Data modyfikacji:

Jak zrobić domowe batony proteinowe – przepis

O batonach proteinowych słyszał każdy, kto uprawia sport, chodzi na siłownię albo się odchudza. Są pożywne, szybko zaspokajają głód i dostarczają dużych ilości białka. Lubisz batony proteinowe, ale unikasz cukru czy tłuszczów trans? Sprawdź, jak zrobić batony proteinowe – przepis na domowe batony proteinowe jest banalnie prosty.

domowe batony proteinowe

Domowe batony proteinowe własnej roboty

Sportowcy, zarówno profesjonalni, jak i uprawiający sport amatorsko, dbają nie tylko o przebieg treningów, ale również o dietę. Batoniki proteinowe z wysokiej jakości białkiem są świetną przekąską po treningu. Zawierają cenne składniki odżywcze i pomagają w szybszej regeneracji organizmu po zakończeniu ćwiczeń.

Popularność batonów proteinowych ma jednak także swoją drugą, negatywną stronę. Na rynku jest ich coraz więcej, a część z nich używa przymiotnika „proteinowy” jako chwytu marketingowego.

Często takie przekąski wcale nie zawierają izolatów białek serwatkowych uznawanych za najlepsze proteiny, za to w ich składzie znajdziesz ogromne ilości cukru i innych słodzideł, np. szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego, oraz tłuszcze trans, które mają negatywny wpływ na zdrowie.

Gdy kupujesz batoniki proteinowe, koniecznie sprawdź ich skład. Najlepsze są te przygotowane z myślą o sportowcach. Najważniejsze, by skład batonów proteinowych był jak najkrótszy i by ½ batona nie stanowiły substancje słodzące. Jeśli jednak zależy ci, by produkty były nie tylko wartościowe i smaczne, ale również zdrowe, przygotuj domowej roboty batony proteinowe.

Jak zrobić batony proteinowe własnej roboty?

Domowe batony proteinowe wcale nie są trudne w przygotowaniu. Nie musisz mieć umiejętności kulinarnych, by odtworzyć jeden z dostępnych w Internecie przepisów.

Tak naprawdę wystarczy trochę czasu i chęci, by w twojej kuchni pojawiły się pyszne, pełnowartościowe przekąski, które zabierzesz ze sobą na siłownię albo rower.

Do przygotowania batonów proteinowych w domu potrzebujesz dobrej bazy. Najlepsze będą płatki owsiane. Są tanie (około 2-3 zł za 0,5 kg), a przy tym zawierają bogactwo witamin i minerałów.

Płatki owsiane same w sobie mają sporo białka, a przy tym są źródłem witamin z grupy B, które wspomagają koncentrację i sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Sycą i zapewniają energię na cały dzień. Nie bez powodu owsianka uznawana jest za jeden z najzdrowszych posiłków świata.

Następnie wybierz dodatki. Niech to będą twoje ulubione bakalie i orzechy. Dzięki nim domowe batony proteinowe staną się jeszcze zdrowsze. Świetnie sprawdzą się orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, rodzynki i żurawina.

Nie musisz mieć ich dużo, wystarczą 2-3 garści na kilkanaście batoników. Aby posłodzić batoniki, użyj miodu bądź daktyli. Możesz także zrobić batony proteinowe z masłem orzechowym. To dobry pomysł, by zwiększyć ich kaloryczność oraz zawartość białka.

Ostatni krok to odżywka białkowa. Nie może jej zabraknąć w batonach. Użyj takiej, jaką masz w domu, lub na tę okazję kup odżywkę smakową, np. ciasteczkową, karmelową albo czekoladową.

Batony proteinowe — przepis

Przygotowania batonów proteinowych własnej roboty jest banalnie proste. Zobacz, jak zrobić batony proteinowe.

Składniki na domowe batony proteinowe własnej roboty

Do przyrządzenia domowych batonów proteinowych będziesz potrzebować:

  • ½ szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 duże garści orzechów i migdałów
  • 6 łyżek odżywki białkowej
  • 3 czubate łyżki kakao

Jak zrobić batony proteinowe własnej roboty – przepis krok po kroku

  1. Orzechy i migdały drobno posiekaj.
  2. Daktyle mocz w gorącej wodzie przez około 30 minut.
  3. Następnie odcedź je i razem z resztą składników wrzuć do dużego pojemnika blendera.
  4. Wszystko razem zblenduj.
  5. Z gotowej masy możesz od razu uformować batoniki, ale najlepiej przełóż całość do prostokątnego naczynia, wygładź i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
  6. Po tym czasie pokrój masę na mniejsze prostokąty. Batoniki gotowe!

Jeśli jesteś na diecie roślinnej, poszukaj wegańskiej odżywki białkowej. Jest ich coraz więcej na rynku, np. z grochu albo z ryżu.

Nie obawiaj się małych eksperymentów w kuchni! Chwila pracy i będziesz cieszyć się pysznymi, bogatymi w białko, a przede wszystkim zdrowymi batonami proteinowymi własnej roboty.

Autor: Szymon Sonik