Drożdży w ogrodzie do pielęgnacji roślin używały już nasze prababcie. Drożdże są tanie, ekologiczne i łatwo dostępne. Drożdże to także alternatywa dla chemicznych środków ochronnych. W prosty sposób można z nich przygotować nawóz, a także roztwór do oprysku np. pomidorów, ogórków czy truskawek. Oprysk z drożdży zapewnia roślinom ochronę przed chorobami, bujny wzrost, silne korzenie i zdrowe owoce. Oprysk stosowany jest na pomidory, a także ogórki i truskawki w celu ochrony przed zarazą ziemniaczaną, mączniakiem lub szarą pleśnią. Nie ma przeciwwskazań, żeby stosować oprysk także na inne rośliny w ogrodzie. Drożdże piekarskie są doskonałym nawozem – bogate są w cenne substancje, np. węglowodany, witaminy z grupy B, żelazo i aminokwasy.
Jak drożdże działają na rośliny?
Podlewanie roztworem z drożdży powoduje, że zasiedlają one korzenie roślin i chronią je przed atakami szkodliwych mikroorganizmów żyjących w glebie. Wspaniale stymulują rozwój korzeni, a także przyspieszają wzrost roślin, sprawiając, że rosną one bardzo bujnie. Podobnie działa rozpylenie drożdży na roślinę – sprawia, że drożdże zasiedlają również liście, wypierając szkodliwe mikroorganizmy, które odpowiadają za choroby i tworzą naturalną barierę, która chroni roślinę przed grzybami chorobowymi.
Drożdże także są grzybami, ale nie są szkodliwe dla roślin uprawnych. Gdy za sprawą oprysku pojawiają się na roślinie już zainfekowanej chorobą, konkurują z grzybami o miejsce i substancje odżywcze, potrzebne grzybom chorobotwórczym do rozwoju. Drożdże stymulują też odporność roślin. Dlatego grzyby chorobotwórcze nie znajdują przyjaznego środowiska i pożywienia, i nie mogą się namnażać.