Data publikacji:

Jaki piekarnik do zabudowy wybrać? Przydatne porady 

Piekarnik do zabudowy jest niezbędnym elementem każdej kuchni. Dzięki niemu można przygotowywać pyszne dania w komfortowy sposób. Podpowiadamy, na co należy zwracać uwagę podczas wyboru urządzenia. Sprawdź, jaki piekarnik do zabudowy wybrać.

piekarnik do zabudowy

Dlaczego warto wybrać piekarnik do zabudowy? 

Zanim doradzimy, jaki piekarnik do zabudowy wybrać, zastanówmy się, jakie są zalety takiego rozwiązania. Piekarnik do zabudowy bez większego problemu ukryjesz w szafkach i tym samym dopasujesz je idealnie do całego wnętrza. Dodatkowo stosunek jakości do ceny w przypadku wielu modeli jest świetnie zachowany, dlatego każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.

W naszym poradniku podpowiadamy krok po kroku, na co należy zwrócić uwagę podczas wyboru odpowiedniego modelu. W artykule skupiliśmy się wyłącznie na piekarnikach elektrycznych. Urządzenia gazowe nie cieszą się już zbyt dużą popularnością, a ilość funkcji jaka się w nich znajduje jest mocno ograniczona w stosunku do elektrycznych piekarników.

Po zapoznaniu się z naszym poradnikiem sprawdź nasz ranking piekarników do zabudowy

Piekarnik do zabudowy. Jakie wymiary?

Dobór odpowiednich wymiarów piekarnika do zabudowy jest niezwykle istotny. W pierwszej kolejności należy odpowiedzieć sobie na pytanie, gdzie takie urządzenie będzie zamontowane. Najczęściej montuje się piekarniki w szafce o wymiarach 60 cm × 60 cm × 60 cm. Modele standardowe mają tym samym wysokość i szerokość oscylującą w granicach 59,5 cm.

Dla osób, które mają ograniczoną ilość miejsca przygotowano specjalne wersje kompaktowe, których wysokość nie przekracza 46 cm. Piekarnik w wersji slim dobrze pasuje do montażu w tzw. słupku, gdzie oprócz niego zamontowane są także inne sprzęty. Zazwyczaj taki słupek znajduje się tuż obok lodówki. W ten sposób z jednego miejsca mamy dostęp do najpotrzebniejszych urządzeń.

Pamiętaj! Przed zakupem piekarnika warto dokładnie zmierzyć szafkę, w której będzie on umieszczony. Na rynku znajdziemy zabudowy w różnych rozmiarach, również tych nietypowych. Aby mieć pewność, że dany model jest odpowiedni, zwróć uwagę na rysunek techniczny, który dołącza producent. To pozwoli na idealne dopasowanie, a ty będzie wiedzieć, jaki piekarnik do zabudowy kupić.

Jaki piekarnik do zabudowy? Najważniejsze parametry

W wyborze odpowiedniego piekarnika do zabudowy kluczową rolę odgrywają podstawowe parametry. Na nie warto zwrócić uwagę w pierwszej kolejności, ponieważ wpłyną na komfort użytkowania, a także na rachunki za prąd.

Pojemność piekarnika

Jest niezwykle istotna, dlatego warto już na początku określić swoje potrzeby. Najmniejsze modele mają pojemność wynoszącą 34 litry, natomiast w tych największych można liczyć na przestrzeń, która sięga nawet 77 litrów. W tak dużych modelach można bez problemu przygotowywać więcej niż jedną potrawę. To doskonała opcja dla dużych rodzin. Dla dwóch, trzech osób pojemność około 50-60 litrów powinna być w zupełności wystarczająca.

Klasa energetyczna

W piekarnikach do zabudowy znajdziemy urządzenia z klasą energetyczną A oraz A+. Jaki piekarnik do zabudowy będzie lepszy? Wersja z plusem w teorii powinna być nieco bardziej oszczędna. W rzeczywistości trudno to dostrzec i rachunki za prąd w jednym i drugim przypadku będą bardzo podobne. Zarówno jedna, jak i druga wersja będzie dla ciebie odpowiednia.

System sterowania

Dotychczas wszystkimi funkcjami piekarnika można było sterować za pomocą pokręteł. W tańszych modelach taki system jest wciąż stosowany i przede wszystkim trzeba go docenić za małą awaryjność.

