Najważniejsze sprzęty AGD w kuchni
Dokonując aranżacji kuchni. ważne jest, aby była ona jak najbardziej funkcjonalna. Wybierane sprzęty powinny przede wszystkim odpowiadać potrzebom domowników. Wiele osób, będąc na etapie urządzania tego pomieszczenia, zastanawia się nad tym, jaki sprzęt AGD do kuchni wybrać. O powyższym świadczy częstotliwość wyszukiwania frazy w internecie: sprzęt AGD do kuchni jaki wybrać? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w poniższych akapitach, które podpowiadają, jakie urządzenia AGD są niezbędne w wyposażeniu każdej kuchni.
Jednym z najważniejszych urządzeń, które niezbędne jest w każdej kuchni, jest lodówka. Na rynku istnieje wiele rodzajów lodówek, w związku z czym wybór odpowiedniej wbrew pozorom nie jest prosty. Po pierwsze oczywiście, należy zdecydować, czy będzie ona wolnostojąca, czy też do zabudowy, a także czy powinna mieć funkcję chłodziarki i zamrażarki w jednym. Bardzo ważnym elementem jest wielkość urządzenia, ponieważ dla dużej rodziny idealnie sprawdzi się lodówka z dwoma skrzydłami, pod którymi znajduje się ogromna ilość miejsca do przechowywania.
Z kolei dla singla czy seniorów lepiej sprawdzą się niskie, pojedyncze modele, które będą zużywały znacznie mniej prądu. W dzisiejszych czasach obowiązkiem wydaje się zakup lodówki z technologią NoFrost, co zapobiegnie osadzaniu się szronu oraz pozwoli uniknąć konieczności regularnego rozmrażania.
Kolejnym istotnym sprzętem wchodzącym w skład obowiązkowego wyposażenia kuchni jest płyta gazowa bądź też indukcyjna. Zarówno jedna, jak i druga ma swoje wady i zalety. Większość nowoczesnych płyt gazowych nie tylko wygląda bardziej nowocześnie niż ich pierwowzory, ale przede wysokim są bardziej bezpieczne dla użytkowników. Prawie wszystkie dostępne w sprzedaży płyty gazowe wyposażone są w czujniki przepływowe, które są w stanie wykryć zgaśnięcie płomienia i odciąć przepływ gazu. Ponadto wyposażone są również w specjalne blokady w pokrętłach, które doskonale sprawdzają się jako zabezpieczenie przed małymi dziećmi.
Użytkowanie płyty gazowej z reguły jest również tańsze. Jej wadą jest natomiast konieczność częstego mycia palników oraz doprowadzenia instalacji gazowej bądź używania butli z gazem.
Inne zalety i wady posiada płyta indukcyjna. Przede wszystkim zdecydowanie szybciej się nagrzewa, co skraca czas przygotowywania posiłków, a także nagrzewa się tylko wtedy, kiedy stoi na niej naczynie. Dodatkowo warto mieć świadomość, że jest bezpieczna, ponieważ jest zawsze chłodna w dotyku, co eliminuje ryzyko oparzenia w sytuacji, gdy zapominamy ją wyłączyć. Niestety, użytkując płytę indukcyjną, nie można używać zwykłych garnków czy też czajnika, co oznacza, że konieczny jest zakup dedykowanych naczyń, które mogą być nieco droższe niż tradycyjne. Ponadto koszt indukcji jest z reguły nieco większy niż zakup zwykłej gazowej płyty.