Jaka patelnia jest dobrym wyborem? Pamiętajmy, że każdy z nas ma inne preferencje kulinarne, a co za tym idzie – usatysfakcjonują go inne naczynia. Są jednak takie cechy, na które powinien zwrócić uwagę każdy z nas. Pierwszą z nich jest grubość dna. Im grubsze, tym szybciej patelnia się nagrzewa oraz nie odkształca. Niektóre z nich mają nawet 7-warstwowe dno. Warto po nie sięgnąć. Istotna jest również średnica patelni. Płyty indukcyjne różnią się od siebie ilością czy kształtem palników. Jeśli kupimy zbyt małą lub za dużą patelnię, płyta może jej po prostu nie wykryć, a nasz zakup pójdzie na marne. Warto więc sprawdzić najpierw, które modele sprawdzą się w naszej kuchni.
Obecnie możemy znaleźć patelnie o różnym kształcie. Jednak prawda jest taka, że te o płaskim dnie są zwykle najlepszym rozwiązaniem. Po pierwsze, we właściwy sposób przylegają do indukcji, a po drugie, nie wibrują w trakcie przygotowywania potraw. Sprawą nie dla wszystkich oczywistą jest także zwrócenie uwagi na rączkę, która powinna być ergonomiczna. Nie może się nagrzewać, ponieważ wtedy nie będziemy w stanie manewrować patelnią, mieszać jedzenia czy po prostu ściągać jej z palnika.
Dodatkową kwestią są pokrywki. Choć nie wszystkie modele patelni je mają, warto szukać takich z dostępnymi. Przy przygotowywaniu niektórych potraw ich użycie ma istotne znaczenie dla smaku czy konsystencji dania. Oczywiście pokrywki powinny być ciężkie. Jedzenie podczas gotowania wytwarza temperaturę, przy której pokrywki lubią podskakiwać. Te lżejsze mają do tego większą tendencję. W efekcie często spadają, rozbryzgując po podłodze jedzenie lub co gorsza, rozbijając się.