Marynowane żeberka, soczysta wołowina, klasyczne kiełbaski, kolorowe, aromatyczne szaszłyki – nie ma wątpliwości, że grillowane potrawy mają swój własny, niepowtarzalny smak i aromat. Zanim jednak zaczniesz szukać konkretnych przepisów, zacznij od podstaw: dowiedz się, jak rozpalić grilla – skutecznie, szybko i bezpiecznie.
Zanim przejdziesz do rozpalania grilla, musisz się przygotować. O czym dokładnie warto pamiętać?
Przede wszystkim musisz usunąć z rusztu resztki z poprzedniego grillowania; po ich zlikwidowaniu dokładnie umyj ruszt, a potem spłucz płyn do mycia naczyń i wytrzyj wszystko do sucha.
Rozejrzyj się i zastanów, gdzie najlepiej postawić grill. Powinno być to miejsce osłonięte od wiatru, w pewnym oddaleniu od zaproszonych gości, na równej powierzchni betonowej lub na ziemi. Grilla nie stawia się na drewnianych deskach.
Jeżeli twój grill nie ma specjalnych półek na akcesoria, przynieść sobie dodatkowy stolik.
Zobacz nasz poradnik, jaki grill gazowy będzie najlepszy
Rozpalanie grilla, w przeciwieństwie do samego grillowania, nie dostarcza specjalnej przyjemności. Jak zrobić to szybko i skutecznie? Najszybszym sposobem na rozpalanie ognia jest użycie węgla drzewnego oraz gotowej podpałki. Wielką zaletą węgla jest to, że bardzo szybko się on rozpala, wadą jest natomiast konieczność jego częstego dorzucania.
Oto, jak szybko rozpalić grilla – krok po kroku:
Uwaga! Pamiętaj, że jeżeli kupisz eko węgiel drzewny, rozpalanie grilla będzie trwało znacznie dłużej.
A może nie masz węgla, za to dysponujesz wielką torbą brykietu? Nie ma problemu – oczywiście możesz użyć go do rozpalania grilla. Musisz jednak mieć na uwadze, że cały proces będzie trwał wówczas nieco dłużej, bo nawet około 45 minut.
Postępuj dokładnie tak, jak w punkcie poprzednim – najpierw ułóż kopczyk, wsuń pod brykiet podpałkę (albo ją wylej), następnie podłóż ogień i zapewnij dopływ powietrza. Pamiętaj, że nie musisz się męczyć – dmuchawę elektryczną do rozpalania grilla albo klasyczny, wyjątkowo urokliwy miech kupisz w sieci już za zaledwie kilkanaście złotych.
Jeżeli nie dysponujesz profesjonalną podpałką, możesz użyć czegoś bardziej „eko”: kory drzewa albo suchej trawy. Oczywiście bardzo dobrze sprawdza się także opalarka elektryczna lub gazowa. Dzięki takiemu urządzeniu o wiele szybciej rozpalisz grilla, nie racząc gości dość nieprzyjemnym zapachem tradycyjnej podpałki.
Uwaga! W przypadku używania opalarki należy zachować szczególną ostrożność. Precyzując, po zapaleniu pierwszego kawałka węgla utrzymuj urządzenie w odpowiednim odstępie od grilla.