Data publikacji:

Ranking ostrzałek do noży

Perfekcyjnie naostrzone noże to gwarancja wygodnej pracy, nie tylko w kuchni. Aby jednak utrzymać ostrość brzytwy, nie obędzie się bez regularnego ostrzenia. Jaką ostrzałkę do noży wybrać? Aby ułatwić ci wybór, przygotowaliśmy ranking ostrzałek do noży. W zestawieniu dziesięciu popularnych ostrzałek do noży znajdziesz konstrukcje różnego rodzaju, od niedrogich breloków, przez ostrzałki elektryczne, aż po systemy ostrzące.

ostrzałka do noży ranking

Jaką ostrzałkę do noży wybrać?

Nawet najlepszy produkt z rankingu noży kuchennych może z czasem wymagać ostrzenia. Wybór ostrzałki do noży nie jest prosty i to z kilku powodów. Różnią się one m.in. trudnością obsługi, kątem ostrzenia, a także gradacją kamieni. Jedne z nich służą jedynie do lekkiego podostrzenia noża, inne do kompleksowego wyprowadzania krawędzi tnącej. Te najtańsze pozwalają jedynie uzyskać przyzwoitą ostrość, a najdroższe uczynią z noża niemal brzytwę. Który rodzaj ostrzałki do noży wybrać?

Rodzaje ostrzałek do noży

  • Osełka (kamień ostrzący) – wymaga wprawy, a konkretnie umiejętności utrzymania prawidłowego kąta ostrzenia. Pozwala jednak uzyskać idealny efekt końcowy i jest stosowana przez miłośników noży.
  • Ostrzałka prętowa (stalka) – klasyczna ostrzałka kuchenna, do regularnego podostrzania noży.
  • Ostrzałka szczelinowa – ma ustalony kąt ostrzenia, więc wystarczy przeciągnąć przez nią nóż. Nie naostrzy mocno wyszczerbionego noża i nie da perfekcyjnej ostrości, ale jest łatwa w użyciu i skuteczna.
  • System ostrzący z wymuszonym kątem – rozbudowany system z prowadnicą i kamieniami o różnej gradacji. Służy do kompleksowego, precyzyjnego ostrzenia noży. Najbardziej uniwersalny, ale i najdroższy typ ostrzałek.
  • Ostrzałka elektryczna – narzędzie do naprawiania bardzo tępych, zużytych noży. Zbiera sporą ilość materiału, więc nie warto jej używać do ostrzenia noży w dobrym stanie.

Ranking ostrzałek do noży

Nie wiesz, jaką ostrzałkę do noży wybrać? Nasz ranking będzie idealną wskazówką. Dzięki produktom z zestawiania odpowiedź na pytanie, jak naostrzyć nóż będzie banalnie prosta.

1. AnySharp Classic

AnySharp Classic to ostrzałka, która zrobiła furorę na całym świecie. Jej konstrukcja sprawia, że naostrzenie noży jest bajecznie proste. Ostrzałka ma wymuszony kąt 20 stopni, czyli taki, jaki stosuje się najczęściej w nożach kuchennych. Za ostrzenie odpowiadają spiekane węgliki wolframu ustawione w kształt litery V. Dla wygody użytkowania zastosowano przyssawkę. Ostrzałka może być więc na stałe zamontowana na blacie kuchennym, a do jej użycia nie jest potrzebna druga ręka.

2. Fiskars Essential

Fiskars Essential to typowa stalka, czyli ostrzałka stalowa w formie pręta. Kojarzy się z kuchnią i właśnie tam odnajdzie się najlepiej. Jej zadaniem jest nie tyle naostrzenie noża, co wygładzenie krawędzi tnącej przed każdym użyciem noża. Warto więc mieć ją pod ręką i ostrzyć nóż bezpośrednio przed przygotowaniem posiłków. Wystarczy kilka pociągnięć, by uzyskać idealną ostrość.

