O batonach proteinowych słyszał każdy, kto uprawia sport, chodzi na siłownię albo się odchudza. Są pożywne, szybko zaspokajają głód i dostarczają dużych ilości białka. Lubisz batony proteinowe, ale unikasz cukru czy tłuszczów trans? Sprawdź, jak zrobić batony proteinowe – przepis na domowe batony proteinowe jest banalnie prosty.
Sportowcy, zarówno profesjonalni, jak i uprawiający sport amatorsko, dbają nie tylko o przebieg treningów, ale również o dietę. Batoniki proteinowe z wysokiej jakości białkiem są świetną przekąską po treningu. Zawierają cenne składniki odżywcze i pomagają w szybszej regeneracji organizmu po zakończeniu ćwiczeń.
Popularność batonów proteinowych ma jednak także swoją drugą, negatywną stronę. Na rynku jest ich coraz więcej, a część z nich używa przymiotnika „proteinowy” jako chwytu marketingowego.
Często takie przekąski wcale nie zawierają izolatów białek serwatkowych uznawanych za najlepsze proteiny, za to w ich składzie znajdziesz ogromne ilości cukru i innych słodzideł, np. szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego, oraz tłuszcze trans, które mają negatywny wpływ na zdrowie.
Gdy kupujesz batoniki proteinowe, koniecznie sprawdź ich skład. Najlepsze są te przygotowane z myślą o sportowcach. Najważniejsze, by skład batonów proteinowych był jak najkrótszy i by ½ batona nie stanowiły substancje słodzące. Jeśli jednak zależy ci, by produkty były nie tylko wartościowe i smaczne, ale również zdrowe, przygotuj domowej roboty batony proteinowe.
Domowe batony proteinowe wcale nie są trudne w przygotowaniu. Nie musisz mieć umiejętności kulinarnych, by odtworzyć jeden z dostępnych w Internecie przepisów.
Tak naprawdę wystarczy trochę czasu i chęci, by w twojej kuchni pojawiły się pyszne, pełnowartościowe przekąski, które zabierzesz ze sobą na siłownię albo rower.
Do przygotowania batonów proteinowych w domu potrzebujesz dobrej bazy. Najlepsze będą płatki owsiane. Są tanie (około 2-3 zł za 0,5 kg), a przy tym zawierają bogactwo witamin i minerałów.
Płatki owsiane same w sobie mają sporo białka, a przy tym są źródłem witamin z grupy B, które wspomagają koncentrację i sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Sycą i zapewniają energię na cały dzień. Nie bez powodu owsianka uznawana jest za jeden z najzdrowszych posiłków świata.
Następnie wybierz dodatki. Niech to będą twoje ulubione bakalie i orzechy. Dzięki nim domowe batony proteinowe staną się jeszcze zdrowsze. Świetnie sprawdzą się orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, rodzynki i żurawina.
Nie musisz mieć ich dużo, wystarczą 2-3 garści na kilkanaście batoników. Aby posłodzić batoniki, użyj miodu bądź daktyli. Możesz także zrobić batony proteinowe z masłem orzechowym. To dobry pomysł, by zwiększyć ich kaloryczność oraz zawartość białka.
Ostatni krok to odżywka białkowa. Nie może jej zabraknąć w batonach. Użyj takiej, jaką masz w domu, lub na tę okazję kup odżywkę smakową, np. ciasteczkową, karmelową albo czekoladową.
Przygotowania batonów proteinowych własnej roboty jest banalnie proste. Zobacz, jak zrobić batony proteinowe.
Jeśli jesteś na diecie roślinnej, poszukaj wegańskiej odżywki białkowej. Jest ich coraz więcej na rynku, np. z grochu albo z ryżu.
Nie obawiaj się małych eksperymentów w kuchni! Chwila pracy i będziesz cieszyć się pysznymi, bogatymi w białko, a przede wszystkim zdrowymi batonami proteinowymi własnej roboty.