Data publikacji:

Jaki szybkowar na indukcję wybrać?

Uwielbiasz zdrowe i aromatyczne potrawy? W takim razie dobrym pomysłem jest zakup szybkowaru. To specjalny garnek, dzięki któremu możesz gotować ulubione dania przy wykorzystaniu pary wodnej, jednocześnie ciesząc się maksymalną zawartością cennych składników odżywczych. Na rynku znajdziesz między innymi szybkowar indukcyjny, czyli przeznaczony do użytku na płycie indukcyjnej. Jak działa taki garnek oraz jak wybrać najlepszy szybkowar na indukcję? Dowiedz się, czytając nasz artykuł!

Czy każdy szybkowar pasuje na indukcję?

Zacznijmy od sprawdzenia, czy każdy szybkowar dostępny w sklepach może być używany na indukcji. Jak się okazuje – nie. Powód jest prosty – garnki przeznaczone do korzystania na takiej płycie grzewczej muszą mieć właściwości ferromagnetyczne. Bez specjalnego dna nie będziesz w stanie gotować w nich swoich ulubionych potraw.
Właśnie dlatego w trakcie poszukiwania odpowiedniego szybkowaru indukcyjnego koniecznie się upewnij, czy interesujący cię model jest przeznaczony do użytku na płycie indukcyjnej. To pierwszy krok przy zakupie szybkowaru. Jaki wybrać do indukcji?

Jak działa szybkowar indukcyjny?

Jak działa szybkowar na indukcję? Za możliwość używania go na płycie odpowiada płaskie dno ferromagnetyczne, o którym wspominaliśmy już wcześniej. Do jego wykonania wykorzystuje się specjalny metal, który można namagnesować. Dzięki temu po postawieniu na płycie grzewczej pole może się nagrzewać.
A jak to wygląda w przypadku samego szybkowaru? Specjalny garnek na indukcję ma szczelną budowę, dzięki której zatrzymuje parę wodną w środku. Pod wpływem wzrostu ciśnienia i wrzenia wody dania gotują się dość szybko i zachowują wszystkie właściwości odżywcze. Oczywiście, w trakcie korzystania z szybkowaru indukcyjnego możesz regulować wewnętrzne ciśnienie przy pomocy zaworu.
Na rynku znajdziesz nie tylko tradycyjne szybkowary na indukcję. Producenci oferują również modele elektryczne, czyli takie, które wymagają jedynie podłączenia do prądu.

Szybkowar – indukcja. Wady i zalety praktycznego akcesorium kuchennego

Czy szybkowar na indukcję ma jakieś wady? Do minusów specjalnego garnka można zaliczyć:
  • brak możliwości korzystania z szybkowaru na tradycyjnej kuchence gazowej,
  • brak możliwości doprawiania potraw w trakcie gotowania.
Szybkowar na indukcję, podobnie jak jego klasyczny odpowiednik, ma niewiele wad. Może za to pochwalić się licznymi zaletami, do których zaliczamy przede wszystkim:
  • skrócony czas gotowania,
  • oszczędność energii i wody,
  • możliwość zachowania pełni składników odżywczych, aromatu i smaku potraw,
  • brak problemu z zapachami w trakcie gotowania,
  • niską awaryjność,
  • łatwą dostępność i różnorodny wybór modeli (szybkowary do indukcji znajdziesz w ofercie Fissler, Tefal, Tescoma czy Zwieger).

Jaki szybkowar do indukcji wybrać?

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu szybkowaru do indukcji? Przede wszystkim na jego pojemność. Najczęściej producenci oferują garnki 6-litrowe, jednak nie brakuje także mniejszych i większych modeli. Dzięki temu bez problemu dopasujesz wielkość szybkowaru do swoich potrzeb i liczby domowników.
Sprawdź również średnicę szybkowaru indukcyjnego (dopasuj ją do wymiarów swojej płyty grzewczej), a także materiał, z którego został wykonany. Najlepszym i zarazem najbardziej higienicznym rozwiązaniem jest garnek ze stali szlachetnej, która jest odporna na korozję i bezproblemowa w utrzymaniu w czystości. Niektórzy producenci mają także w swoich ofertach szklane czy ceramiczne szybkowary na indukcję.
Na zakończenie sprawdź dodatkowe udogodnienia. Może być to na przykład możliwość mycia w zmywarce, pokrywka sprzedawana w zestawie czy nienagrzewające się uchwyty. Dzięki temu codzienne korzystanie z szybkowaru indukcyjnego będzie nie tylko proste, ale także wygodne i bezpieczne.
Zdjęcie: twenty20photos / Envato Elements