Data modyfikacji:

Jaka książka kucharska dla początkujących?

Jak nauczyć się gotować? Pomoże ci w tym dobra książka kucharska dla początkujących. W profesjonalnych poradnikach znajdziesz nie tylko sprawdzone przepisy, ale również podstawy gotowania i opisy przydatnych technik. Jaką pozycję wybrać? Sprawdź ranking książek kucharskich dla początkujących!

książka kucharska dla początkujących

Jak nauczyć się gotować z książką kucharską dla początkujących?

Twoje umiejętności kulinarne ograniczają się do usmażenia jajka i ugotowania makaronu? Chcesz nauczyć się gotować, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Pomogą ci w tym dobre książki kucharskie dla początkujących. Poradniki znanych i szanowanych autorów zawierają sprawdzone przepisy na proste dania, a także cenne wskazówki na temat przyrządzania produktów, technik gotowania, pieczenia i smażenia.

Swoją przygodę z gotowaniem zacznij od prostych receptur, a z biegiem czasu z pewnością nauczysz się przyrządzać nawet najbardziej wyrafinowane dania. Dzięki pozycjom z naszego rankingu najlepszych książek kucharskich dla początkujących szybkie śniadania czy dietetyczna kolacja nie będą dla ciebie żadnym wyzwaniem.

Jak nauczyć się gotować? Sprawdź nasze zestawienie najpopularniejszych i najbardziej przydatnych książek kucharskich dla początkujących!

  1. Każdy może gotować, Jamie Oliver
  2. Moje wypieki i desery, Dorota Świątkowska
  3. Gotowanie dla Geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka, Jeff Potter
  4. Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan, Marta Dymek
  5. Pogotowie kulinarne. Dania na każdą okazję, Marek Łebkowski
  6. Naturalnie w kuchni – Agnieszka Cegielska
  7. „30 minut w kuchni”, Jamie Oliver
  8. „Oddasz fartucha”, Tomasz Strzelczyk
  9. „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”, Malwina Bareła
  10. „Jadłonomia po polsku”, Marta Dymek
  11. „Chleb”, Jeffrey Hamelman
  12. „ABC gotowania”, Marieta Marecka
  13. „Leksykon smaków”, Niki Segnit
  14. „Jajko”, Katarzyna Pilitowska i Zofia Pilitowska

1. Każdy może gotować, Jamie Oliver

Pierwsze miejsce w naszym zestawieniu książek kucharskich dla początkujących zajmuje „Każdy może gotować” Jamiego Olivera. W poradniku znanego kucharza znajdziesz proste przepisy na makarony, dania mięsne, desery i inne pyszności. Przygotowanie dań wymaga niewielkiego wysiłku i zajmuje mało czasu. Książka Olivera to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które zastanawiają się, jak nauczyć się gotować.

2. Moje wypieki i desery, Dorota Świątkowska

Drugie miejsce w naszym rankingu zajmuje książka „Moje wypieki i desery”. To idealna pozycja dla wszystkich osób, które chcą zgłębić tajniki cukiernictwa i nauczyć się piec pyszne ciasta. Autorką książki jest Dorota Świątkowska, znana blogerka kulinarna. W prosty i przystępny sposób tłumaczy podstawy pieczenia i uczy, jak przyrządzać zarówno proste muffiny, jak i skomplikowane torty z masami. To świetna książka kucharska dla początkujących miłośników cukiernictwa, ale też dla tych, którzy chcą poznać nowe smaczne przepisy. „Moje wypieki i desery” będą świetną książką dla babci podarowaną z okazji urodzin czy świąt.

3. Gotowanie dla Geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka, Jeff Potter

Trzecie miejsce w rankingu książek kucharskich dla początkujących zajmuje pozycja „Gotowanie dla Geeków” autorstwa Jeffa Pottera. To poradnik jedyny w swoim rodzaju, gdyż skierowany jest… do informatyków i innych umysłów ścisłych. Autor w zabawny sposób tłumaczy tajniki gotowania wszystkim tym, którzy w kuchni potrafią jedynie wstawić wodę na herbatę. Porusza takie tematy jak niezbędne narzędzia, podstawowe składniki, temperatura przyrządzania potraw itp. Ponadto podaje wiele ciekawych przepisów na potrawy o różnym poziomie trudności. Chcesz nauczyć się gotować od podstaw? To książka idealna dla ciebie.

4. Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan, Marta Dymek

Kolejną pozycją w naszym zestawieniu jest Jadłonomia. „Kuchnia roślinna Marty Dymek”. Książka zawiera aż 100 przepisów roślinnych. Tę książkę powinien znać każdy wegetarianin i weganin. Znajdziesz w niej zarówno proste potrawy dla początkujących, jak i nieco trudniejsze dania dla bardziej zaawansowanych. Autorką poradnika jest znana blogerka kulinarna, której kreatywne, objaśniane w prosty sposób przepisy podbiły Internet.

5. Pogotowie kulinarne. Dania na każdą okazję, Marek Łebkowski

Do napisania tej książki kucharskiej dla początkujących autora zainspirowały pytania zadawane przez rodzinę i przyjaciół. Wybitny kucharz udziela wielu praktycznych porad na temat gotowania czy obróbki produktów. Wszystkie receptury są sprawdzone i niezawodne. Chcesz stać się mistrzem domowego gotowania? Ta książka kucharska dla początkujących (i nie tylko) jest prawdziwą biblią dla kucharzy.

