Zanim podpowiemy, jakie kieliszki stosować do podawania białego, a jakie do czerwonego wina, poznaj ogólne cechy kieliszka idealnego.
- Kieliszki do wina dla prawdziwego konesera powinny być przejrzyste. Choć na rynku można znaleźć wiele atrakcyjnych, kolorowych modeli, to właśnie odcień napoju powinien być podziwiany w trakcie jego spożywania. Wybierz kieliszki kryształowe lub szklane.
- Kieliszki do wina powinny mieć długie nóżki, które ułatwiają ich trzymanie bez ogrzewania czaszy.
- Wybieraj kieliszki o dużej pojemności czaszy, dzięki czemu bez problemu będziesz mógł zamieszać winem.
- Dobre kieliszki do wina wcale nie muszą być bardzo drogie. Komplet pięknych oraz solidnych kieliszków kupisz już za około 30-40 zł.
Jak gustownie podawać wino?
Każde wino, bez względu na jego rodzaj, należy podawać w czystych i wypolerowanych kieliszkach. Warto pamiętać również o tym, aby nie napełniać kieliszka całkowicie. Za elegancki sposób podawania wina uznaje się wypełnianie naczynia do około ½ pojemności.
Większość win poleca się serwować w temperaturze pokojowej, co sprzyja uwalnianiu ich aromatu.
Jak podawać wino z jedzeniem? Zapamiętaj, że im cięższy posiłek, tym cięższe wino. Czerwone wino warto serwować wraz z potrawami mięsnymi (wieprzowiną, wołowiną, baraniną) oraz serami. Wina białe wspaniale pasują do drobiu, ryb i owoców morza.
Czym cechują się kieliszki do wina białego?
Wino białe jest powszechnie lubiane za swoją delikatność. Ma bardzo subtelny aromat, który wymaga odpowiedniego kształtu kieliszka. Tym najbardziej odpowiednim okaże się kieliszek o wydłużonej oraz smukłej czaszy, osadzony na długiej nóżce.
Kieliszek do białego wina ma za zadanie jak najlepiej wydobyć jego aromat, który w porównaniu do wina czerwonego, jest bardzo delikatny. Mały rozmiar czaszy chroni białe wino przed ogrzaniem, a tym samym osłabieniem aromatu.