Data publikacji:

Jaka wędzarnia jest najlepsza?

Własna wędzarnia to marzenie wielu osób. Obecnie bardzo prosto je zrealizować, ponieważ w sprzedaży dostępne są gotowe rozwiązania, które można kupić i umieścić w ogrodzie. Warto najpierw jednak zapoznać się z ofertą i przemyśleć dokładnie swoje potrzeby, co pozwoli stwierdzić, jaka wędzarnia jest najlepsza w danej sytuacji. Lektura niniejszego artykułu podpowie dodatkowo, jak wybrać wędzarnię do ogrodu.
jaka wedzarnia jest najlepsza

Wędzarnia domowa – gotowa konstrukcja czy samodzielna budowa?

Wędzarnia domowa to sposób na przyrządzenie posiłków z mięs, ryb, a nawet serów. Mają one niepowtarzalny smak oraz są zdrowe, co sprawia, że samodzielne wędzenie potraw zyskuje coraz więcej zwolenników. Z reguły kupują oni gotową wędzarnię lub budują ją samodzielnie.

Co jest lepszym rozwiązaniem? Gotowy produkt czy budowa wędzarni? Oba są dobre, jednak należy pamiętać, że własnoręczne stworzenie wędzarni nie jest proste, ponieważ należy posiadać określoną wiedzę oraz umiejętności techniczne, których wykorzystanie sprawi, że domowa wędzarnia będzie działała we właściwy sposób. Dlatego też lepszym rozwiązaniem wydaje się zakup tzw. gotowca, ponieważ tego typu urządzenia nie są szczególnie drogie, a każdy producent wędzarni ogrodowych gwarantuje ich prawidłowe działanie oraz trwałość na lata.

Jakie są rodzaje wędzarni?

Jak wspomniano we wstępie, wędzarnia ogrodowa może występować pod różnymi postaciami. Podstawowy podział to wędzarnie murowane, które są wbudowane w danym miejscy na stałe (najczęściej wraz z grillem), oraz urządzenia przenośne. W przypadku tych drugich również wyróżnia się dwa podstawowe typy, co wynika z materiału, z którego zostały stworzone, czyli drewna bądź metalu. W obu przypadkach konstrukcja i działanie niczym się nie różnią. Skąd więc wiadomo, czy lepsza będzie wędzarnia drewniana, czy metalowa?

Wędzarnia drewniana ogrodowa to urządzenie, które jest zazwyczaj lżejsze od swojego metalowego odpowiednika. Jej atutem jest dłuższe utrzymywanie wysokiej temperatury, co pozytywnie wpływa na jakość wędzenia. Mimo iż smak w obu przypadkach nie powinien się niczym różnić, to szybsze wychładzanie się wędzarni metalowej może sprawić, że potrawy będą nierównomiernie uwędzone. Szybsze wychładzanie wiąże się również z większym nakładem pracy w czasie wędzenia, ponieważ w takiej sytuacji należy częściej kontrolować temperaturę i dokładać do ognia. Czy oznacza to, że wędzarnia metalowa ma same wady? Niekoniecznie, ponieważ szybsze wychładzanie może być również atutem, który sprawi, że lepiej nadaje się do wędzenia na zimno, co stosuje się np. w przypadku ryb.

Jak wybrać wędzarnię do ogrodu?

Wybierając wędzarnię do ogrodu, należy przede wszystkim dopasować ją do własnych potrzeb. Oprócz decyzji dotyczącej rodzaju wędzarni, ważna jest również kwestia jej pojemności. Komora wędzarnicza powinna zmieścić w sobie tyle produktów, ile potrzebuje dany użytkownik wraz z rodziną. Mała wędzarnia ogrodowa jest oczywiście autem, ponieważ łatwo ją przenosić, ale w wielu przypadkach może być niewystarczająca do zapotrzebowania na wędzonki. W związku z tym warto kupić model o większej pojemności. Wybierając konkretną wędzarnię, warto również wcześniej zaplanować, gdzie będzie odbywał się proces wędzenia. Wynika to z faktu, że urządzenie powinno być usytuowane na utwardzonym gruncie. Warto również ustawić je w takim miejscu, by pozostałość po palenisku nie szpeciła trawnika. Należy również pamiętać, że powinna stać przynajmniej 10 metrów od domu oraz w bezpiecznej odległości od łatwopalnych drzew, krzewów czy traw.

Posiadanie własnej wędzarni to dodatkowe możliwości kulinarne. Przyrządzanie własnych kiełbas, wędzonych mięs, ryb czy serów to jednak nie tylko sposób na zdrowe odżywianie, ale również ogromna satysfakcja.

Autor: Grzegorz Woźniak