Dobra kawa jest „boskim” napojem, pełnym głębokiego smaku i aromatu, zwłaszcza rano, kiedy potrzebujemy pobudzenia. Wybór wysokojakościowych ziaren stanowi dopiero połowę celu do otrzymania dobrej kawy. Drugą połowę sukcesu stanowi proces przygotowania tego „magicznego” napoju. Nie oznacza to jednak wysokiego wydatku na zakup skomplikowanego, drogiego ekspresu. Doskonałą alternatywą jest bowiem prosta w obsłudze i ekonomiczna w użytkowaniu kawiarka na indukcję. Dzięki niej otrzymamy kawę o głębokim smaku i niesamowitym aromacie, jakości równie wysokiej jak kawa z ekspresu. Zatem jaka kawiarka na indukcję jest najlepsza? Czym kierować się przy wyborze?
Podstawową kwestią przy zakupie kawiarki jest rodzaj kuchenki w domu. Bowiem podstawą działania kawiarki indukcyjnej jest kuchenka elektryczna dostosowana do płyty indukcyjnej.
Kolejne pytanie, jakie trzeba rozważyć, brzmi, czy każda kawiarka będzie działać na indukcji?
Nie każda kawiarka jest bowiem przystosowana do indukcji. Dlatego, dokonując wyboru kawiarki, należy zwracać uwagę na specjalne oznaczenia, informujące o przeznaczeniu urządzenia. Symbolem kawiarki na indukcję jest zwojnica. Dopiero wyszukanie takie symbolu na opakowaniu urządzenia lub w opisie na stronie www daje gwarancję, iż kawiarka jest przeznaczona do indukcji.
Największą popularnością cieszą się kawiarki aluminiowe. Są ogólnodostępne, praktycznie w każdym sklepie AGD. Szybko się nagrzewają, ponieważ aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła. Przekłada się to oczywiście na krótszy czas oczekiwania na przyrządzenie kawy. Są lekkie i przede wszystkim dostępne w niskiej cenie.
Do wad aluminiowych kawiarek na indukcję należy niski poziom odporności na uszkodzenia, odkształcenia i odbarwienia, które w konsekwencji mogą prowadzić do zmiany zapachu, smaku, a nawet koloru kawy.
Dlatego decydując się na aluminiową kawiarkę, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na rodzaj materiału, jakim pokryte jest wnętrze kawiarki. Najlepszym wyborem jest kawiarka z wnętrzem ze stali nierdzewnej lub z materiału ferromagnetycznego.
Z kolei przy zakupie kawiarki wykonanej w całości ze stali nierdzewnej problem ewentualnych uszkodzeń czy odbarwień jest mniej ważny, bowiem nie wpływa na smak i aromat, a nawet wygląd kawy.
Ponadto kawiarki ze stali nierdzewnej są bardziej odporne na uszkodzenia, posiadają modne obecnie opływowe kształty i produkowane są w wielu modelach przeznaczonych na indukcję, co daje szerszy wachlarz możliwego wyboru.
Drugim bardzo ważnym aspektem wyboru jest pojemność kawiarki. Kawiarki na indukcję posiadają w opisie ilość filiżanek espresso, którą można przygotować jednorazowo.
Jedna filiżanka espresso oznacza 50 ml gotowego naparu, zatem jeżeli zazwyczaj pijemy kawę w kubku, pojemność kawiarki powinna wskazywać na możliwość przygotowania minimum podwójnego espresso. W przypadku codziennego przygotowywania kawy dla dwóch osób najlepszym wyborem będzie kawiarka przygotowująca co najmniej 4 espresso jednocześnie.
Jeżeli często przyjmujemy gości, należy rozważyć zakup dużej kawiarki, która może jednocześnie przygotować do 10 filiżanek świeżej kawy.
Kawiarka na płytę indukcyjną, wyróżniająca się szczególną popularnością pośród urządzeń tego typu, jest dostępna w atrakcyjnej cenie na portalu sprzedażowym Ceneo.pl. Jest to model Baletti Venus.
Wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, zaopatrzona w wytrzymałą uszczelkę i zawór bezpieczeństwa, gwarantujący bezpieczne użytkowanie. Największą zaletą kawiarki jest jej uniwersalność. Bowiem doskonale się sprawdza na kuchence gazowej, jak i na kuchence elektrycznej ceramicznej i indukcyjnej.
Drugim ciekawym modelem, zasługującym na szczególną uwagę, jest kawiarka na indukcję, o wdzięcznej nawie GAT Lady. Dostępna również na portalu Ceneo.pl.
Została wyposażona w zawór bezpieczeństwa i nienagrzewającą się rączkę. I podobnie jak wcześniejszy model, jest przystosowana do różnych rodzajów palników. Doskonale sprawdza się przy kuchence indukcyjnej, jak i ceramicznej płycie elektrycznej czy palnikach gazowych.
Trzecie miejsce pod względem wykonania i funkcjonalności zajmuje kawiarka na płytę indukcyjną Cilio Adalino, dostępna także na portalu Ceneo.pl.
Wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej i porcelany, urzeka bajkowym wyglądem.
Sprawdza się podobnie jak poprzedniczki zarówno na kuchence indukcyjnej, jak i elektrycznej, ceramicznej czy gazowej. Z kolei jej pojemność wystarcza na przygotowanie 4 filiżanek kawy jednocześnie.
Podstawa kawiarki jest jednocześnie pojemnikiem na wodę. W trakcie gotowania w pojemniku powstaje ciśnienie, które wypycha wrzącą wodę na sitko z kawą. Zaparzona kawa opada z powrotem do zbiornika z wodą.
Z kolei przed przedostawaniem się do płynu drobinek kawy chroni specjalny filtr. Przygotowanie kawy należy zatem rozpocząć od rozłożenia kawiarki. Pojemniczek na wodę należy zalać odpowiednią ilością wody. W następnym kroku nakładamy na pojemnik z wodą sitko ekstrakcyjne zasypane odpowiednią ilością zmielonej kawy. W etapie końcowym kawiarkę należy złożyć i umieścić na kuchence.
Bezsprzecznie należy pamiętać, że zbyt duża moc palnika może spowodować gwałtowny wzrost ciśnienia, które otworzy zawór bezpieczeństwa.
W związku z tym nie zaleca się ustawiania palnika na maksymalną moc. Jest to też argument przemawiający za dokonaniem wyboru modelu nieco droższego, ale posiadającego tego typu zabezpieczenia.
Z kolei kawa do kawiarki nie powinna być zbyt drobno zmielona. Stanowczo lepszym rozwiązaniem jest stosowanie kawy grubo zmielonej.
Ponieważ nie każda kawiarka będzie działać na indukcji, należy zwrócić przede wszystkim uwagę, by upatrzony model posiadał odpowiednie oznaczenie producenta w postaci symbolu zwojnicy, który informuje, że urządzenie jest dostosowane do indukcji.
Ponadto warto wybierać modele posiadające zabezpieczenia przed wydostaniem się gorącego płynu, by chronić się przed ewentualnym poparzeniem.
Bezsprzecznie, decydując się na zakup, należy też rozważyć ilość przygotowywanych przeważnie napojów, by uniknąć ewentualnej konieczności dokupienia filtrów redukcyjnych.
Autorka: Jadwiga Kucharczyk