Data publikacji:

Co to jest L-glutamina? Jaka będzie najlepsza?

Glutamina to aminokwas egzogenny, niezbędny do budowy białek w ludzkim ciele. Pełni szereg istotnych funkcji, poczynając od wspierania odporności, kończąc na przyspieszaniu gojenia stanów zapalnych. Wiele osób zaczyna interesować się nią dopiero po rozpoczęciu treningów siłowych, gdyż ma pozytywny wpływ na rozbudowę mięśni. Dowiedz się, czym różni się L-glutamina i D-glutamina, a także jaka L-glutamina okaże się najlepsza.

lglutamina

Glutamina – co to takiego?

Co to jest glutamina? Jest aminokwasem, dlatego jej główną funkcją jest wspieranie produkcji białek w organizmie. To jednak nie jej jedyna rola – glutamina odpowiada m.in. za zwalczanie groźnych drobnoustrojów, poprawne trawienie i co ważne dla osób aktywnych – przyrost mięśni oraz większą wydajność ćwiczeń.

Podobnie jak wiele innych aminokwasów, glutamina występuje w dwóch postaciach. L-glutamina ma kluczowe znaczenie w produkcji białek i wspomaganiu organizmu, działając o wiele mniej intensywnie niż D-glutamina.

Przeczytaj także: L-karnityna: opinie, efekty, dawkowanie

L-glutamina powstaje w ciele człowieka

Cenna L-glutamina jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że jest produkowana przez organizm. W większości przypadków jej ilość jest na tyle duża, by pokryć dzienne zapotrzebowanie. Istnieją jednak odstępstwa od tej reguły – niektóre osoby wykazują zwiększone zapotrzebowanie na L-glutaminę. Dotyczy to osób z chorobami jelit, zmagających się z infekcjami, a także regularnie uprawiających sport.

Glutamina – działanie na układ odpornościowy

Aminokwasy odgrywają ważna rolę we wspieraniu układu odpornościowego; glutamina nie jest tu żadnym wyjątkiem. W dużym uproszczeniu, zaopatruje w energię komórki krwi odpowiedzialne za zwalczanie infekcji. Badania wskazują, że zażywanie glutaminy przez osoby borykające się z infekcją lub urazami (np. oparzeniami) skraca czas powrotu do pełnego zdrowia.

Aminokwasy niezbędne dla jelit

Jelita można nazwać odpornościowym centrum dowodzenia. To właśnie tutaj produkowane są immunoglobuliny. Aby flora bakteryjna jelit funkcjonowała prawidłowo, niezbędne jest dostarczanie jej odpowiednich ilości glutaminy, która ją odżywi. Ponadto aminokwasy wspomagają usuwanie toksyn oraz szkodliwych bakterii z jelit, wspomagając wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.

L-glutamina – dawkowanie i występowanie

Glutamina wchodzi w skład wielu produktów spożywczych, dlatego utrzymanie jej prawidłowego poziomu nie powinno stanowić problemu. Znajdziesz ją przede wszystkim w jajkach, chudym mleku, tofu, białym ryżu, wołowinie. W mniejszych ilościach glutamina jest obecna we wszystkich produktach odzwierzęcych, a więc w mięsie i nabiale. Glutamina obecna jest również w roślinach strączkowych.

Rekomendowana dzienna dawka glutaminy wynosi od 3 do 6 g, w zależności od stanu zdrowia i poziomu aktywności fizycznej.

L-glutamina – efekty dla sportowców

O L-glutaminie i tym, jaka jest najlepsza, większość osób zaczyna myśleć dopiero wtedy, gdy zaczyna regularnie trenować. Okazuje się, że ten aminokwas ma ogromne znaczenie dla budowania muskulatury. Dzięki temu, że L-glutamina odżywia jelita pokarm jest przez nie o wiele lepiej przyswajany. To z kolei pozwala efektywniej odżywiać i budować mięśnie.

Po glutaminę warto sięgać również dlatego, że pomaga ona zregenerować mięśnie po intensywnych ćwiczeniach i zapobiega ich bólom. Dzięki temu, że glutamina ma działanie regenerujące, warto sięgnąć po nią również wtedy, gdy pojawi się kontuzja.

BCAA glutamina. Aminokwas w wygodnej postaci

Aby zwiększyć poziom glutaminy, można posiłkować się również odżywkami sportowymi. Na rynku znajdziesz wiele mieszanek aminokwasowych z zawartością glutaminy, które nie tylko wspomagają rozrost mięśni i ich regenerację, ale zmniejszają uczucie zmęczenia. Po jaką L-glutaminę sięgnąć? Jaka będzie najlepsza?

Najlepszym wyborem będzie odżywka pozbawiona cukru i wzmacniaczy smaku. Z pomocą glutaminy w proszku możesz przygotowywać przede wszystkim zdrowe koktajle – wygodną formę przekąski po siłowni. Glutaminę można dodawać również do różnego rodzaju potraw. Możesz sięgnąć m.in. po aminokwasy BCAA.

Jak stosować glutaminę? Pamiętaj o sprawdzeniu rekomendacji producenta, z której dowiesz się, jaka ilość będzie dla ciebie optymalna. Glutaminę można zażywać zarówno przed treningiem, jak i po treningu, jednak większość osób zaleca dostarczenie jej sobie zaraz po zakończeniu ćwiczeń.

Glutamina – skutki uboczne stosowania

Uważa się, że jako naturalny aminokwas glutamina nie jest szkodliwa dla zdrowia. Choć jej dzienne zapotrzebowanie wynosi od 3 do 6 g, przeprowadzono badania, w których badanym podawano nawet 45 g dziennie. Mimo to nie zauważono negatywnych skutków zdrowotnych.

Przyjmowanie glutaminy w nadmiarze nie ma jednak większego sensu. Organizm wykorzysta ją tylko w takiej ilości, jaka jest mu aktualnie niezbędna.

Z glutaminą należy uważać wówczas, gdy na stałe przyjmujesz leki. Zauważono, że może wpływać ona negatywnie na neuroprzekaźniki, blokując działanie np. leków na padaczkę. Poinformuj swojego lekarza o zażywaniu L-glutaminy i dowiedz się, jaka dawka będzie dla ciebie najlepsza.

L-glutamina to naturalne i cenne wsparcie podczas treningów, których celem ma być rozbudowa masy mięśniowej. Warto sięgnąć po nią także wtedy, gdy przemęczone mięśnie wymagają regeneracji. Prócz jadalnych źródeł glutaminy możesz stosować także suplementy diety oraz odżywki.

Autorka: Joanna Stanuch