Rodzaje wina – jak je klasyfikować?
Zastanawiasz się, jakie są rodzaje wina? Zapewne znasz jedną z najpopularniejszych klasyfikacji. Ich szczegółowe omówienie byłoby niezwykle obszerne, dlatego skupimy się na tym, co ułatwi ci wybór smacznego trunku! Najbardziej znany podział na wina dotyczy ich koloru. Wyróżniamy bowiem:
- wina czerwone, serwowane w temperaturze od 16 do 20 stopni Celsjusza;
- białe, podawane lekko schłodzone;
- różowe, również spożywane schłodzone.
Skąd bierze się czerwony odcień? Powstaje on na skutek maceracji i długiego kontaktu trunku ze skórkami owoców. Dotyczy to zarówno wina czerwonego, jak i różowego. Biała odmiana tych alkoholi jest produkowana z białych winogron, nie dochodzi więc do procesu maceracji.
Już na podstawie tej pierwszej klasyfikacji można spróbować dobrać rodzaj trunku do konkretnych potraw.
Warto pamiętać jednak, że współczesna etykieta spożywania wina nie jest już tak bardzo restrykcyjna. Powszechnie przyjmuje się jednak, że wina czerwone pasują zdecydowanie do cięższych potraw i mięs. Wina białe i różowe lepiej sprawdzą się do lekkich przekąsek, przystawek, ryb, owoców morza czy deserów.