6. Naturalnie w kuchni – Agnieszka Cegielska

Agnieszka Cegielska to znana z telewizji TVN dziennikarka i propagatorka zdrowego stylu życia.  Jej najnowsza książka to zbiór 60 przepisów na pyszne i proste dania z naturalnych składników. Dobrane przez autorkę kompozycje składników mają poprawiać naszą odporność i zdrowie. Poza tym zaprezentowane dania dopieszczą kubki smakowe każdego miłośnika lekkiej, naturalnej kuchni. Sztuczne ulepszacze smaku zastępiono świeżymi ziołami i przyprawami, a wymyślne składniki – warzywami i owocami.

7. „30 minut w kuchni”, Jamie Oliver

Szukasz książki kucharskiej dla początkujących z przepisami na proste i szybkie obiady? Koniecznie sięgnij po „30 minut w kuchni” Jamie’ego Olivera. To prawdziwa klasyka wśród miłośników ekspresowych, a jednocześnie pysznych potraw. W poradniku znajdziesz aż 50 przepisów z dokładnymi opisami i instrukcjami. Na pewno niejeden z nich ci się spodoba!

8. „Oddasz fartucha”, Tomasz Strzelczyk

„Oddasz fartucha” Tomasza Strzelczyka to świetna książka kucharska dla początkujących mężczyzn i nie tylko. Autor prowadzi poczytnego bloga i kanał kulinarny na YouTubie, a dzięki niniejszemu poradnikowi chce dotrzeć do jeszcze szerszego grona odbiorców. W książce znajdziesz przepisy na pyszne, proste i niedrogie domowe dania. Wszystkie opatrzone są pięknymi zdjęciami, na widok których z pewnością pocieknie ci ślinka!

9. „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”, Malwina Bareła

Jeśli szukasz pomysłów na zdrowe i szybkie lunchboxy do pracy, koniecznie zainwestuj w tę książkę. Zawarte w niej przepisy inspirowane są japońskim bento. Posiłki są zróżnicowane i zbilansowane, a jednocześnie wykonane z prostych składników. Oprócz prostych receptur, z którymi poradzi sobie każdy amator, w książce znajdują się również praktyczne porady dla początkujących kucharzy. Jeżeli interesuje cię, jak planować dietę przez cały rok, a także jak dobrze robić zakupy i nie marnować jedzenia, sięgnij po tę pozycję!

10. „Jadłonomia po polsku”, Marta Dymek

„Jadłonomia po polsku” to kolejna odsłona kultowej książki kucharskiej dla początkujących i nie tylko, autorstwa Marty Dymek. Zawiera ona przepisy na pyszne i proste potrawy wegańskie. Tym razem autorka stworzyła receptury na dania kuchni polskiej z użyciem łatwo dostępnych składników. Jeśli kochasz nasze rodzime, swojskie potrawy, a chcesz przejść na dietę wegańską lub po prostu zacząć jeść więcej warzyw, ta książka ci w tym pomoże! Pozycja ta znakomicie sprawdzi się też jako książka na prezent dla miłośnika gotowania.

11. „Chleb”, Jeffrey Hamelman

„Chleb” Jeffreya Hamelmana to chyba najlepsza książka kucharska dla początkujących i zaawansowanych miłośników pieczywa. Nazywana jest czasem biblią wypieków, a zawiera aż 140 przepisów na przeróżne chleby, bagietki, foccacie i tym podobne. W książce znajdziesz także szczegółowe opisy poszczególnych technik piekarskich, porady na temat tworzenia zakwasu, zagniatania oraz innych istotnych etapów pieczenia.

12. „ABC gotowania”, Marieta Marecka

„ABC gotowania” to dobra książka kucharska dla początkujących napisana przez autorkę bloga W kuchni bez dubli. Marieta Marecka prowadzi również swój program na kanale Kuchnia +, a także pisze do gazet. Poradnik zawiera przepisy na potrawy na każdą porę dnia. Każdy z nich jest dokładnie opisany i zilustrowany zdjęciami, tak aby nauka gotowania była jak najprostsza i najprzyjemniejsza!

13. „Leksykon smaków”, Niki Segnit

„Leksykon smaków” to wyjątkowa książka kucharska, którą powinien mieć w swojej biblioteczce każdy początkujący i zaawansowany miłośnik gotowania. Zawiera opisy 99 produktów podzielonych na kilka grup smakowych – pieczony, ziemisty, mięsny, morski, serowy, pikantny, trawiasty, słony, siarkowy, kremowo owocowy, cytrusowy, kwieciście owocowy, orzeźwiająco owocowy, leśny, musztardowy, krzewinkowy i ciernisty. Następnie autorka stworzyła z tych produktów 1000 przepisów na niebanalne i pyszne dania dla smakoszy. Koniecznie zainwestuj w tę książkę!

14. „Jajko”, Katarzyna Pilitowska i Zofia Pilitowska

Każdy z nas lubi jeść jajka na inne sposoby, jednak wiele osób nie wie, jak wiele potraw można przyrządzić z tego niepozornego produktu. Oprócz jajecznicy czy omletu możesz zrobić z jaj również frittatę, kremowy deser, a nawet… kiszonki. Jeśli lubisz proste, lecz niebanalne przepisy, ta książka kucharska dla początkujących i nie tylko powinna ci się spodobać.

Autorka: Olga Wacholc