Data publikacji:

Jaka będzie najlepsza patelnia do smażenia?

Zakup patelni nie wydaje się specjalnie trudnym zadaniem – przynajmniej do czasu, gdy wejdziemy do któregoś z internetowych sklepów. Patelnie teflonowe, ceramiczne, tytanowe, żeliwne, w różnych wielkościach i kształtach – jak tu dokonać wyboru? Nasz mały przewodnik z pewnością ci pomoże. Sprawdź, jaka będzie najlepsza patelnia do smażenia umożliwi beztłuszczową obróbkę dań i która cechuje się największą trwałością.

patelnia do smażenia

Najlepsza patelnia do smażenia – podział z uwagi na materiał powłoki

Na rynku znajdziemy różne rodzaje patelni. Jaka patelnia do smażenia będzie najlepsza ze względu na materiał powłoki?

Patelnia tytanowa

Bardzo trwała patelnia do smażenia bez tłuszczu – zamiast niego można użyć np. trochę wody. Jednak cechą, za którą patelnie tytanowe są najbardziej cenione, jest wyjątkowa odporność i trwałość. Niemal nie sposób jej zarysować, dlatego będzie służyła przez wiele lat, nawet przy codziennym używaniu. Produkt w żaden sposób nie zmienia smaku potraw, co stanowi jego kolejną, ogromną zaletę.

Patelnia teflonowa

Według wielu osób jest to najlepsza patelnia do smażenia. Patelnia nie zmienia smaku potraw i również nadaje się do smażenia bez tłuszczu. Jest zazwyczaj tańsza od patelni tytanowych, ale ma to związek z trwałością – produkt z powłoką teflonową dość łatwo zarysować (podczas smażenia należy używać tylko drewnianych lub plastikowych akcesoriów). Jeśli teflon zostanie uszkodzony, patelnię należy wyrzucić.

Patelnia ceramiczna

Jeśli uwielbiasz, gdy potrawy przysmażane są na apetyczny, złocisty odcień i zastanawiasz się, jaka patelnia do smażenia pozwoli ci łatwo uzyskać taki efekt, to odpowiedź możesz być tylko jedna – to patelnia ceramiczna. Świetnie sprawdza się do smażenia warzyw oraz ryb, choć oczywiście można na niej przygotowywać także różnego rodzaju mięsa.

Uwaga! Pamiętaj, że nie jest to patelnia do smażenia bez tłuszczu. Przed przygotowywaniem dania trzeba wylać na nią olej, masło lub smalec.

Patelnia żeliwna

Niektórzy uważają, że to najlepsza patelnia do smażenia, inni jej szczerze nie cierpią. Z pewnością wzbudzi twoje zainteresowanie, jeśli cierpisz na powracające anemie, bo w trakcie smażenia wzbogacisz swoje dania w żelazo. Ma jednak całkiem sporo wad. Po pierwsze, nie można pozostawić jej mokrej (np. na suszarce), bo szybko pokryje się rdzą. Po drugie, nie jest zbyt trwała – wystarczy solidniejsze uderzenie, by została uszkodzona. W końcu po trzecie, niestety nie jest zbyt łatwa w czyszczeniu.

Patelnia stalowa

Wielką zaletą patelni stalowej jest fakt, że jest wręcz niezwykle trwała – bez obaw możesz przerzucać i mieszać produkty za pomocą metalowych akcesoriów. Patelnia w żaden sposób nie zmienia smaku potraw, co także ma oczywiście duże znaczenie. Wady? Jedna, aczkolwiek dość znacząca – ten produkt bardzo wolno się nagrzewa, dlatego nie nadaje się dla niecierpliwych.

Patelnia ze szkła

Nie jest zbyt popularna, ale mimo wszystko dobrze się nadaje do smażenia. Jest bardzo polecana dla osób, które mają liczne alergie, w tym np. na teflon. Jej wielką zaletą jest możliwość mycia w zmywarce.

Patelnia z miedzi

Niewiele osób wie, że takie patelnie w ogóle istnieją – używane są one bowiem zazwyczaj tylko przez profesjonalistów. Długo utrzymują ciepło i nagrzewają się niemal błyskawicznie, ale nie będzie to dla ciebie dobra patelnia do smażenia, jeśli nie fascynujesz się gotowaniem.

Pamiętaj także o tym, że na jakość produktu wpływa sposób przechowywania patelni. Jeżeli będziesz to robić nieprawidłowo, zniszczysz powłokę.

Patelnie do smażenia bez tłuszczu: na co jeszcze zwrócić uwagę?

Wiesz już, że jeżeli zależy ci na trwałości, to musisz wybrać patelnię tytanową, a jeśli na złocistym kolorze, to najlepiej sprawdzi się model ceramiczny. To jednak zdecydowanie nie wszystko. Przeglądając poszczególne modele produktów, zwróć również uwagę na następujące parametry.

Rozmiar patelni do smażenia

Zazwyczaj mamy w domach kilka patelni o różnej wielkości – te małe są idealne do przygotowania kilku niewielkich naleśników, na dużych można zrobić gulasz na dwa dni. Zastanów się dokładnie, której najbardziej ci brakuje. Jeśli często gotujesz i są to duże porcje, to wybierz największy dostępny model.

Przeznaczenie – pod kątem rodzaju płyty

Jeżeli masz płytę gazową, to właściwie śmiało możesz przejść do kolejnego punktu – możesz bowiem używać wszystkich rodzajów patelni. Jeśli jednak gotujesz na płycie indukcyjnej, to upewnij się, że dana patelnia będzie z nią współgrała. Aby to sprawdzić, szukaj stosownej adnotacji w opisie produktu w sklepie internetowym albo bezpośrednio na opakowaniu.

Pokrywka

Oczywiście pokrywkę zawsze można dokupić albo użyć którejś z dołączonych do dużych garnków. Jeśli jednak wybrana przez ciebie patelnia do smażenia ma w zestawie takie akcesorium, to tym lepiej – na pewno jest ono idealnie dopasowane, dzięki czemu ograniczysz parowanie podczas smażenia.

Opcja zmywania w zmywarce

Niektórych patelni nie można myć w zmywarce. Świetnym przykładem jest tutaj patelnia teflonowa, której takie czyszczenie może bardzo zaszkodzić. Jeśli zmywanie ręczne jest dla ciebie katorgą, to wybierz spośród patelni tytanowych, stalowych albo szklanych.

Rączka patelni do smażenia

Najlepsza patelnia do smażenia to oczywiście taka, której uchwyt się nie nagrzewa, nie obluzowuje po kilku tygodniach użytkowania i nie ślizga w dłoni. Jeśli zależy ci, aby patelnia pełniła również rolę naczynia żaroodpornego, to koniecznie wybierz model z wygodną, odpinaną rączką. Dodatkową jego korzyścią jest łatwość przechowywania.

Wygląd

To oczywiście najmniej użyteczna cecha, niemniej warto zwrócić na nią uwagę – zwłaszcza jeżeli trzymasz patelnie na widoku, na przykład zawieszone nad kuchenną wyspą. Nowoczesne modele będą srebrne albo czarne, retro zachwycą fantazyjnym kształtem, z kolei miłośnicy niebanalnych rozwiązań z pewnością zachwycą się modelem przezroczystym, wykonanym ze szkła.

Autor: Robert Wojtaś