli tak, to jakiej jest wielkości.

Inne funkcje

Na koniec zwróć uwagę na dodatkowe funkcje, np. łatwość przechowywania czy możliwość mycia w zmywarce.

Polecane spiralizery do warzyw

1. Delimano Brava – uniwersalny spiralizer o dobrych opiniach

Delimano Brava to doskonały spiralizer do warzyw, który ma wiele funkcji, jest niedrogi, a przy tym cieszy się dobrymi opiniami użytkowników. Ma trzy różne ostrza, dzięki którym wyczarujesz warzywny makaron o różnym kształcie: spaghetti, tagliatelle czy też wstążki. Wszystkie ostrza zrobione są ze stali nierdzewnej, można je myć w zmywarce. To świetny wybór dla każdego fana zdrowego stylu życia.

2. Domo DO9171SP – automatyczny spiralizer z dużym pojemnikiem

Model marki Domo to automatyczny spiralizer, który pozwala stworzyć warzywny makaron za pomocą jednego kliknięcia. Jest wyposażony w trzy wymienne tarcze różnej wielkości, a spory pojemnik umożliwia skrojenie dużej ilości jarzyn. Jego części można myć w zmywarce. Ten model sprawdzi się świetnie u osób korzystających już z ręcznego spiralizera i szukających urządzenia, które jeszcze bardziej ułatwi im pracę.

3. Lurch mini-spiralizer – niedrogi i poręczny

Ten spiralizer do warzyw to niewielki model ręczny marki Lurch. Jest wyposażony w dwa rodzaje ostrzy, które kroją jarzyny w spirale oraz paski. Jest bezpieczny w użytkowaniu, ma wypustki gwarantujące stabilność, a także można go myć w zmywarce. To dobry wybór dla wszystkich osób, które chcą wypróbować działanie spiralizera, ale nie chcą wydawać na niego dużej sumy.

Jak zrobić warzywny makaron?

Warzywny makaron najlepiej wychodzi z podłużnych jarzyn, takich jak cukinia, marchewka czy ogórek. Aby go przygotować, umyj produkt i włóż go do otworu krajalnicy. Następnie, w zależności od modelu, wciśnij przycisk lub „zetrzyj” warzywo, obracając rączką.

Gotowe paski podsmaż na oliwie lub oleju, dopraw do smaku i wymieszaj z ulubionymi dodatkami. Możesz też użyć ich na surowo, tworząc lekką sałatkę. Warto poszukać inspiracji na potrawy w książkach kucharskich z przepisami ze spiralizera. Smacznego!