Analizując zużycie energii w trakcie pracy ekspresu, należy wziąć pod uwagę kilka zasadniczych czynników. Należą do nich przede wszystkim:
Koszty korzystania z ekspresu można nieco ograniczyć, poprzez zaparzanie określonej ilości filiżanek i wyłączanie urządzenia, bez pozostawiania go w trybie czuwania.
Największe zużycie energii ma miejsce oczywiście w trakcie samego zaparzania. Ekspresy o średniej klasie poboru prądu, w trakcie samego procesu parzenia kawy zużywają przeciętnie od 0,50 kWh nawet do 0,93kWh. Generuje to miesięczne koszty w granicach od 7,57 zł do 14,01 zł.
W trakcie zaparzania dwóch filiżanek kawy, ekspres do kawy, w okresie czasu wynoszącym 10 minut, zużywa średnio od 300 W do 600 W. W przypadku zaparzania czterech filiżanek, zużycie wynosi już w granicach 800 watów. Natomiast dla 8 filiżanek, ilość pochłoniętej energii szacuje się już na poziomie 1000W do 1500W.
Sprawdź nasz ranking ekspresów do kawy do 3000 zł
Model Siemens EQ 500 Classic TP501R09 posiada wbudowany młynek creamDrive, dzięki czemu pozwala cieszy się smakiem i aromatem świeżo zmielonej kawy. Z kolei funkcja Double Shot umożliwia przygotowanie bardzo mocnej kawy. Ogromną zaletą urządzenia jest wmontowany system samoczyszczący.
Biorąc pod uwagę fakt, iż urządzenia pracują z reguły długo i jedynie przechodzą w tryb czuwania po zakończeniu procesu parzenia, do zużycia energii, należy doliczyć okres pracy w trybie podgrzewania, w trakcie którego pobór energii wynosi średnio 0,001W na godzinę.
Nowoczesne ekspresy do kawy są energooszczędne, jednakże niepozostawianie urządzenia w stanie spoczynku może przynieść rocznie dodatkowe oszczędności. Ponadto, analizując zużycie energii ekspresu do kawy, należy wziąć pod uwagę, iż jest ono stosunkowo niskie, w porównaniu do ilości, jaką zużyłby czajnik elektryczny, który podgrzewałby wodę do przygotowania kilku filiżanek kawy. Bowiem, w takim przypadku, kawa mogłaby wygenerować dwukrotnie większe pochłonięcie energii, co pociągnęłoby za sobą produkowanie podwójnych kosztów.
Należy podkreślić, iż przy zakupie ekspresu do kawy nie należy kierować się mocą ekspresu. Bowiem większa moc, czyli większe zużycie energii, nie oznacza, że sam napój będzie lepszej jakości. Bardziej istotne są pod tym kątem rodzaj parzonej kawy i wytwarzane ciśnienie.
Dostępne obecnie na rynku urządzenia dzielą się bowiem na:
Każde z nich przygotowuje kawę w odmienny sposób. Poziom zużywanej energii jest oczywiście bardzo ważny. Jednakże wszystko ma swoją cenę, a smak kawy powinien tu ogrywać kluczową rolę. Nie ma sensu zakup urządzenia w sytuacji, w której, z oszczędności będzie zaparzana nie dająca smaku ani przyjemności lura. Dlatego decydując się na zakup ekspresu, priorytetem powinien być smak kawy, jaki daje odpowiedni sposób zaparzania.
Analizując zakup pod tym kątem należy wiedzieć, w jaki sposób zaparzana jest kawa w danym urządzeniu. W związku z tym przedstawiamy sposób parzenia kawy w trzech podstawowych rodzajach ekspresów.
Smak kawy zaparzanej w tego typu modelach, łudząco przypomina kawę parzoną po turecku. Jednakże dzięki zastosowaniu specjalnych filtrów, kawa taka jest pozbawiona fusów. Ponadto kawa z ekspresu przelewowego charakteryzuje się większą zawartością kofeiny od kawy przygotowywanej w ekspresach ciśnieniowych.
Wybierając ekspres ciśnieniowy z kolei, podstawowym kryterium wyboru powinna być wartość ciśnienia wytwarzanego przez pompę. Głównie z uwagi na fakt, że im wyższa wartość ciśnienia, tym kawa będzie bardziej aromatyczna.
Drugim aspektem wyboru, na który warto zwrócić uwagę, jest pojemność zbiornika na wodę. Nie warto bowiem kupować ekspresów z pojemnikiem o maksymalnej ilości 0,5 L. Ponieważ w ekspresach ciśnieniowych, część wody z pojemnika, zużywana jest przy rozruchu przez dyszę parową. Zatem przy półlitrowym zbiorniku niemożliwym będzie przygotowanie nawet dwóch kaw.
I trzecim, ważnym aspektem wyboru, na który należy zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu ciśnieniowego, jest moc grzałki. Dostarcza ona bowiem informacji, w jakim czasie urządzenie jest w stanie podgrzać wodę do odpowiedniej temperatury. Ze wskazaniem, że większa moc oznacza lepszą stabilność ciepłoty.
Półautomatyczne ekspresy kolbowe są przeznaczone przede wszystkim do parzenia kawy typu espresso. Niektóre ekspresy tego typu posiadają dysze do spieniania mleka, co z kolei umożliwia zaparzenie capuccino czy latte. Wadą ekspresów kolbowych jest fakt, iż są przeznczone dla osób posiadających wiedzę dotyczącą sposobów zaparzania kawy i wprawę.
Natomiast do największych zalet ekspresów kolbowych można zaliczyć możliwość dozoru nad procesem parzenia oraz perspektywa zaparzenia profesjonalnej kawy typu espresso.
Poziom zużycia energii, przy wyborze ekspresu do kawy ma niebagatelne znaczenie, zwłaszcza obecnie, przy galopujących w górę stawkach za energię. Niepodważalnym jest zatem fakt, że energię należy oszczędzać. Z korzyścią dla budżetu domowego. I z uwagi na ochronę środowiska naturalnego, w którym żyjemy i będą żyły przyszłe pokolenia.
Jednakże jak w każdej dziedzinie naszego życia podstawą jest zachowanie zdrowego rozsądku. Popadanie w skrajną oszczędność nie przyniesie bowiem na dłuższą metę pożytku. Oszczędzanie powinno w końcu polegać na mądrym i racjonalnym zachowaniu równowagi. Pomiędzy wysokością miesięcznych kosztów, związanych z płatnościami, a osiągnięciem dziennej drobnej dawki przyjemności, jaka jest niezbędna do zachowania dobrej kondycji psychicznej. Ponieważ bezsprzecznie, drobne przyjemności osiągane każdego dnia, potrafią być motorem napędowym do realizacji nawet najtrudniejszych zadań.