Data publikacji:

Jaki garnek do bigosu wybrać? Przegląd garnków do bigosu

Trudno znaleźć domową kuchnię, w której nie będzie ani jednego garnka. Garnki to podstawowy element wyposażenia każdego domu, dlatego ich wybór jest tak ważny. Producenci garnków wprowadzają na rynek coraz więcej modeli, które różnią się kształtem, rozmiarem, tworzywem oraz przeznaczeniem.
garnek do bigosu
W bogatej ofercie dostępnych garnków, dużą grupę zajmują te modele, które świetnie sprawdzą się jako garnki do bigosu. Bigos to tradycyjne danie, które wymaga odpowiedniego sprzętu, dlatego wybór garnka do bigosu jest kluczową kwestią, która z pewnością ma wpływ na ostateczny smak potrawy. Każdy miłośnik tego tradycyjnego dania z kapusty powinien posiadać garnek, który świetnie się sprawdza do przyrządzania tej potrawy. Dobre garnki do bigosu to duże modele, które zapewniają wygodne mieszanie całej potrawy oraz znacznie ułatwiają proces gotowania.

Garnek na bigos – rodzaje

Oferta garnków, jaką znaleźć można w sklepach z artykułami i sprzętem do gotowania, jest przepełniona naczyniami o różnych rozmiarach, kształtach, zastosowaniach oraz rodzajach. Wybór odpowiedniego garnka do bigosu ma duży wpływ na smak potrawy. Garnek do bigosu, czyli tzw. bigosownik, powinien być niezwykle trwały, praktyczny i odpowiednio duży.
Pierwszym krokiem podczas wybierania odpowiedniego garnka do bigosu, powinno być określenie rodzaju kuchni, na której ta potrawa będzie przygotowywana. W sklepach znaleźć można garnki, które są przystosowane wyłącznie do kuchenek gazowych, elektrycznych lub do płyty indukcyjnej. Coraz częściej znaleźć można garnki, które są odpowiednie do korzystania na każdej z tych kuchni. Oznaczenia, na jakiej kuchni można używać danego garnka, należy szukać na opakowaniu. Wtedy mamy pewność, że wybieramy dobre garnki na indukcję czy kuchenkę gazową.
Inne rozróżnienie garnków dzieli je zależnie od tworzywa, z jakiego zostały wykonane. Jakie garnki są najzdrowsze? Jakie wybrać do bigosu? W tej kategorii można wyróżnić:
  • garnki ze stali nierdzewnej – to najpopularniejszy rodzaj garnków. Swoją popularność zawdzięczają wyjątkowej trwałości oraz stosunkowo niskiej cenie. Stal nierdzewna jest neutralna dla wszystkich potraw, dzięki czemu można w takich garnkach gotować bigos bez obaw o zachodzące interakcje chemiczne,
  • garnki aluminiowe – aluminium wyróżnia się znacznie lepszym przewodzeniem ciepła w porównaniu do innych tworzyw, dlatego potrawy w takich garnkach gotują się szybciej. Mimo wielu zalet garnków z aluminium, warto pamiętać, że nie nadają się one do przygotowania bigosu. Aluminium to tworzywo, które wchodzi w interakcje z kwaśnymi produktami, dlatego podczas gotowania bigosu może dojść do uwalniania się szkodliwych dla człowieka związków chemicznych,
  • garnki żeliwne – garnki żeliwne to inaczej garnki wykonane z wysokowęglowego stopu żelaza z węglem i innymi substancjami. To wyjątkowo trwałe garnki, które z pewnością mogą służyć przez wiele lat. Garnki wykonane z takiego materiału są bardzo ciężkie, dlatego podczas ich używania należy zachować szczególną ostrożność. Żeliwne garnki świetnie się sprawdzają podczas gotowania potraw, które wymagają długiej obróbki termicznej, dlatego warto wykorzystać je do przyrządzania bigosu,
  • garnki ze szkła – garnki szklane nie są obecnie popularne, jednak grono ich zwolenników stale rośnie. Garnki wykonane ze szkła są wyjątkowo bezpieczne do przygotowywania potraw, ponieważ szkło nie wchodzi w żadne interakcje z przygotowywanymi potrawami.

Garnki do bigosu – rodzaje powłok

Garnki, jakie można wykorzystać w kuchni, różnią się powłoką, którą są pokryte. Wybierając garnek do gotowania bigosu, należy wybrać taki, którego tworzywo jest przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz nie wchodzi w interakcje chemiczne z kwaśnym produktami. Rodzaje powłok, które pokrywają garnki to:
  • emalia – garnki emaliowane uznawane są za jedne z najzdrowszych, ponieważ mają właściwości antybakteryjne oraz nie zawierają szkodliwych substancji wchodzących w reakcje z żywnością,
  • teflon – garnki z powłoką teflonową cieszą się dużą popularnością ze względu na możliwość smażenia i gotowania bez tłuszczu. Teflon to powłoka, do której nie przywierają przygotowywane potrawy,
  • tytan – to powłoka, która umożliwia smażenie i gotowanie bez użycia lub z niewielką ilością tłuszczu. Tytan to wyjątkowo trwała substancja, która jest odporna na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne.

Na co zwrócić uwagę, wybierając garnek do gotowania bigosu?

Wybierając garnek do gotowania bigosu, dużą uwagę należy zwrócić na jakość jego wykonania. Dobrze wykonany garnek może służyć przez wiele lat. Garnki słabej jakości nie tylko nie będą trwałe, ale mogą także negatywnie wpływać na smak przyrządzanego bigosu lub znacznie utrudniać jego przygotowywanie. Garnek, w którym ma być gotowany bigos, powinien posiadać wszystkie certyfikaty i spełniać normy określające warunki kontaktu z żywnością.
Wiele garnków, jakie można dostać na rynku, nie posiada wyżej wspomnianych certyfikatów, dlatego używanie ich do gotowania może mieć negatywny wpływ na smak potraw oraz organizm człowieka. Inne aspekty, na które należy zwrócić uwagę, wybierając garnek do bigosu, to:
  • grubość dna – garnki dostępne na rynku często różnią się od siebie grubością dna. Miłośnicy bigosu, którzy doskonale wiedzą, jak przygotowywać tę potrawę, szczególnie polecają garnki z grubym dnem. Bigos to danie, którego przyrządzenie wymaga czasu, dlatego wybór garnka z odpowiednio grubym dnem jest najlepszym rozwiązaniem. Grube dno zapobiega przypalaniu się bigosu podczas gotowania,
  • tworzywo, z którego został zrobiony garnek – bigos często robiony jest z produktów kwaśnych, które mogą wchodzić w interakcje chemiczne z niektórymi powłokami. Wybierając garnek do gotowania bigosu, warto wybrać taki, którego powłoka jest neutralna dla kwaśnych potraw. Dobrym wyborem są garnki emaliowane, które nie reagują na jedzenie, dzięki czemu przygotowywane potrawy nie mają zniekształconego smaku i są bezpieczne do spożycia,
  • rozmiar garnka – bigos często przygotowuje się z myślą o kilku osobach lub porcjach, dlatego niezbędne jest wybranie garnka o odpowiednio dużym rozmiarze. Dobrym rozwiązaniem są garnki, których pojemność wynosi około 8–10 litrów. Odpowiednio duży garnek znacznie ułatwia przygotowywanie potrawy, ponieważ pozwala to na swobodne mieszanie podczas gotowania.
Zdjęcie: Unsplash
Autor: Redakcja Ceneo