Data publikacji:

Jak ugotować ryż? Gotowanie ryżu w garnku czy ryżowarze?

Ryż, obok ziemniaków, jest jednym z najczęstszych dodatków do głównego dania obiadowego. Jednak jego delikatny smak sprawia, że pasuje zarówno do wytrawnych potraw, jak i deserów. Niestety jego nieprawidłowe przygotowanie może sprawić, że powstanie nieapetyczna i rozgotowana masa. Jak w takim razie ugotować ryż, aby cieszyć się pełnią smaku? Czy gotowanie ryżu na sypko możliwe jest w zwykłym garnku, czy potrzebujesz do tego specjalnego urządzenia?
jak ugotowac ryz

Ryż – jak gotować?

Ryż to doskonałe źródło węglowodanów, które ludzki organizm jest w stanie szybko przyswoić. Jest smaczny, a także sycący. Doskonale nadaje się zarówno do przygotowywania posiłków na słodko (np. ryż z przesmażonym jabłkiem czy truskawkami), jako dodatek do głównego dania obiadowego, a także jako samodzielny posiłek (np. risotto). Jego wszechstronne zastosowanie docenią nie tylko panie domu, ale także sportowcy, którzy dzięki spożywaniu ryżu mogą liczyć na więcej energii do ćwiczeń. Ryż jest źródłem m.in. potasu, cynku, żelaza i magnezu.

Istnieje wiele odmian ryżu, dlatego nie ma jednego uniwersalnego przepisu jak ugotować ryż. W zależności od rodzaju, jego gotowanie może potrwać od dziesięciu minut do nawet godziny. Najszybciej ugotuje się zwykły biały ryż, najwięcej czasu potrzebuje ryż dziki.

Gotowanie ryżu na sypko – jak ugotować sypki ryż?

Jeśli zastanawiasz się, jak gotować ryż na sypko, zawsze powinieneś pamiętać o podstawowej zasadzie, której pominięcie skutkuje stworzeniu nieapetycznej brei. Jest to staranne opłukanie ryżu pod bieżącą wodą. Najwygodniej będzie to zrobić na specjalnym sitku. Należy to robić, dopóki woda nie będzie przezroczysta, co może potrwać nawet kilka minut. Zabieg ten pozbawi ryżu skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie ziarenek ze sobą.

Płukanie ryżu można też wykonać w inny sposób. Zamiast używania bieżącej wody, należy mieszać ziarenka w misce zimnej wody. Po wymieszaniu ryż należy przecedzić, a następnie znowu napełnić miskę i mieszać w niej ryż. Zabieg również należy powtarzać dopóki woda nie będzie przezroczysta.

Jak gotować ryż? Przepis uniwersalny

Dzięki temu przepisowi nie będzie ci potrzebny żaden specjalny garnek do gotowania ryżu. Przygotuj szklankę ryżu i wodę: 2 szklanki, jeśli chcesz przygotować bardziej miękki. Jak natomiast ugotować tym sposobem ryż na sypko? Zmniejsz ilość wody do 1,5 szklanki. W garnku zagotuj ją z dodatkiem szczypty soli i 2-3 łyżek oleju. Jak się zagotuje, dodaj ryż i wymieszaj, żeby się nie przykleił do dna garnka. Gdy całość ponownie zacznie się gotować, zmniejsz gaz, przykryj garnek i gotuj 12-15 minut. Kiedy ryż wchłonie całą wodę, zdejmij go z ognia i zostaw jeszcze pod przykryciem na 10 minut.

Jak gotować ryż do sushi?

Gotowanie ryżu do sushi niewiele się różni od przygotowania zwykłych ziarenek. Trzeba tylko zadbać o odpowiednią odmianę ryżu oraz odpowiednie proporcje składników. Na szklankę ryżu należy użyć 1,2 szklanki wody. Oczywiście przed ugotowaniem należy wypłukać ziarenka. Wypłukane wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przykrywamy go przykrywką i gotujemy 10-15 minut. Po tym czasie odstawiamy garnek na kolejne 10-15 minut i po tym czasie dopiero zdejmujemy przykrywkę. Tak przygotowany ryż przesypujemy do innego naczynia i dodajemy zaprawę octową. Po ostudzeniu mieszanki ryż jest gotowy do przygotowania z niego sushi.

Kiedy warto kupić urządzenie do gotowania ryżu?

W azjatyckich domach garnek do gotowania ryżu jest standardowym wyposażeniem kuchni. W Polsce tego typu urządzenia spotyka się głównie w restauracjach sushi. Czy warto kupić specjalny ryżowar do domu? Z pewnością jest to wygodny sprzęt, dzięki któremu gotowanie ryżu, szczególnie do sushi, jest zajęciem bezproblemowym. Wystarczy wsypać do specjalnego naczynia ziarenka, zalać wodą do wskazanego poziomu, a o resztę zadba maszyna. Warto je sobie sprawić, jeśli naprawdę często przygotowujesz ryż.
Autorka: Agnieszka Ragus