Data publikacji:

Jaki olej do smażenia wybrać?

Wbrew pozorom nie każdy olej nadaje się do smażenia. Niektóre z nich już w okolicach temperatury wynoszącej 100 stopni Celsjusza nie tylko tracą swoje cenne właściwości, ale także rozpadają się na związki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Jaki olej do smażenia w takim razie wybrać? Sprawdzamy!

olej do smażenia

Olej do smażenia a temperatura dymienia

Zanim przedstawimy ci najlepsze oleje do smażenia, warto najpierw sprawdzić, co tak właściwie wpływa na możliwość stosowania ich na patelni. Sekretem jest punkt dymienia, czyli określenie temperatury, do której produkt zachowuje swoje właściwości i nie traci swojego stanu. Im jest ona wyższa, tym lepiej. Dzięki temu możesz mieć pewność, że podczas obróbki termicznej nie dojdzie do zmian fizykochemicznych i nie powstaną żadne szkodliwe dla zdrowia związki. Ważna jest zatem nie tylko jak najlepsza patelnia do smażenia, ale również olej.

Najlepszy olej do smażenia – rafinowany czy nierafinowany?

Jaki olej do smażenia wybrać? Wyróżniamy produkty rafinowane i nierafinowane. I to właśnie te pierwsze nadają się do smażenia. Dzięki usunięciu nadmiaru wilgoci i szkodliwych substancji w procesie rafinacji, oleje dobrze radzą sobie z wysokimi temperaturami, a ich stabilność i trwałość zostają poprawione.

Jaki będzie najzdrowszy olej do smażenia?

Zdrowy olej do smażenia, czyli właściwie jaki? W przypadku tego płytkiego, czyli na cienkiej warstwie tłuszczu, który jest podgrzewany do wysokiej temperatury w krótkim czasie, znakomitym wyborem będzie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, czyli najpopularniejsze produkty w tej kategorii. Jeśli zdecydujesz się na ich wykorzystanie, to pamiętaj, aby maksymalnie podgrzewać je do 170 stopni Celsjusza i ograniczyć czas smażenia do minimum.

W przypadku smażenia głębokiego najlepszym wyborem będą oleje o najwyższym punkcie dymienia i zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Mowa ponownie o oliwie z oliwek i oleju rzepakowym, ale nie tylko. Równie świetnie sprawdzi się olej kokosowy i palmowy oraz masło klarowane i smalec.

Równie dobrym wyborem będzie olej ryżowy, który rewelacyjnie radzi sobie i z bardzo wysokimi temperaturami, i z długotrwałym smażeniem. To właśnie on jest uznawany za najbardziej stabilny – punkt dymienia w jego przypadku wynosi imponujące 230 stopni Celsjusza. Dla wielu osób to najlepszy olej do smażenia.

Rafinowana oliwa z oliwek, olej ryżowy, kokosowy i rzepakowy sprawdzą się nie tylko podczas smażenia. Z powodzeniem możesz stosować je również do pieczenia i duszenia. Pamiętaj tylko, aby nigdy nie smażyć dwa razy na tym samym oleju!

Jaki olej nie nadaje się do smażenia?

Wiesz już, jakie oleje są dobre do smażenia i pieczenia. A których z nich należy zdecydowanie unikać, aby nie narażać się na problemy ze zdrowiem? Do stosowania na patelniach nie nadają się oleje z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które są wrażliwe na:

  • kontakt z tlenem,
  • wysoką temperaturę,
  • światło.

Tłoczone na zimno oleje mają bardzo niski punkt dymienia i charakteryzują się niską przydatnością w trakcie obróbki termicznej. Co ciekawe, choć nie przydadzą się podczas smażenia, to mogą pochwalić się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Do takich olejów zaliczamy przede wszystkim olej z pestek dyni, słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z pestek winogron i lniany.

Jeśli masz któryś z nich w swojej kuchni, to nie musisz od razu go wyrzucać, bo bez obaw możesz stosować go na zimno. Z powodzeniem sprawdzi się w trakcie przygotowywania sałatek lub kanapek. Równie fantastycznym pomysłem będzie wykorzystanie go w pielęgnacji włosów i skóry – w końcu w olejach jest zamknięta cenna dawka składników odżywczych, które pomogą ci w poprawie ich kondycji.

Autorka: Katarzyna Wendzonka