3. Taidea T1031D

Na trzecim miejscu w rankingu znalazła się elektryczna ostrzałka do noży Taidea T1031D. Ma dwa sloty o gradacji 600 i 800, które są w stanie naostrzyć nawet całkiem tępy nóż. Świetnie nadaje się do noży kuchennych oraz scyzoryków. Dzięki prowadnicom, uzyskanie odpowiedniego kąta ostrzenia nie wymaga wprawy ani precyzji. Można w niej ostrzyć nie tylko noże stalowe, ale i ceramiczne.

4. Tokio KitchenWare

Tokio Kitechen Ware to klasyczna osełka typu kamień wodny. Wykonana jest z dwóch kamieni szlifierskich o gradacji 1000 i 3000, więc pozwala wyprowadzić idealnie gładką krawędź tnącą. Wyposażona jest w gumowy uchwyt, który zapobiega przemieszczaniu się kamienia po blacie. To produkt dla tych, którzy pragną mieć nóż ostry niczym brzytwa.

5. Zweiger Rapid

Zweiger Rapid jest kolejną szczelinową ostrzałką w naszym zestawieniu. Wyróżnia ją jedynie to, że ma nie jedną, nie dwie, a trzy szczeliny. Pierwsza z nich służy do wyprowadzania krawędzi tnącej na mocno stępionych nożach, druga do regularnego ostrzenia noży, a trzecia do polerowania ostrza. Do lekkiego podostrzenia wystarczy użyć drugiego i trzeciego slotu.

6. MediaShop Bavarian Edge

Ostrzałka do noży MediaShop Bavarian Edge już na pierwszy rzut oka wyróżnia się na tle pozostałych. Zastosowano w niej technologię X-Cross, która polega na wykorzystaniu dwóch skrzyżowanych prętów ostrzących. Ramiona wykonane są z węglika wolframu, czyli materiału twardszego niż tytan.

7. Lansky Quick Fix

Niezwykle prosta i skuteczna ostrzałka kieszonkowa firmy Lansky, czyli potentata wśród narzędzi ostrzących. Dwa sloty ostrzałki różnią się kamieniami ostrzącymi. Z jednej strony znajdziesz płytki z węglików spiekanych, służące do wstępnego naostrzenia noży. Z drugiej natomiast znajdują się ceramiczne, białe pręciki, które wygładzają ostrze. O wygodę użytkowania dba wyprofilowane miejsce na palce. W rogu ostrzałki znajdziesz otwór, przez który możesz przeprowadzić sznurek. Lansky Quick Fix to idealny gadżet na biwak.

8. Fiskars Roll Sharp

Fiskars Roll Sharp to popularna ostrzałka do noży kuchennych. System ostrzący składa się z ceramicznej szpulki, ukrytej pod plastikową osłoną. Ostrzałka ma antypoślizgowe nóżki, które stabilizują ją na blacie w trakcie ostrzenia, oraz wygodny uchwyt.

9. Victorinox 4.3323

Ostrzałka Victorinox wyróżnia się kompaktowymi rozmiarami, dzięki czemu zabierzesz ją na każdy biwak. Idealnie nadaje się do ostrzenia głowni scyzoryka, a także innych jego akcesoriów, np. szydła. Wewnątrz przypominającej długopis obudowy kryje się dwufunkcyjna ostrzałka do noży. Z jednej strony znajdziesz ceramiczną ostrzałkę szczelinową, a z drugiej – kamień ostrzący. Elegancki wygląd ostrzałki sprawia, że możesz ją nosić nawet w piórniku.

10. Lansky Lkdmd

Nasz ranking zamyka system ostrzący Lansky, wyposażony w cztery kamienie o gradacji 70, 120, 280 i 600. Dzięki regulacji kąta ostrzenia można doprowadzić do idealnej ostrości zarówno noże kuchenne, jak i ciężkie noże myśliwskie lub maczety. W zestawie znajdziesz także prowadnice, zacisk stabilizujący nóż, nylonową szczoteczkę do czyszczenia oraz olej do impregnowania stali. Całość zamknięta jest w zgrabnym, plastikowym opakowaniu.

Autor: Szymon Sonik