Data publikacji:

Czy warto kupić wolnowar? Opinie i cena

Domowe posiłki są często pierwszą ofiarą napiętego harmonogramu. Nie masz czasu na wielogodzinne pilnowanie gotujących się potraw? Wolnowary, idealne do zup, gulaszów i twardych kawałków mięsa, przeznaczone są do gotowania potraw na wolnym ogniu przez dłuższy czas w niskiej temperaturze. Zastanawiasz się, co to jest wolnowar i czy warto go kupić? Przeczytaj, jak działa wolnowar i jakie modele sprawdzą się najlepiej w twojej kuchni.

wolnowar

Wolnowar: co to jest?

Slow cooker, czyli wolnowar, to niewielkie urządzenie AGD umożliwiające wielogodzinne gotowanie potraw w niskiej temperaturze. Garnek elektryczny powoli podgrzewa wszystkie składniki włożone do miski w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni Celsjusza.

Gotowanie może trwać nawet do 10 godzin, a niska temperatura sprawi, że dania nie przypalą się ani nie wykipią. Wolnowary zazwyczaj posiadają dwa tryby pracy: low i high, które różnią się osiąganą maksymalnie temperaturą. Po zakończeniu gotowania posiłku urządzenie przechodzi w tryb podtrzymywania temperatury posiłku. Jest to idealne rozwiązanie, kiedy nie możesz poświęcić dużo czasu na gotowanie.

Marzy ci się ciepły, domowy obiad tuż po przyjściu z pracy? Wszystkie składniki możesz dodać do garnka już rano i ustawić tak, aby posiłek był gotowy w czasie pory obiadowej. Wielogodzinne, powolne gotowanie sprawia także, że potrawa wchłania większość smaków i wypełnia naczynie aromatem.

Przeczytaj, jakie urządzenie do gotowania na parze będzie najlepsze

Wolnowar: jaka cena?

Wolnowary są tanie w zakupie, ekonomiczne w użyciu i świetnie nadają się do maksymalnego wykorzystania niedrogich składników. Możemy znaleźć dobrze sprawdzające się urządzenia nawet poniżej 200 zł. Misa lub garnek często są wyjmowane i możemy je wykorzystać jako naczynie do gotowania na kuchence lub w piekarniku.

Wolnowary oferują zdrowszą, niskotłuszczową metodę gotowania i wymagają minimalnego wysiłku. Dania gotowane w niskiej temperaturze zachowują więcej witamin i wartości odżywczych niż posiłki przygotowywane w wysokiej temperaturze. 

Jak gotować w wolnowarze i co możesz w nim przygotować?

To urządzenie idealnie sprawdza się do potraw, takich jak rosół, bigos, gulasz mięsny, leczo lub inne potrawy jednogarnkowe. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do misy urządzenia i ustawić tryb pracy oraz timer. Możesz w nim przygotować nawet przetwory, takie jak dżemy lub powidła z owoców.

Potraw nie trzeba mieszać lub dolewać do nich wody. Przygotowanie prostych dań warzywnych zajmuje od 2 do 3 godzin, a potraw zawierających mięso od 7 do 8 godzin.

Szybkowar czy wolnowar: co wybrać?

Przy tak wielu typach urządzeń do gotowania często trudno jest określić, które rozwiązanie będzie dla ciebie najbardziej odpowiednie. Co wybrać: najlepszy szybkowar czy wolnowar? Te urządzenia są swoimi całkowitymi przeciwieństwami.

Szybkowar tuż po zamknięciu wieka garnka wytwarza wysokie ciśnienie, które pozwala na szybkie osiągnięcie wysokiej temperatury. Temperatura wewnątrz garnka dochodzi do nawet 120°C, dzięki czemu przygotujesz w nim posiłek nawet 70% szybciej niż w normalnym garnku. Niektóre posiłki ugotujesz w niecałe 10 minut!

W przeciwieństwie do wolnowaru, gotując w szybkowarze, istnieje ryzyko przypalenia potrawy lub jej wykipienia (gotując np. mleko), dlatego wymaga on nadzoru podczas pracy.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie wolnowaru?

Wielkość i kształt misy

Najważniejszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę przy zakupie wolnowaru, jest wielkość garnka i i jego kształt. Niektóre urządzenia mają garnki tak małe jak 1,5 litra, które sprawdzą się, jeśli planujesz gotować dla jednej osoby. Misy o pojemności do 8 litrów to rozwiązanie dla dużych rodzin, w których przygotowywane są duże posiłki.

Producenci oferują wolnowary z misami okrągłymi i owalnymi, co ma znaczenie w trakcie gotowania dań. Misy okrągłe dobrze sprawią się przy przygotowywaniu na przykład większych kawałków mięsa.

Rodzaj misy

Większość wolnowarów wyposażonych jest w misy ceramiczne i kamionkowe, które dobrze rozprowadzają i utrzymują ciepło, a także są odporne na zadrapania i uszkodzenia. Producenci oferują również wolnowary, których misy możemy wykorzystać na kuchence jako zwykły garnek lub w piekarniku.

Uchwyty i podstawa urządzenia

Garnki ceramiczne i kamionkowe są ciężkie, dlatego aby używanie wolnowaru było wygodne, uchwyty powinny być dobrze wyprofilowane. Ważne jest także, aby zarówno uchwyty garnka, jak i przykrywki były nienagrzewające się. Urządzenie powinno stać stabilnie i nie ślizgać się po blacie, dlatego przed zakupem upewnij się, czy podstawa grzewcza wolnowaru posiada antypoślizgowe nóżki lub elementy.

Funkcjonalność

Standardowy wolnowar posiada zazwyczaj trzy tryby pracy: low, high oraz warm, które różnią się osiąganą temperaturą maksymalną. Klasyczne wolnowary sterowane są manualnie za pomocą pokrętła lub wyświetlacza cyfrowego i panelu sterującego, a ich programowanie jest bardzo intuicyjne. Nowszymi modelami można również sterować za pomocą aplikacji mobilnej, dzięki czemu obsługa urządzenia staje się jeszcze łatwiejsza.

Programator czasowy

To dzięki niemu wolnowar automatycznie włączy się lub wyłączy o zaplanowanej godzinie. Producenci oferują urządzenia, których pracę możesz zaplanować nawet na 16 godzin. Przydatna jest także funkcja opóźnionego startu, dzięki której możesz zaprogramować rozpoczęcie przygotowywania posiłku, gdy ciebie nie będzie już w domu. Programator czasowy zatrzymuje gotowanie po ustalonym czasie i przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury.

Wolnowar – ranking

Autorka: Patrycja Hendzel