W nieco droższych urządzeniach znajdziemy system sterowania tekstowy, który zamiast pokrętła ma specjalne przyciski. Ma on zapewnić komfort przełączania się pomiędzy programami. Dla użytkowników, którzy cenią sobie minimalizm, będzie to bardzo dobre rozwiązanie.

W piekarnikach do zabudowy z najwyższej półki znajdziemy kolorowy wyświetlacz, który pozwala z łatwością odnaleźć się w programach pieczenia, a także ustawieniach temperatury. Takie rozwiązanie wygląda przede wszystkim bardzo nowocześnie, choć użytkownicy doceniają je również za prostą i intuicyjną obsługę.

System czyszczenia piekarnika

Utrzymanie piekarnika w odpowiedniej czystości dla wielu osób ma kluczowe znaczenie. W sklepach znajdziemy piekarniki z czterema różnymi opcjami czyszczenia:

  • Piekarnik z emalią łatwoczyszczącą – to rozwiązanie znajdziemy w większości tanich piekarników do zabudowy. Emalia pozwala na łatwe usunięcie zabrudzeń za pomocą ściereczki.
  • Piekarnik z pyrolizą – jedna z lepszych technologii pozbywania się zabrudzeń. Po uruchomieniu specjalnej funkcji piekarnik nagrzewa się do około 500 stopni i wypala wszystkie nieczystości. Minusem jest fakt, że w momencie wypalania można poczuć nieprzyjemny zapach. Jeśli jednak zależy ci na szybkim pozbyciu się pozostałości po potrawach, to ten system będzie bardzo dobry.
  • Piekarnik z katalizą – takie pierkaniki są spotykane nieco rzadziej. System specjalnych wkładów jest montowany na bokach piekarnika oraz w jego tylnej części. Urządzenie, podobnie jak w przypadku pyrolizy, nagrzewa się do około 500 stopni i pozbywa się zabrudzeń. To rozwiązanie sprawdza się dobrze, jednak należy pamiętać, że wkłady trzeba będzie wymieniać co jakiś czas.
  • Piekarnik z czyszczeniem parowym – system parowy ma za zadanie zmiękczenie wszystkich zabrudzeń. W kolejnym kroku wystarczy wytrzeć piekarnik szmatką i gotowe. Zdarza się, że system czyszczenia parowego jest łączony z emalią łatwoczyszczącą. Dzięki temu można pozbyć się zabrudzeń w bardzo krótkim czasie.

Jakie funkcje dodatkow piekarnika do zabudowy?

W praktycznie każdym piekarniku znajdziemy regulację temperatury w zakresie od 50 do 250 stopni. W niektórych modelach maksymalna temperatura może być nieco wyższa. Dla osób, które przygotowują rozmaite potrawy, przydatne będą z pewnością programy tematyczne do mięs czy pizzy.

Niezwykle istotne jest również ustawianie grzania. W budżetowych modelach możemy zdecydować, czy piekarnik ma działać na grzałce górnej, dolnej czy obu w tym samym momencie. Im droższy piekarnik, tym więcej możliwości nastaw grzania. W dobrym rozłożeniu temperatury pomaga wiatrak, który umieszczony jest z tyłu piekarnika.

Dla ambitnych kucharzy przydatną funkcję będzie termosonda. Specjalny szpikulec można wbić w potrawę i sprawdzić, czy jest ona upieczona w odpowiedni sposób. Takie udogodnienia zwykle znajdziemy w najdroższych modelach. Jeśli chcesz przygotowywać zdrowe jedzenie, to zwróć uwagę, czy piekarnik ma opcję pieczenia parowego. To stosunkowo nowe rozwiązanie, które zyskuje na popularności.

Kupując piekarnik do zabudowy, sprawdź, jaki system prowadnic został zastosowany. Warto postawić na wersję z prowadnicami teleskopowymi. W ten sposób będzie można wysunąć blachę bez obawy, że rozgrzana wypadnie wprost na nasze ręce. Pamiętaj, aby sprawdzić również, czy prowadnice są umieszczone na wszystkich poziomach piekarnika.

Na koniec sprawdź, jakie akcesoria do zestawu dodaje producent. Najczęściej są to standardowe blachy, choć może zdarzyć się, że w komplecie znajdziesz kamień do pizzy, szklaną tackę lub brytfannę.

Autor: Bartłomiej Mazurek