Co jest lepszym rozwiązaniem? Gotowy produkt czy budowa wędzarni? Oba są dobre, jednak należy pamiętać, że własnoręczne stworzenie wędzarni nie jest proste, ponieważ należy posiadać określoną wiedzę oraz umiejętności techniczne, których wykorzystanie sprawi, że domowa wędzarnia będzie działała we właściwy sposób. Dlatego też lepszym rozwiązaniem wydaje się zakup tzw. gotowca, ponieważ tego typu urządzenia nie są szczególnie drogie, a każdy producent wędzarni ogrodowych gwarantuje ich prawidłowe działanie oraz trwałość na lata.
Wędzarnia drewniana ogrodowa to urządzenie, które jest zazwyczaj lżejsze od swojego metalowego odpowiednika. Jej atutem jest dłuższe utrzymywanie wysokiej temperatury, co pozytywnie wpływa na jakość wędzenia. Mimo iż smak w obu przypadkach nie powinien się niczym różnić, to szybsze wychładzanie się wędzarni metalowej może sprawić, że potrawy będą nierównomiernie uwędzone. Szybsze wychładzanie wiąże się również z większym nakładem pracy w czasie wędzenia, ponieważ w takiej sytuacji należy częściej kontrolować temperaturę i dokładać do ognia. Czy oznacza to, że wędzarnia metalowa ma same wady? Niekoniecznie, ponieważ szybsze wychładzanie może być również atutem, który sprawi, że lepiej nadaje się do wędzenia na zimno, co stosuje się np. w przypadku ryb.
Posiadanie własnej wędzarni to dodatkowe możliwości kulinarne. Przyrządzanie własnych kiełbas, wędzonych mięs, ryb czy serów to jednak nie tylko sposób na zdrowe odżywianie, ale również ogromna satysfakcja.