Data modyfikacji:

Szybkowar – jaki wybrać do domu?

Szybkowar, czyli garnek ciśnieniowy, to bardzo praktyczne urządzenie. Dzięki niemu można błyskawicznie przygotować zupy i inne dania, oszczędzając nie tylko czas, ale też pieniądze. Wiele osób zastanawia się, czy potrzebny im kolejny sprzęt w domu. Po poznaniu wszystkich plusów tego urządzenia łatwiej jest zdecydować, czy okaże się przydatne. Jeśli decyzja zapadła i wiemy już, że chcemy ułatwić sobie życie, pozostaje nam udać się do sklepu po szybkowar. Jaki wybrać, żeby nie żałować?
szybkowar jaki wybrac

Czy warto kupić szybkowar?

Co to właściwie jest szybkowar? Jest to szczelny garnek, w którym dzięki specjalnej budowie w czasie przygotowywania potraw następuje wzrost ciśnienia. Wskutek tego procesu zwiększa się temperatura, co przyspiesza gotowanie. Wewnątrz garnka może być w tej sytuacji nawet 130°C, co przekłada się na znaczne skrócenie czasu gotowania.

W czasie przygotowywania posiłków w szybkowarze, ze względu na szczelną pokrywę, na zewnątrz nie wydostają się żadne zapachy. Największe znaczenie ma to w przypadku małego mieszkania, w którym kuchnia nie jest zamykana. Tę zaletę docenią także osoby, które lubią przyrządzać dania o bardzo intensywnym zapachu, na przykład ryby lub kapustę.

Czy warto kupić szybkowary, biorąc pod uwagę potencjalne oszczędności? Szybszy czas gotowania zdecydowanie przekłada się na mniejsze zużycie prądu lub gazu. Taki jednorazowy wydatek może się zatem dość szybko zwrócić w postaci niższych rachunków.

Duże znaczenie ma również ostateczna wartość odżywcza dań. Ze względu na wyjątkowy sposób gotowania, potrawy przyrządzone w szybkowarze wyróżniają się bogactwem witamin oraz mikro- i makroelementów. Sycące i pożywne dania jednogarnkowe oraz rozgrzewające zupy, które obfitują w ważne dla zdrowia składniki, to sposób na lepsze zdrowie przez cały rok.

Szybkowar – jaki wybrać?

Szybkowary mogą się bardzo różnić między sobą. Najważniejsze, by dopasować model do swoich potrzeb, biorąc również pod uwagę możliwości finansowe. Na co przede wszystkim należy zwrócić uwagę, kupując szybkowar? Jaki wybrać, by później nie żałować?
  • Klasyczny lub elektryczny – to jedna z najważniejszych różnic. Modele te różnią się znacznie ceną i wielkością, a te drugie wyróżniają się dodatkowymi udogodnieniami.
  • Materiał, z którego wykonano garnek. W trakcie podejmowania decyzji, jaki szybkowar wybrać, należy zwrócić baczną uwagę na jakość wykonania, a zwłaszcza na materiał, który został użyty. Najczęściej spotykane jest aluminium oraz stal nierdzewna. Zaletą aluminium jest szybkość nagrzewania, ale to stal nierdzewna jest materiałem trwałym, który przetrwa lata. Coraz większą popularność zyskuje silargan, który uważa się za trwalszy od stali, a ponadto hipoalergiczny.
  • Rozmiar – to jedna z najbardziej problematycznych kwestii przy wyborze szybkowaru. Jaki wybrać garnek, by zaspokoił potrzeby całej rodziny, a jednocześnie nie zajął zbyt dużo miejsca w kuchni? Trzeba rozważyć, jaki gabaryt nie będzie uciążliwy w przechowywaniu. Dobrym pomysłem będzie zastanowienie się, jakiej wielkości garnek jest w domu najczęściej używany do zup i innych większych dań, i wybranie podobnej pojemności.
  • Sposób regulowania ciśnienia – ponieważ szybkowar pracuje w specyficzny sposób, konieczne jest regulowanie powstającego wewnątrz ciśnienia. Dużym udogodnieniem jest automatyczne uwalnianie pary, gdy staje się ono zbyt wysokie.
  • Uchwyty – może to być jeden długi uchwyt lub dwa znajdujące się z prawej i lewej strony urządzenia. Choć wydaje się to drobnym szczegółem, przy częstym stosowaniu może nabrać znaczenia, dlatego warto od razu zastanowić się, które rozwiązanie będzie wygodniejsze na dłuższą metę.

Klasyczny czy elektryczny – jaki szybkowar kupić?

Oszczędza czas i pieniądze, pozwala na proste przygotowanie smacznych, zdrowych dań – wszystko wskazuje na to, że w wielu domach niemal niezbędnym sprzętem będzie szybkowar. Jaki kupić – stawiany na kuchence czy elektryczny? Zależy to od kilku czynników. Zaletą garnka ciśnieniowego, który nie ma własnego zasilania, jest możliwość korzystania z kuchenki indukcyjnej lub gazowej, które są zwykle dużo tańsze w użytkowaniu. Często cena takiego sprzętu również nie jest bardzo wysoka. Można zatem powiedzieć, że będzie to dobre rozwiązanie w domach, w których ważne jest szukanie oszczędności.

Wersje elektryczne wymagają podłączenia do prądu. Umożliwia to postawienie ich niemal w każdym miejscu, o ile będzie tam dostęp do gniazdka. Są one zazwyczaj droższe, ale też dużo wygodniejsze, nie wymagają bowiem nadzoru. Wystarczy je napełnić składnikami i wodą, odpowiednio ustawić temperaturę i program, a później cieszyć się wolnym czasem. Zazwyczaj oferują kilka programów, automatyczne wyłączenie, zawór bezpieczeństwa i regulację temperatury. Dzięki temu można bez wysiłku osiągnąć prawdziwe kulinarne mistrzostwo. Mając możliwości finansowe, warto rozważyć szybkowar elektryczny. Jaki wybrać? Najlepsze modele powinny oferować różne ustawienia oraz być wykonane z wytrzymałych materiałów. Dobrego sprzętu można używać przez wiele lat.

Szybkowar – jaki wybrać? Polecane modele

Tefal Clipso Minut Easy 6 l P4620768

Wykonany ze stali szlachetnej garnek o pojemności 6 litrów. Pozwoli przygotować domowe zupy i wszelkie dania jednogarnkowe. Jest wygodny i bardzo prosty w obsłudze. Dodatkowym wyposażeniem jest koszyk do gotowania na parze, który pozwoli na przygotowanie zdrowszych potraw.

MPM MGS-07

Duży garnek o pojemności 7 litrów, który sprawdzi się na każdej kuchence. Zaopatrzony w timer i potrójny system bezpieczeństwa. Każdy, kto zastanawia się nad szybkowarem, i myśli ,jaki wybrać dla dużej rodziny, powinien wziąć pod uwagę ten praktyczny model.

Tescoma ULTIMA ACERO 4 l

Niewielki szybkowar ze stali nierdzewnej wyposażony w płynną regulację ciśnienia. Wygodny i bezpieczny. Może być stosowany na różnych typach kuchenek. Posłuży z pewnością wiele lat, a jego gwarancja wynosi 5 lat.
Autor: Nina Nadybska