Właściwości aloesu
Po przekrojeniu grubego liścia aloesu widoczny jest zielony, przypominający galaretkę miąższ. Jest to najistotniejszy element tej bylinowej rośliny, gdyż to właśnie miąższ używany jest w ziołolecznictwie, farmakologii i kosmetyce. Posiada on aż dziewięć z dziesięciu aminokwasów egzogennych (pozyskiwanych z zewnątrz), które są niezbędne człowiekowi do życia. Obfituje on w sole mineralne, takie jak na przykład cynk, siarka, fosfor, wapń, miedź czy potas. Ponadto posiada on witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i E.
Miąższ aloesu w formie soku czy miazgi wykorzystywany jest jako odpowiedź na wiele dolegliwości.
W kosmetykach działa łagodząco oraz ściągająco. Ponadto poprawia on wygląd i kondycję skóry. Znane są także zastosowania
aloesu na włosy. W ziołolecznictwie i farmakologii odpowiada natomiast na takie problemy, jak świąd czy zmiany powstałe po ukąszeniu owadów. Jest także idealnym wsparciem dla układu pokarmowego oraz odpornościowego.