W czasie przygotowywania posiłków w szybkowarze, ze względu na szczelną pokrywę, na zewnątrz nie wydostają się żadne zapachy. Największe znaczenie ma to w przypadku małego mieszkania, w którym kuchnia nie jest zamykana. Tę zaletę docenią także osoby, które lubią przyrządzać dania o bardzo intensywnym zapachu, na przykład ryby lub kapustę.
Czy warto kupić szybkowary, biorąc pod uwagę potencjalne oszczędności? Szybszy czas gotowania zdecydowanie przekłada się na mniejsze zużycie prądu lub gazu. Taki jednorazowy wydatek może się zatem dość szybko zwrócić w postaci niższych rachunków.
Duże znaczenie ma również ostateczna wartość odżywcza dań. Ze względu na wyjątkowy sposób gotowania, potrawy przyrządzone w szybkowarze wyróżniają się bogactwem witamin oraz mikro- i makroelementów. Sycące i pożywne dania jednogarnkowe oraz rozgrzewające zupy, które obfitują w ważne dla zdrowia składniki, to sposób na lepsze zdrowie przez cały rok.
Wersje elektryczne wymagają podłączenia do prądu. Umożliwia to postawienie ich niemal w każdym miejscu, o ile będzie tam dostęp do gniazdka. Są one zazwyczaj droższe, ale też dużo wygodniejsze, nie wymagają bowiem nadzoru. Wystarczy je napełnić składnikami i wodą, odpowiednio ustawić temperaturę i program, a później cieszyć się wolnym czasem. Zazwyczaj oferują kilka programów, automatyczne wyłączenie, zawór bezpieczeństwa i regulację temperatury. Dzięki temu można bez wysiłku osiągnąć prawdziwe kulinarne mistrzostwo. Mając możliwości finansowe, warto rozważyć szybkowar elektryczny. Jaki wybrać? Najlepsze modele powinny oferować różne ustawienia oraz być wykonane z wytrzymałych materiałów. Dobrego sprzętu można używać przez wiele lat.