Data modyfikacji:

Blat kuchenny kamienny: wady i zalety

Blaty kuchenne narażone są na naprawdę duże wyzwania. Wilgoć, kontakt z gorącymi naczyniami czy wreszcie zarysowania powstałe podczas gotowania. To wszystko może sprawić, że na powierzchni roboczej w kuchni szybko pojawią się uszkodzenia i odbarwienia. Okazuje się, że blat kuchenny kamienny może sprostać tym wszystkim wyzwaniom. Jeśli chcesz zamontować blat tego typu, zobacz, gdzie pasuje oraz jakie ma wady i zalety.

blat kuchenny kamienny

Blat kuchenny kamienny: jaki kamień?

Najpopularniejszym rozwiązaniem stosowanym w aranżacji kuchni jest blat kuchenny granitowy, ponieważ ten rodzaj kamienia cechuje się najwyższą wytrzymałością i odpornością na zabrudzenia. Ciekawy efekt dekoracyjny dają również blaty kuchenne z marmuru lub trawertynu, czyli kamienia o nieco bardziej intensywnym rysunku. Oba te materiały wymagają impregnacji, która uodporni je na działanie wilgoci.

Zalety blatów kuchennych z kamienia

Blat kuchenny kamienny poza ciekawym efektem aranżacyjnym ma również inne zalety. oto najważniejsze z nich.

  • Odporność na wysokie temperatury i wilgoć – na kamiennym blacie z powodzeniem można ustawić gorący garnek lub naczynia bez ryzyka, że pojawią się odbarwienia. Szczególnie wytrzymałe są blaty kuchenne granitowe, którym nie straszna jest również wilgoć. Marmur odporności na plamy nabiera dopiero po impregnacji.
  • Łatwa pielęgnacja – do codziennego czyszczenia blatów kuchennych z kamienia wystarczy stosować wilgotną ściereczkę lub delikatny środek czyszczący w przypadku tłustych plam. Blaty tego typu nie wymagają aż tylu zabiegów pielęgnacyjnych jak np. drewno.
  • Blaty kamienne dostępne są w różnych wzorach – na rynku dostępne są warianty kamienia naturalnego różniące się kolorami czy intensywnością rysunku oraz sposobem wykończenia. Modne są polerowane blaty kuchenne kamienne o błyszczącej powierzchni, ale równie dobrym pomysłem są ich matowe odpowiedniki. Ciekawą alternatywą mogą być blaty z surowego kamienia, które świetnie komponują się z nowoczesnymi aranżacjami.
  • Na kamiennym blacie można kroić produkty spożywcze – blaty kuchenne z kamienia, zwłaszcza granitowe, są odporne na zarysowania, więc bez obaw można na ich powierzchni kroić jedzenie.

Wady blatu kuchennego kamiennego

Wiesz już, jakie są zalety blatów kuchennych z kamienia. Niestety mają też swoje wady.

  • Wysoki koszt zakupu – niestety, blaty kuchenne z kamienia to jedno z najdroższych rozwiązań na rynku. W zależności od wybranego materiału blat może kosztować od 500 do nawet 1000 zł za metr bieżący. Dla porównania blat wykonany z drewna bukowego kosztuje około 300 zł za metr bieżący.
  • Duży ciężar blatu – blat liczący sobie kilka metrów długości jest bardzo ciężki, dlatego szafki, na których zostanie osadzony, powinny być dodatkowo wzmocnione.
  • Chłodny w dotyku – blaty tego typu mogą powodować nieprzyjemny efekt, ponieważ są zimne.

Do czego pasują blaty kuchenne z kamienia?

To przede wszystkim idealne uzupełnienie nowoczesnych aranżacji. Ciemny, granitowy blat kuchenny będzie idealnym uzupełnieniem minimalistycznej aranżacji z frontami utrzymanymi w stonowanej kolorystyce i z frezowanymi uchwytami.

Blat kuchenny z marmuru świetnie komponuje się z klasycznie urządzonymi pomieszczeniami, np. tymi w stylu francuskim czy angielskim, gdzie jego elegancka stylistyka będzie się dobrze komponować z szafkami kuchennymi w tradycyjnym wydaniu. Szczególnie efektowne połączenie daje zestawienie białego blatu marmurowego z subtelnym rysunkiem wraz z szarymi szafkami kuchennymi. To sprawdzony przepis na elegancką kuchnię, chociaż równie korzystny efekt można uzyskać, zestawiając marmurowy blat z ciemniejszymi szafkami, np. granatowymi lub czarnymi. Do blatów w takim wydaniu świetnie pasują również elementy armatury i uchwyty meblowe w kolorze złota lub miedzi.

Autorka: Kamila Zalińska-Woźny